Izbori u Turskoj: Prijavljene malverzacije u manjim mjestima, posmatrači otjerani i pretučeni

Novinska agencija Dogan javlja da je u mjestu Suruč u jednoj osnovnoj školi izbila tučnjava između dvije grupe koje su koristile i noževe. Povrijeđene su tri osobe, a intervenisala je i policija.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako nema ozbiljnijih problema tokom glasanja, dok mediji i društvene mreže tvrde drugačije.

Prema riječima Murata Emira iz CHP stranke, njihovi posmatrači dobili su prijetnje, a neki od njih su i pretučeni u nekoliko sela, zbog čega su ih povukli s birališta. Narodna demokratska stranka (HDP) je poručila kako će načelnik mjesta Sanilurfa krivično odgovarati za svako krivično djelo počinjeno tokom glasanja.

Građani su objavljivali snimke grupnog glasanja u pojedinim mjestima, te fotografije otvorenih listića. U mjestu Sanliurfa došlo je do sukoba glasača, pa su jedni blokirali druge uz poruku “Ovdje ne možete glasati za CHP”.

Predsjednik turske Izborne komisije saopćio je da su vlasti preduzele “potrebne inicijative” poslije navoda o neregularnostima na biralištima u jugoistočnoj Turskoj. Sadi Guven je kazao kako su pokrenute administrativne i krivične procedure.

Lider CHP-a Kemal Kilicdaroglu podsjetio je sve javne dužnosnike da ostanu nepristrasni i da ne zaborave da su državni službenici, a ne u službi političke partije.

S druge strane, pozitivan primjer dolazi iz mjesta Bozkoy u turskoj pokrajini Manisa gdje je glasanje na predsjedničkim izborima završeno nakon 32 minute. Prema pisanju turskog BBC-a, ovo mjesto ima 48 stanovnika, pa je zbog toga sve brzo okončano.

U provinciji Batman u kojoj su na prošlim izborima glasale samo dvije osobe, ove godine je glasala 21 osoba. Osamdesetogodišnji vlasnik sela Mehmet Alci i njegovi rođaci vratili su se iz Njemačke.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI