INFORADAR OTKRIVA: Džakula uz pomoć zamjenika direktora SIPA i sistema godinama opstruira istrage protiv njega

Interesantno je da su i Džakuli, kao direktoru UIO, i Đuri Kneževiću, kao zamjeniku direktora SIPA, ali i Osmanu Mehmedagiću, kao direktoru OSA-e, istekli mandati, no oni i dalje zbog čvrste ljubavi i SDA-HDZ partnerstva spokojno sjede u foteljama

Pune četiri godine traju bezuspješni pokušaju nekolicine inspektora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da dovedu do kraja četiri (a uskoro i pet) istraga o krivičnim djelima korupcije i zloupotrebe položaja i ovlasti u okviru kojih se utvrđuje odgovornost direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mire Džakule.

Vijest je sama po sebi apsurdna, no u državi kakva je Bosna i Hercegovina je moguće i to da sam Džakula, uz pomoć sistema, opstruira rad policijskih inspektora SIPA jer doslovno ne dopušta da završe započete istrage.

Prema pouzdanim saznanjima Inforadara, već nekoliko godina četiri predmeta ne mogu da dođu do kraja i zbog opstrukcija unutar same SIPA-e te uloge zamjenika direktora Đure Kneževića, još jednog u plejadi onih koji rade van mandata i bez ikakve kontrole pravne države.

U konkretnom slučaju, uloga Đure Kneževića, protiv kojeg je, vrijedi podsjetiti, grupa inspektora i policijskih službenika SIPA ranije podnijela čak četiri krivične prijave Tužilaštvu BiH, je da opstruira i sprječava istrage protiv Džakule, usmjerava pogrešnim putem, pa je tako osmišljena i uspostavljena praksa „traženja mišljenja“ od pogodnih službenika koje je u međuvremenu unaprijedio, navode naši izvori.

Iz svega proizilaze mjeseci razvlačenja i čekanja na najosnovnije informacije, koje često i ne dođu do istražitelja što utvrđuju Džakulinu odgovornost.

Podsjećamo da su inspektori SIPA već istraživali Kneževića, između ostalog i zbog njegove upitne diplome za koju postoje sumnje da je falsifikat sa Prometnog fakulteta u Zagrebu, a što je Knežević nakon ranijih pisanja medija odbacio kao neistinitu makar je objavljen dokument iz baze (evidencije) osobnih podataka Republike Hrvatske u kojem stoji da je Knežević srednja stručna sprema.

I Knežević i Džakula, vrijedi podsjetiti, dio su sistema kojeg politički kontrolira predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović (dio tog sistema bila je do svoje smjene i bivša glavna državna tužiteljica Gordana Tadić). No, interesantno je da tom sistemu na ruku idu i pojedinci iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH kojom rukovodi Osman Mehmedagić Osmica, odani Izetbegovićev kadar, inače još jedan iz plejade zvaničnika policijsko-sigurnosnog sektora koji već dugo rade van mandata i sa također upitnim diplomom, o čemu istragu vodi i Tužilaštvo BiH.

Stoga je moguće da se sam Džakula u ovom kao i desetinama drugih slučajeva stavlja iznad zakona, instruira onemogućavanje istrage, odnosno preko svojih ljudi u UIO opstruira zahtjeve koji mu stižu od inspektora SIPA tako što ne šalje odgovore, utiče na svjedoke, zameće tragove.

„Po UIO se priča da je SIPA nedavno tražila od direktora Džakule da se izjasni po određenim predmetima, a on to nije htio nego je jednostavno odgovorio kako su ‘poslali dokumentaciju’ pa se kasnije ispostavilo da je to sve ono što SIPA nije tražila, a Džakula nije htio da se izjasni. I pojeo vuk magarca“, kaže jedan od insajdera Inforadara iz UIO BiH.

Da je već riječ o državnom parasistemu koji se otrgao od bilo kakve kontrole pravne države potvrđuje i veliki broj montiranih disciplinskih postupaka protiv službenika u UIO (jedan od primjera je i zviždač Emir Mešić), ali i inspektora SIPA-e koji časno rade svoj posao i učestvuju u istragama protiv Džakule i nekih njegovih saradnika.

Svima njima su kasnije onemogućeni fer i pošteni postupci pred Sudom BiH. Naime, prema svjedočenju više službenika i SIPA-e i UIO BiH, veliki dio tih predmeta presuđuje sutkinja Dragica Miletiće koja, međutim, niti jednu presudu nije donijela u korist ovih ljudi. 

„Imamo ogroman problem sa montiranim procesima protiv nas i samim suđenjem i odlukama po žalbama kad je sutkinja Miletić nadležna, a često jeste. Možda je to i zbog toga što je Džakula, kako se uveliko priča u carinama, zaposlio člana njene familije u UIO, Milanu Lekić, koja je iz zubarske struke“, kaže jedan od naših izvora iz UIO.

Dragica Miletić (Foto: Nezavisne novine)

Ono što je interesantno jeste da su i Džakuli, kao direktoru UIO, i Đuri Kneževiću, kao zamjeniku direktora SIPA-e, ali i Osmanu Mehmedagiću, kao direktoru OSA-e, istekli mandati (Kneževiću prije mjesec i po, Džakuli prije dvije godine, a Osmici prije čak dvije i po godine), no oni i dalje zbog čvrste ljubavi i SDA-HDZ partnerstva spokojno sjede u foteljama.

Sve ovo s velikom pozornosti prate i predstavnici međunarodne zajednice zaduženi za vladavinu prava i reforme, pa će biti interesantno vidjeti šta nam donosi budućnost.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI