INFORADAR OTKRIVA: Turković i Brkić uprkos moratoriju uhljebljavaju odane kadrove na 10 rukovodećih pozicija

Vrlo brzo biće poznato da li će savjetnici biti trajno uhljebljeni putem konkursa, ili će pak ministrica i njen zamjenik nakon medijskog pritiska i urgencija Inforadara promijeniti nelegalnu odluku u posljednji čas

Istraživački tim Inforadara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 20. maja dalo je saglasnost Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH za „zanavljanje“ 10 radnih mjesta u sjedištu bh. diplomatije.

Riječ je o pozicijama: savjetnik u Odsjeku za koordinaciju aktivnosti sa VS UN; ministar-savjetnik u Odsjeku za OSCE, VE i regoinalne inicijative; Prvi sekretar/II. sekretar u Odsjeku za međunarodne pravne poslove; savjetnik u Odsjeku za ceremonijal; ministar-savjetnik u Odsjeku za EU; ministar-savjetnik u Odsjeku za vizno-pasoške poslove; savjetnik u Odsjeku za vizno-pasoške poslove; ministar-savjetnik u Odsjeku za ekonomsku diplomatiju; šef Odsjeka – ministar-savjetnik u Odsjeku za opće poslove, arhiv i dokumentaciju, te savjetnik u Odsjeku za SJAJO.

ZANAVLJANJE = UHLJEBLJAVANJE

U zaključku se ističe da se zadužuje MVP BiH da u saradnji sa Agencijom za državnu službu BiH provede aktivnosti u vezi sa raspisivanjem konkursa i popunom „upražnjenih“ radnih mjesta.

Foto: Odluka/saglasnost Vijeća ministara u vezi sa zahtjevom MVP BiH

Međutim, „zanavljanje“ u slobodnom prijevodu znači – uhljebljavanje, tim prije jer pojam „zanavljanje“ ne poznaje nijedan zakon, a nametnulo ga je upravo Vijeće ministara BiH kako bi zaobišli moratorij na zapošljavanje i na taj način bili zbrinuti unaprijed poznati i odani kadrovi vladajućih političkih stranaka i njihovih ministara.

„Zanavljanje“ znači da je to radno mjesto upražnjeno jer je neko dao otkaz ili otišao u penziju i nikako ne bi smjelo biti novo zapošljavanje.

S obzirom da se ipak mora ispoštovati konkursna procedura, raspisivanje konkursa očekuje se ovih dana i, prema našim izvorima iz sjedišta MVP BiH, namijenjen je za uhljebljavanje devet savjetnika ministrice Bisere Turković i njenog zamjenika Josipa Brkića. U pitanju su najviše pozicije, što je presedan u radu ovog Ministarstva.

Inforadar je prije tačno sedam dana poslao upit u sjedište MVP-a sa pitanjima o ovom konkursu i radnim mjestima, te smo u međuvremeniu slali i urgenciju, ali iz MVP-a su odbili da odgovore na naša pitanja.

Dakle, trajno uhljebljenje u MVP BiH najvjerovatnije čeka kadrove koje su kao svoje savjetnike doveli ministrica Bisera Turković i njen zamjenik Josip Brkić, a za takozvano „zanavljanje“ na neke pozicije potrebno je 10 godina radnog iskustva na konzularnim poslovima u Ministarstvu, kao u slučaju radnog mjesta za šefa Odsjeka za vizne i pasoške poslove.

Podsjećamo da je za svog mandata Turkovićeva kao savjetnike dovela Samira Karića, Đinu Mujkić, Jasmina Hasića i Tarika Lazovića, a Brkić Nikolinu Topić, Renatu Paškalj te Ivana Dunđera (kojeg je Čović kao član Predsjedništva 2016. godine imenovao za ambasadora u Poljskoj, iako je Dunđer bio bez dana radnog iskustva a u Službi za odnose s javnošću Predsjedništva BiH bio zaposlen po ugovoru o djelu!, op.a.).

Vrlo brzo biće poznato da li će ovi savjetnici biti trajno uhljebljeni putem ovog konkursa, ili će pak ministrica i njen zamjenik nakon medijskog pritiska i urgencija Inforadara promijeniti ovu nelegalnu odluku u posljednji čas.

Podsjećamo, diplomatska zvanja određena su Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. i Bečkom konvenciom o konzularnim odnosima iz 1963. S tim u vezi ljestvica diplomatskih rangova, od najnižeg do najvišeg, prema protokolu, izgleda ovako: ataše, treći sekretar, drugi sekretar, prvi sekretar, savjetnik, ministar-savjetnik, ambasador 

Po pravilu, u svim svjetskim diplomatijama diplomate u službi napreduju postepeno, ne preskačući rangove, te samim tim iznenađuje Odluka Vijeća ministara sa sjednice 20. maja kojom se daje saglasnost MVP-u da raspiše konkurs za najviša zvanja (pet ministara-savjetnika, četiri savjetnika i jednog prvog sekretara).

Također, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji MVP-a BiH propisano je da, osim općih uvjeta utvrđenih članom 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, ministar-savjetnik mora imati pet godina, a savjetnik četiri godine radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima.

SAMOVOLJA BISERE TURKOVIĆ

Budući da su svi ministri u Vijeću ministara glasali za ovu odluku, evidentno je da je izbor u najviša diplomatska zvanja rezervisan za poslušnike vladajućih stranaka.

Predsjednik Sindikata MVP BiH Miroslav Vujčić u ponedjeljak je o spornom „zanavljanju“ uputio dopis kabinetima ministrice, zamjenika ministra i sekretara, u kojem, između ostalog, navodi:

„Ako i ovaj javni konkurs bude takozvani ‘konkurs sa slikom’ te se unaprijed zna koga će se još ‘udomiti’ iz širokog spektra novodovedenih ljudi, SO MVP to neće posmatrati skrštenih ruku nego će preduzeti sve zakonske mjere i korake da se ovakve nepravilnosti i kršenja zakona spriječe. Sve ovo se odnosi i na prijem novih pripravnika, što ćemo isto tako sistematski i pomno pratiti. Krajnje je vrijeme da se da ravnopravna šansa svim obrazovanim i mladim ljudima u BiH, a ne samo onima koje guraju stranke i rodbinske veze“, poručio je Vujčić.

Foto: Faksimil Vujčićevog dopisa kabinetima

Podsjećamo da su uhljebljenja i unapređenja posljednjih mjeseci česta u MVP BiH. Ministrica Bisera Turković, kršeći obaveznu zakonsku proceduru o napredovanju državnih službenika koje je isključivo moguće postići kvalitetnim radim, nagrađuje odanost i poltronstvo.

Inforadar je nedavno objavio sva imena osoba koje je ministrica unaprijedila, ignorirajući Član 31. Zakona o državnim službenicima BiH. Tim članom se jasno definira unapređenje koje se obavlja putem internog ili javnog konkursa i zasniva se na pozitivnoj ocjeni rada i o njemu odlučuje institucija u skladu sa propisima o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

Imena svih unaprijeđenih možete da pročitate na ovom linku:

https://inforadar.ba/privatna-diplomatija-ministrica-turkovic-krseci-zakon-unaprijedila-i-uhljebila-desetine-ljudi-bliskih-sda/

Uposlenici MVP-a BiH ogorčeni su na ovakvu kadrovsku politiku kao i na raspisane konkurse gdje se unaprijed zna ko će biti primljen, kao u slučaju skorog „zanavljanja“ putem novog konkursa.

Inače, u institucijama BiH uposleno je oko 23.000 ljudi, za čije plate se godišnje izdvaja više od 600 milona KM. Za toliko bogatstvo koje svi plaćamo najmanje što mogu dobiti građani je barem odgovor na postavljeno pitanje.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI