HRVATSKA DRŽAVA PROVODI SPECIJALNI RAT PROTIV BIH: Kada je Praljak heroj, a bosanski muslimani ekstremisti

Piše: Nermin BISE

Posljednji skandalozni istup Darija Kordića, jednod od ratnih komandanata bosanskih Hrvata, pravomoćno presuđenog za ratne zločine, vjerodostojno pokazuje u kojem smjeru ide jako izraženi i sveprisutni hrvatski nacionalizam u BiH. I njegov je istup (direktno asociranje i gotovo skandalozno pozivanje na novi rat) samo slijed političkih događaja utjelovljenih u otvorenoj podršci HDZ-a BiH ljudima koji su činili najstrašnije zločine.

Vrijedi podsjetiti, nakon što nam je vrh HDZ-a već zorno i u više navrata pokazao da podržava ratne zločin(c)e, sada su otišli korak dalje, pa su Kordiću, nakon državnog parlamentarca Marka Karamatića (koji govori sve ono što bi volio Dragan Čović, ali ne smije, jer još uvijek prodaje priču najvećeg Europejca) očito namijenili ulogu još jednog (pro)hrvatskog nacionalnog ”megafona”, koji u svom posljednjem govoru koristi opasno zapaljivu retoriku.

I ovo je zapravo najeklatantniji dokaz da hrvatski radikalizam i ekstremizam, koji je duboko ukorijenjen u Republici Hrvatskoj, ponovo sve jače odjekuje Bosnom i Hercegovinom.

Samo nekoliko dana ranije ravno iz klupa Evropskog parlamenta, gdje sjedi zastupnica iz Hrvatske Marijana Petir, došle su nove strašne i degutantne optužbe u tom smislu, adresirane na zvanično Sarajevo.

USTAŠIZACIJA DRŽAVE

Foto: I pojedini mediji u službi specijalnog rata protiv BiH

Ovaj i ovakav istup predstavnice Hrvatske u Evropskom parlamentu, koji je najviši zakonodavni organ EU, samo je jedna od posljednjih u nizu zlonamjernih izjava koje dolazi u talasu sve češćih sličnih izrečenih stavova iz susjedne Republike Hrvatske.

No, riječi zastupnice Petir su otrovnije i zločestije upravo jer dolaze iz sjedišta Evropskog parlamenta, gdje Hrvatska u kontinuitetu i po svaku cijenu Bosnu i Hercegovinu nastoji demonizirati i zlonamjerno etiketirati kao izvor “opasne tetorističke klice” u Evropi.

Zapravo, suočeni sa sopstvenim ekstremizmom, u vlastitom dvorištu, gdje se promovira ustaški pozdrav Za dom spremni, gdje se postavljaju ploče s natpisima koje veličaju NDH i ustaše, naši zapadni susjedi bez ikakvih skrupula šire opasne laži i pokušavaju da naprave veliku štetu Bosni i Hercegovini, prevashodno muslimanima, najbrojnijem narodu koji u njoj žive.

Naša se državu nastoji prikazati kao opasnost i potencijalno izvorište terorista koji su prijetnja i samoj Evropi.

Na taj način zapravo – a stvari uvijek treba nazivati pravim imenom – službeni Zagreb, koji utjelovljuje politiku HDZ-a, nastavlja pojačavati težnju za raspadom BiH i ovladavanjem jednim dijelom njenog teritorija. To je ista ona politika koja je devedesetih godina prošlog stoljeća doživjela debakl.

Toj i takvoj politici, naime, presuđeno je u Haagu, a Hrvatska je osuđena za udruženi zločinački poduhvat i agresiju u BiH.

Sa pravne strane, nema veće i ozbiljnije presude od one jednog međunarodnog suda kojeg je osnovao UN, i koji je, u slučaju Hrvatske i čelnika tadašnje Hrvatske zajednice “Herceg-Bosna”, presudio za najteže zločine, udruženi zločinački poduhvat i agresiju na drugu suvremenu i međunarodno priznatu državu.

ULOGE ČOVIĆA I KITAROVIĆEVE

Suočeni sa takvim teškim presudama i kvalifikacijama iz Hrvatske svako malo se odapinju otrovne strijele prema BiH.

U tim nečasnim, gebelsovskim metodama pokušaja diskreditacije vlastite države i cijelog jednog konstitutivnog naroda, učestvuju i politički lideri bh. Hrvata koje, opet, predvodi licemjerna politika ovdašnjeg HDZ-a na čelu sa Draganom Čovićem.

Ako bi se činjenice postavile obrnuto – da je kojim slučajem BiH osuđena za ono za što je osuđena Hrvatska, vjerovatno bi iz Zagreba, ali i zapadne Hercegovine, gromoglasno i bez uvijanja krenuli prijedlozi za ukidanje države BiH.

Ovako se sopstveni zločin kojem je presuđeno pokušava anulirati i izjednačiti s upornim izmišljanjem opasnosti od terorizma i radikalizma u BiH kako bi se u Evropi stvorila kriva slika i predodžba o tome da je u BiH problem i da je Hrvatska imala pravo devedesetih godina uraditi to što je uradila.

Srećom, vodeći i najuglediji svjetski mediji sve više upozoravaju na radikalno skretanje udesno hrvatskog političkog vrha, među njima posljednji u nizu agencija AP i svjetski ugledni Washington Post, koji su hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović faktički svrstali među političare ekstremne evropske desnice.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI