Izvršni direktor RiTE Gacko Dragan Anđelić u sukobu interesa?

Odgovor na pitanje da li je Dragan Anđelić, novoimenovani v.d. izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove RiTE Gacko, u sukobu interesa trebala bi dati državna Komisija kojoj je ono postavljeno, ali iz organizacije “Transparensi internešnal” tvrde da je on u očiglednom sukobu interesa, piše Direkt-portal.

Ako je suditi po slovu zakona, odgovor je potvrdan budući da se u članu 5. Zakona o sukobu nteresa jasno navodi da “izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savetnici, za vreme obavljanja javne funkcije i šest meseci nakon prestanka obavljanja te funkcije, ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću.”

Budući da je Dragan Anđelić donedavno bio na mestu zamenika direktora Agencije za borbu protiv korupcije, dakle, nosilac izvršne funkcije, polugodišnja apstinencija je još na snazi. Ipak, na zvaničnom sajtu RiTE na spisku Uprave javnog preduzeća je i njegovo ime.

I u Upravi RiTE Gacko

Doduše, i na zvaničnom sajtu Agencije za borbu protiv korupcije na mestu zamenika direktora još figurira fotografija i detaljna biografija Dragana Anđelića, pa se stiče pogrešan(?!) utisak da je istovremeno na dve funkcije.

Branislav Grk predsednik Nadzornog odbora RiTE Gacko, tela koje je imenovalo Anđelića na upravljačku funkciju, kratko je za “Direkt” rekao da nema saznanje o tome i da im stručne službe nisu ukazale na postojanje mogućnosti sukoba interesa:

“Vi verovatno znate kako se postavljaju uprave. Nalozi idu politički i tako se onda imenuju”, bio je jasan Grk.

Na pitanje da li to smatra korektnim, Grk odgovara.

“Apsolutno da ne, ali ako to ne odradite onda će smeniti postojeći NO i naći ko će to završiti. To tako funkcioniše dosta dugo. Barem u Elektroprivredi”, kaže Grk za naš portal.

Iz organizacije “Transparensi internešnal” su nam potvrdili da su mišljenje o ovom pitanju zatražili od Komisije za odlučivanje o sukobu interesa na nivou BiH.

U obrazloženju stoji da je da je “Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Anđelića, nakon ostavke, razrešio funkcije zamenika direktora APIK-a zaključno sa 4. martom, što jasno  ukazuje na to da nije istekao rok od šest meseci, te da je od trenutka imenovanja na funkciju u RiTE Gacko Anđelić u sukobu interesa.”

Budući da je Anđelić kao zamenik direktora Agencije bio član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, iz TI kažu da je sigurno bio svestan da prelaskom na novu funkciju krši zakon koji je donedavno primenjivao.

Pomenuti Zakon o sukobu interesa u čl. 20 predviđa da se za kršenje odredbe u čl. 5 licu izriče zabrana kandidovanja na sličnu funkciju u naredne četiri godine, a novčana kazna se kreće od jedne do 10 hiljada maraka.

U međuvremenu, Anđelić, koji je upravo napunio 64 godine, kao v.d. se još jednom našao u direktorskoj fotelji iz koje, ako je suditi po njegovoj zvaničnoj biografiji, ne izlazi već 37 godina.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI