INTERVJU SRĐAN MANDIĆ: Moje Sarajevo je postalo glasno i trijumfiralo u neravnopravnoj borbi

Javna rasprava je ozbiljan alat demokratije koji je dosadašnja vlast obezvrijedila, a mi ćemo ga ponovo učiniti značajnim i animirati građane da učestvuju u procesu donošenja odluka. Sjednice općinskih vijeća bit će prenošene, a usluge općinske administracije digitalizarine, najavljuje Srđan Mandić

O upravo završenim lokalnim izborima u BiH, „prljavoj“ kampanji, ali i ubjedljivoj pobjedi u Sarajevu, te o prioritetnim aktivnostima koje će uslijediti odmah nakon preuzimanja mandata, za InfoRadar govori Srđan Mandić, potpredsjendik Naše stranke, pobjednički kandidat četvorke, koji će u naredne četiri godine biti načelnik sarajevske opštine Centar.

U kampanji za koju ste i sami rekli da je bila „prljava“, napadani ste i osporavani na razne načine iz protivničkog političkog tabora. Sada, s ove distance – a nakon uvjerljive pobjede – jeste li očekivali baš toliko niskih udaraca?

MANDIĆ: Nisam očekivao, iz više razloga. Najprije što nisam vjerovao da neko može tako nisko ići. Drugi je taj što mi nije bilo jasno kako neko može vjerovati da će mu to koristiti u kampanji, da svijest i inteligenciju građana i građanki Sarajeva tako nisko cijeni da misli da su spremni povjerovati u takve bestidne laži i objede. Nikad ni sekundu nisam posumnjao da će mi ta prljava kampanja naštetiti. U te stvari je prosto bilo nemoguće povjerovati, a lako ih je demantovati, i nisam se puno obazirao.

Čega je zapravo pokazatelj Vaša pobjeda u Sarajevu, u kontekstu opštih političkih prilika u BiH. Da li je pobijedilo Sarajevo u koje Vi vjerujete i za koje ste se borili?

MANDIĆ: Sarajevo u koje ja vjerujem nikada nije ni izgubilo. O gubitnicima možemo govoriti kada se radi o fer borbi. Znate šta to znači kada se dva trkača utrkuju na sto metara? A ova utrka počinjala je tako što su građani trku počinjali sa startne pozicije, a njihovi protivnici su je počinjali već na metar do cilja. Taj protivnik je bila dosadašnja vlast koja je uzurpirala resurse svih nas i koristila ih da bi održala sebe na poziciji. I to je stvaralo utisak nemogućnosti promjene i defetizam. Ali sada je to moje Sarajevo postalo glasno, a njegov glas i njegovo nezadovoljstvo politički ispravno je artikulisala ujedinjena opozicija. I ne samo da je pobijedilo, nego trijumfiralo. U neravnopravnoj borbi, pobjeda onih koji su u slabijem položaju zove se trijumf!

Mandić: Građani i građanke moraju znati šta se u Opštini dešava

Kako komentarišete upravo završene lokalne izbore u Sarajevu i uopšte u BiH?

MANDIĆ: Pobjedu u Sarajevu sam već objasnio. Što se tiče ostatka BiH, vidi se da građani vape za promjenama. Brojne sredine, koje su dosad bile pod neupitnom vlašću SDA, su to pokazale. Opozicija jeste značajno poljuljala neupitnost te vlasti. U RS-u tendencija ka promjeni je također vidljiva na primjeru Bijeljine. U dijelovima gdje HDZ vlada od rata, vlada i sada, ali gledajte procenat izlaznosti. On je najniži u BiH, jer ljudi nisu imali za koga da glasaju osim za njih, i neizlaskom su im poručili da ih ne žele.

Najavili ste transparento upravljanje opštinom. Šta to konkretno znači i kako će se odraziti na život građana?

MANDIĆ: Građani i građanke moraju znati šta se u Opštini dešava. Sve odluke koje se donose 24 sata dnevno moraju u online obliku biti dostupne javnosti. I ne samo da moraju znati šta je to u Opštini odlučeno, nego će učestvovati u donošenju tih odluka. Javna rasprava je ozbiljan alat demokratije koji je dosadašnja vlast obezvrijedila, a mi ćemo ga ponovo učiniti značajnim i animirati građane da učestvuju u procesu donošenja odluka kroz podizanje svijesti o važnosti njihovog učešća u tom procesu. Sjednice općinskih vijeća bit će prenošene, a usluge općinske administracije digitalizarine. Digitalizacija ne samo da će ubrzati proces rada, nego i smanjiti mogućnost različitih oblika malverzacija koje se u administraciji dešavaju.

Imate loše iskustvo u koalicionoj vlasti u Kantonu Sarajevo. Vjerujete li u sadašnje partnere (NiP, SDP, NBL), hoće li njihova podrška biti dovoljna za ono što planirate učiniti u svom mandatu na čelu opštine Centar?

MANDIĆ: Apsolutno! Mogu garantovati da je ovo najčvršća koalicija u BiH. Čvršća i od one koalicije nacionalnih stranaka. Koliko god ta koalicija radi na nazadovanju države, mi još jače i s većom snagom radimo na njenom napretku. Trenutno je to u opštinama u kojima smo na vlasti, uskoro i u Kantonu, a od 2022. i na entitetskom, odnosno državnom nivou.

Mandić: Nikada nisam ni posumnjao da mi prljava kampanja protiv mene može naštetiti

Sarajevo, iako je glavni grad BiH, ima mnogo komunalnih problema. Koji su prioriteti i imate li plan za njihovo rješavanje?

MANDIĆ: Naravno. Ja sam bio i ministar komunalne privrede i to je nešto što je meni odavno poznato i za šta smo i kao „šestorka“ imali jasan plan, a provešćemo ga kao „četvorka“, za šta je neophodna, naravno, i kooperativnost između općina i Kantona, što je također neupitno. Moj rad i kao načelnika i kao čovjeka koji pripada tom resoru, u tom smislu će biti od velike koristi i vjerujem, upečatljiv. Kad je u pitanju opština Centar, već sam više puta ponovio: nijedna kuća bez priključka na vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. Grad će biti već skoro neprepoznatljivo čišći nego dosad, kao i javni prostori koji će, pored čistoće, biti funkcionalniji, a većina njih i multifunkcionalna. Plan ima za sve, lista je dugačka i ničiju pažnju ne želim rasplinjavati. Pospremanje kreće, jedna po jedna stvar, uz izuzetnu vidljivost rada i uvažavanje mišljenja građana.

Kakvo je vaše viđenje budućnosti BiH iz centra Sarajeva, da li je situacija zrela da vaša Naša stranka bude prihvaćena kao „naša“ mnogo šire od Sarajeva?

MANDIĆ: Ona to već jeste. Mi odavno imamo vijećnike van Sarajeva. Od svog nastanka 2008. godine naš rad u nekim od tih vijeća nije ništa manje prepoznatljiv od rada u Sarajevu, ali interes šire javnosti za te sredine, nažalost, nije toliki kao za Sarajevo. Ali, shvatam, vi pitanjem u stvari aludirate na širenje Naše stranke. To će se, nesumnjivo, desiti. Pogotovo u onim sredinama koje su pokazale tendenciju za promjenom, ali i nedostatak izbora. Širenje stranke nije proces koji se rješava za dan, ni za mjesec, i već neko vrijeme mi jesmo u procesu širenja, a to je pokazalo i povećanje broja naših mjesta u kojima smo izašli na posljednje izbore.

Željko RALJIĆ
Željko RALJIĆ
Željko Raljić je vlasnik i glavni i odgovorni urednik portala Istinito. Dugogodišnji je televizijski novinar i voditelj, saradnik više medija u Bosni i Hercegovini i šef dopisništva RTV Bijeljina u Banjoj Luci.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI