IZETBEGOVIĆ: Strpite se još osam godina i slijedi blagostanje!

“Bitno je da se ovako okupljamo, naročito kada neki odlaze. Bio sam jučer sa prijateljima sa Zapada. Imali smo dug sastanak i rezultat tog sastanka je jedan dogovor da ovaj posao koji traje 28 godina, u slijedećih osam do deset godina uz njihovu pomoć završimo”, kazao je na početku obraćanja Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je SDA uz sve otpore onih koji ovoj državi ne žele dobro napravili najveći iskorak i to kako je naglasio zahvaljujući načelnicima poput Senaida Memića, Semira Efendića, ali i viših nivoa vlasti.

“Sad se nalazimo u toj poziciji da nema više etapa u toj postdejtonskoj obnovi, ima samo zadnja faza. U slijedećih osam do deset godina završit ćemo posao. BiH će biti članica Evropske unije, članica NATO saveza, sa izgrađenom infrastrukturom jer imamo i zakone i planove i obezbijedili smo sredstva. Želimo brzu cestu do Krajine, autoput do Beograda. Želimo da se od Sarajeva do Goražda i Mostara putuje sat vremena, do Tuzle sat i po. Želim za osam godina da završimo posao i kažemo da je ovo jedna svijetla zemlja koja ima perspektivu. Taj cilj vidimo, vidimo tu zastavicu, to je 2026. godina, zapamtite tu godinu. Vi ćete zajedno sa nama starijima za osam do deset godina završiti taj posao i ići dalje, nastavit ćete raditi ono što mi sada radimo. Ostavit ćemo vam mirnu i perspektivnu zemlju. Standard ljudi ćemo dići za 50 posto. Kada se napravi sinergija masovne izgradnje infrastrukture, sa investicijama”, poručio je Izetbegović SDA omladini”, naglasio je Izetbegović.

Novi cilj je 2026. godina

Obećao je Izetbegović i cilj da se smanji nezaposlenost ispod 15 posto, a da će broj zaposlenih biti povećan za 150 hiljada.

“Kada sam rekao prije tri godine da moramo za 10 godina zaposliti 100.000 ljudi, neki su se time ismijavali. Danas, kad smo pola posla uradili, to više nije smješno. Sada kažem, mi ćemo za slijedećih osam do deset godina otvoriti 150.000 do 200.000 novih radnih mjesta i mi ćemo to ako Bog da i uraditi”, kazao je predsjednik SDA.

O dolasku Erdogana

Potom je najavio i dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u BiH.

“Našeg prijatelja nešto ne vole na Zapadu, a ima i Bošnjaka koji ga ne vole i u ovoj zemlji. Šta je problem sa njim? Problem je to što je on jedan moćan muslimanski lider kakvog odavno nije bilo. Mi ćemo mu pokazati da ima i prijatelje, da ima i onih koji su ponosni na njega”, poručio je on.

Izetbegović je dodao da će se sa Erdoganom naredne nedjelje dogovoriti model finansiranja autoputa prema Beogradu preko Tuzle i nazad, preko Višegrada, sa krakom za Novi Pazar. Mladim članovima SDA je poručio da, kada im neko kaže da su ovi planovi nerealni, pokažu slike u posljednjim decenijama.

“Neka se malo vrate 35 godina unazad. Sarajevski proces. Sjede politički autsajderi za koje prvi put u životu čuju. Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić i tako dalje. Narod prvi put čuo za njih. Pa nek uzmu slike pet ili šest godina iza toga. Nije više zatvorenik nego predsjednik jer čovjek, kažu, snuje, a Bog određuje. Pa nek uzmu malo slike kako je to izgledalo kada su se momci u patikama sa improviziranim puškama suprostavili četvrtoj vojnoj sili u Evropi, pa nek onda uzmu slike kroz tri godine na šta to liči. Pa neka uporede plaću, izgradnju od prije 20 godina, 20 godina ili pet godina. Pogledajte slike srušenog Sarajeva ili Mostara, pa ovog sada. Ili samo ove Ilidže. Nek ih uporede i sve će im biti rečeno. Ima ona koju su Obama i Clintonovi koristili, a to je “da, mi možemo”. I mi možemo reći: “Da, i mi itekako možemo”. Kad smo to sve mogli 28 godina teških iza nas, za ovih osam godina ovo je ravnica, ovo nije ništa. Mi ćemo završiti posao, zajedno sa vama”, zaključio je Izetbegović.

 A.Š.
(InfoRadar, Klix)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI