Kenan Vehabović, sada već bivši sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH, imenovan je za novog direktora Agencije za javne nabavke B8H (AJN), iznimno značajne institucije za regulaciju, monitoring i provođenje javnih nabavki.

Na ovoj poziciji Vehabović, inače kadar SBB-a, zamijenio je Đenana Salčina, također kadra partije Fahrudina Radončića.

Vehabović je široj javnosti postao poznat nakon što je prije nekoliko mjeseci proveo svojevrsnu istragu među radnim kolegama, a po naredbi i želji Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, o čemu je Inforadar u dva navrata pisao (linkovi: https://inforadar.ba/sta-se-krije-iza-rampe-za-novinare-u-psbih-zbog-zastite-covica-i-curenja-info-sluzbenici-pisali-izjave/  https://inforadar.ba/nakon-pisanja-inforadara-potvrden-covicev-interni-lov-na-zvizdace-u-parlamentu-bih/)

Naš portal je istraživao pozadinu zabrane pristupa zgradi Parlamentarne skupštine BiH koju su za novinare uveli Vehabović i Sekrtetarijat te nam je s više adresa potvrđeno da se unazad mjesecima unutar adminstrativnih službi Parlamentarne skupštine BiH odvijala prava mala drama sa naznakama mobinga, o čemu nam je posvjedočilo više osoba i uposlenika ove institucije.

A sve je počelo nakon što je Čović, tadašnji predsjedavajući Doma naroda PSBiH, pokrenuo kampanju zbog “curenja infomacija” novinarima o tome da je on prvi zatražio naknadu troškova za smještaj i odvojeni život, iako poput ostalih parlamentaraca Čović tih mjeseceni ne samo da nije ništa radio – već što za svoj nerad redovno dobijao oko 6.000 KM i više.

Kako bi otkrio odakle cure informacije Čović se obratio Vehaboviću kao prvom čovjeku Sekretarijata, koji je svoj zadatak preozbiljno shvatio te je u narednim mjesecima provodio “istragu” protiv vlastitih kolega, sa svim naznakama mobinga.

Foto: Faksimil dokumenta kojim Vehabović obavještava uposlenike da će biti isljeđivani

U toku istrage više desetina uposlenika/administrativnih radnika, od pisarnice PS BiH do sekretara zastupničkih klubova oba doma, bili su dužni dati izhjavu, „pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću“, da „zaštićeni dokument“ nisu proslijedili medijima.

Cijeli ovaj slučaj samo je jedan u nizu primjera kako političari u BiH na visokim funkcijama čine sve da od javnosti sakriju objavljivanje bilo kakvih podataka o sebi. Zvaničnik koji im je bio na usluzi sada je nagrađen iznimno važnom pozicijom direktora Agencije za javne nabavke, što je vrlo indikativno, pogotovo u vrijeme velikog broja afera u vezi s javnim nabavkama.

Vehabovićevo imenovanje još mora da potvrdi Vijeće ministara BiH u narednih tridesetak dana.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime