Je li na pomolu eskalacija migrantske krize u BiH?

Od 2016. godine naovamo broj, uglavnom, ilegalnih migranata u BiH u konstantnom je porastu.

Prema zvaničnim podacima Službe za poslove sa strancima, u prva tri mjeseca 2018. godine 253 takve osobe, od čega ih je 30 posto iz Sirije, podnijele su zahtjeve za azil u našoj državi.

U istom periodu u BiH ih je ušlo čak 1.138. Ako preračunamo, to znači da u BiH od 1. januara 2018. godine, u prosjeku, dnevno ulazi skoro 13 ilegalnih migranata. Po brojnosti, Sirijce slijede migranti iz Libije te Afganistana.

Neven Crvenković, portparol UNHCR-a za jugoistočnu Evropu, potvrdio je za naš portal tačnost navedenih podataka.

– Tokom cijele prošle godine imali smo ukupno 376 zahtjeva migranata za azil, a u 2016. svega 79. Dakle, to već govori o evidentnom povećanju broja migranata u BiH – kaže Crvenković.

Iako Crvenković tvrdi da je većini ovih nevoljnika BiH zapravo tranzitna destinacija na putu ka državama Evropske unije, činjenica da oni podnose zahtjeve za azil u značajnom bi mogla promijeniti takav njihov neformalni status.

Pravo pitanje je, dakle, predstoji li BiH prava migrantska kriza i je li naša država spremna odgovoriti na sve izazove koje takva kriza sa sobom donosi? Ustvari, imajući u vidu podatke koje smo iznijeli, je li migrantska kriza već tu?

Izvor: Avaz

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI