Kakav zakon želi Dodik: Sličan prijedlog u Gruziji označen je proruskim i doveo je do pobune

Vlasti u bh. entitetu Republika Srpska planiraju donijeti novi zakon koji bi značio da se sve nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva moraju registrovati kao strani agenti.

Ovo su mnogi označili kao korak dalje u radikalizaciji i autoritativnom vođenju vlasti nakon što je nedavno pokrenuta procedura za kriminalizaciju klevete koja je direktno usmjerena protiv slobodnog novinarstva.

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je kako planira predložiti zakon koji je, kako on tvrdi, prepisan iz američkog zakonodavstva. Na ovaj način Dodik nastoji izbjeći povezivanje sa Rusijom, jer ono što on predlaže zapravo je na snazi u Rusiji još od 2012. godine.

Ista matrica je korištena u Rusiji, kada je kao izgovor za uvođenje strogog zakona iskorišten američki Akt o registraciji stranih agenata iz daleke 1938. godine, gdje je propisana obaveza organizacija povezanih sa inostranstvom da se periodično objavljuju informacije o finansijskim aktivnostima.

Takav propis je omogućio američkoj administraciji označavanje ruskih propagandnih medija, kao što je Russia Today, kao strani agenti. Rusi su revanšistički implementirali zakon kakav želi i Dodik što je značilo da se mediji poput Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa označe u Rusiji kao strani agenti.

“Samo će umjesto SAD pisati Republika Srpska”, kazao je jučer Dodik dodavši da je fer da svi koji dobijaju novac iz inostranstva prijave vlastima svaki svoj korak.

Ono što se može označiti kao direktan povod za ovakve najave Dodika, je djelovanje američkog multimilionera Georga Sorosa, za kojeg predsjednik RS-a kaže da želi premjestiti fondaciju “Otvoreno društvo” u Sarajevo.

“Soros je ovdje neprihvatljiv, to nije dobronamjerna organizacija, već rušilačka, koja želi provesti svoje rušilačke pohode, što smo gledali u nizu zemalja u svijetu”, kazao je Dodik.

Ono što je također indikativno je da su vlasti u Gruziji pokušale implementirati gotovo isti zakon koji predlaže Dodik. Zakon, koji je predložila vladajuća stranka Gruzijski san, zahtijevao je od svih organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva da se registriraju kao “strani agenti” ili će se suočiti sa znatnim novčanim kaznama.

Gruzijski premijer Giorgi Garibashvili je kao i Dodik kazao da da predložene odredbe o stranim agentima zadovoljavaju “evropske i globalne standarde”.

“Budućnost naše zemlje ne pripada i neće pripadati stranim agentima i slugama stranih država”, rekao je Garibashvili.

No ovakav prijedlog zakona naišao je na žestoko protivljenje građana u Gruziji. U masovnim demonstracijama koje su počele u utorak a nastavljene jučer, građani su se sukobili sa snagama sigurnosti koje su koristile suzavac kao i vodene topove.

Ipak, nakon velikog pritiska građana, vlasti u Gruziji su jutros saopćile da su odustale od spornog zakona, što se može protumačiti kao velika pobjeda proevropske struje u ovoj državi.

Predstavnici EU su upozorili na pogubne mjere ovakvih propisa u Gruziji, a ostaje da se vidi kakve će reakcije biti ukoliko se vlasti u RS-u, predvođene Miloradom Dodikom, odluče na uvođenje ovog zakona.

Izvor: klix.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI