IGES upozorava: Srbija će za gubitak Kosova tražiti kompenzaciju u BiH

Procjene u određenim krugovima međunarodne zajednice da će popuštanjem beogradskom režimu približiti Srbiju euroatlanskim integracijama, u potpunosti su pogrešne. Ako Evropa ne pokaže odlučnost i jasno identifikuje stvarnog krivca za destabilizaciju Balkana, onda i sama doprinosi urušavanju ukupne evropske sigurnosti

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, povodom napetosti na Kosovu, izjavio je da EU neće tolerisati napade na EULEX i da barikade na sjeveru Kosova moraju biti uklonjene.

“EU neće tolerisati napade na EULEX ili korištenje nasilnih, kriminalnih radnji na sjeveru. Grupe kosovskih Srba moraju odmah ukloniti barikade. Mir se mora vratiti”, istakao je Borrell.

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) upozoravao je više puta da je osnovni problem nestabilnosti na Balkanu tolerisanje antievropske politike režima iz Beograda.

Destabiliziranjem Kosova Srbija održava napetost u cijeloj regiji kako bi pokušala ishoditi kompenzaciju za gubitak Kosova na račun Bosne i Hercegovine. U određenom momentu Srbija će tražiti ustupke u BiH koji će, ako ništa drugo, dodatno ojačati poziciju bh. entiteta RS.

Toga bi trebali biti svjesni svi probosanski političari. Procjene u određenim krugovima međunarodne zajednice da će popuštanjem beogradskom režimu približiti Srbiju euroatlanskim integracijama, u potpunosti su pogrešne. Ako Evropa ne pokaže odlučnost i jasno identifikuje stvarnog krivca za destabilizaciju Balkana, onda i sama doprinosi urušavanju ukupne evropske sigurnosti, navode iz IGES-a.

Izvor: Oslobođenje

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI