INFORADAR S MIGRANTIMA U „VUČIJAKU“: Na putu prema zapadu i kroz minska polja

Kamban iz Pakisataba je na putu prema zapadu već tri godine. Kaže da će se pokušati domoći Italije pješice, ili autom sa krijumčarima. Njegov prijatelj iz Pakistana dodaje da je granicu pokušao da pređe četiri puta

Foto: Adis ŠUŠNJAR

Migrantski kamp Vučijak, lociran nadomak Bihaća na padinama planine Plješevica, utočište je za oko 500 migranata, uglavnom iz Pakistana i Afganistana. Uslovi za boravak ovih ljudi se uz veliki napor lokalnog Crvenog križa poboljšavaju, ali su daleko od potrebnih.

„Ničim nisam zadovoljan, kompletan sistem je zakazao, od državnih istitucija pa nadalje“, kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihaća.

Dodaje da su zakazale državne institucije, ali i Evropska komisija koja ništa ne čini na rješavanju migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu (USK).

„Nema službe za strance, državnog aparata. Da nije Turskog crvenog polumjeseca, Švicarskog međunardonog križa i drugih orgaizacija situacija bi bila neodrživa. ‘Merhamet’ nam obezbjeđuje doručak, a za ostale obroke i potrebštine je svakodnevna borba. Gradska uprava Bihać je izdvojila za hranu 5.000 KM, ali moraće povećati taj iznos. U kamp konstantno pristižu novi migranti. Nastojimo poboljšati situaciju i svaki dan je bolje. Uskoro ćemo im omogućiti ovdje i internet da mogu imati kmunikaciju sa rodbinom“, kaže Midžić.

On ističe da će situacija u Vučijaku biti svakim danom bolja ali da ne zna šta će se desiti kada uslovi postanu dobri za duži boravak migranata.

„Bojim se da će se stvaranjem uslova u ovom kampu odgoditi dugoročnije rješavanje problema. Sad su godišnji odmori. To će dati vremena Evropskoj komisiji da odloži problem do jeseni. Ne znam zašto dolaze evropske organizacije ovdje da vide kako da se stvori još jedan kamp, ili da uvide zašto nisu ništa uradili da ne dođe do ovog kampa? Ovo nije problem grada, Evropska komisija je trebala predvidjeti ovo i djelovati na pravi način“, navodi Midžić.

Kamban iz Pakistana, kojeg smo sreli usput, navodi da je situacija u kampu sada puno bolja.

„Nije bilo vode, struje do prije dvije sedmice i bilo je teško. Sad se situacija popravlja“, kaže Kamban, koji je na putu prema zapadu već tri godine.

Kaže da će se pokušati domoći Italije pješice, ili autom sa krijumčarima, što je u žargonu migranata poznato kao „taksi game“. Kambanov prijatelj iz Pakistana dodaje da je granicu pokušao da pređe četiri puta.

„Sad ću tražiti azil u BiH, jer ne mogu više da hodam. Pa ću pokušati nekad kasnije preći granicu“, govori ovaj migrant.

Na putu za EU na Plješevici migranti nailaze na minska polja, divlje životinje, u stanju konstantne iscrpljenosti. Ako i stignu u Hrvatsku u većini slučajeva hrvatska policija ih vrati, a nerijetko koristi i metode fizičke prisile. Zabilježeni su i slučajevi da migrantima nakon prelaska granica oduzimaju mobitele i novac.

U Bihaću je prije nekoliko dana na sjednici Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom rečeno da je od 1. januara do jula ove godine na području USK ušlo 18.000 migranata. Na sjednici je istaknuto kako je situacija na Vučijaku poboljšana kao i to da će se raditi na zatvaranju Bire i Mirala po zahtjevu skupštinskih i gradskih vlasti.

„Do unazad 15 dana smanjen je priliv migranata i dnevno ih je dolazilo između 40 i 60, ali sada je opet povećan taj broj na oko 100. Naš stav je da novi migranti ne mogu ući u navedene centre, ali vidimo da IOM krši taj dogovor i ukoliko to nastave raditi poduzet ćemo mjere i policija neće dozvoliti ulazak nikome“, rekao je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Prema riječima ministrice zdravstva USK Nermine Ćemalović, od njemačkih donatora su dobili četiri kontejnera sa tuš kabinama i toaletom, što će značajno doprinijeti boljim higijenskim uvjetima, a samim time i zdravstvenoj situaciji na tom području. U funkciji će uskoro biti i kontejner koji će se koristiti kao ambulanta, a jedan je već postavljen za policajce na ulazu.

Adis ŠUŠNJAR
Adis ŠUŠNJAR
Bosanskohercegovački novinar. Magistar novinarstva. izvršni urednik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI