PUT OKO SVIJETA ZA 17 DANA: Turković pred odlazak na luksuzna putovanja u Katar i Australiju potrošila 75.000 KM!

Pred sami svoj odlazak iz fotelje ministrice Turković se počastila još nekim putovanjima, poput njene posjete egzotičnim Mladivima u pratnji mezimca Alija (koji ni po kojem osnovu nije smio da prati ministricu vanjskih poslova na jednom službenom putovanju). Negdje tu je bio i kraj sramnom mandatu koji su obilježili rastrošnost, bahatost i nepotizam

Nakon što je postalo sigurno da neće zadržati fotelju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, sada već bivša šefica bh. diplomatije Bisera Turković krajem prošle godine odlučila se na put oko svijeta. Našim parama.

Gdje je sve putovala Bisera Turković građani BiH, koji su i finansirali ta putovanja, destinacije su saznavali sa društvenih mreža, no niko nije mogao niti da pretpostavi o kakvom se rasipništvu radi.

Podsjećamo da se Turković na svom Twitter profilu 21. novembra 2022., uslikavši se u VIP loži na Al Bayt Stadiumu u Kataru, pohvalila da je na poziv organizatora Mundijala prisustvovala spekrakulatnom otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Međutim, kako saznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Turković je u Katar otputovala na osnovu pozivnog pisma iz Ambasade (u koju je ranije smjestila sina Alija) „radi sastanka“, pa je „usput“ prisustvovala i fudbalskoj poslastici. To bi možda i imalo smisla da je naša država izborila plasman na Svjetsko prvenstvo.

Nakon negodovanja javnosti Turković je promptno navratila u Barcelonu gdje se održavala Mediteranska konferencija kako bi ublažila reakcije u medijima. Takav zaključak proizilazi i iz finansijskog izvještaja koji je naknadno mijenjan. Za tu avanturu Bisera Turković je samo za avionske karte potrošila oko 19.000 KM naših para!

Dobili smo i zvanični odgovor na upit MVP-u BiH.

„Tom prilikom MVP BiH je na ime avionskih karata potrošio 18.920 KM. Ministrica vanjskih poslova letila je na relaciji Sarajevo-Doha-Barcelona-Sarajevo, dok joj se u dijelu službene posjete Barceloni pridružio Tarik Lazović, tadašnji savjetnik, koji je letio na relaciji Sarajevo-Barcelona-Sarajevo. Ovaj objedinjeni službeni put trajao je 19. do 24. novembra 2022. godine“, potvrdili su iz MVP BiH.

Na ime hotelskog smještaja Turković, koja u Kataru gaji duboke poslovne veze, nije imala troškova, dok su troškovi smještaja savjetnika iznosili 353,81 KM. Na ime dnevnica isplaćeno je ukupno za oboje 1.104 KM. MVP BiH je ovo putovanje platilo oko 20.380 KM.

Pretpostavljamo da je mama Bisera boravila kod svog sina Alija, inače uposlenika OSA-e u Ambasadi u Kataru (dobio mjesto van sistematizacije u vrijeme Osmana Mehmdagića Osmice).

Podsjećamo, tačno prije godinu Inforadar je pisao da se u sjedištu MVP-a u strogoj tajnosti pišu rješenja o povratku službenika iz ambasada širom svijeta, čak za njih 64Na njihova mjesta Turković je u međuvremenu rasporedila dobar dio odanih kadrova i stranačkih ljudi jer je bila izborna godina i ništa se nije prepuštalo slučaju. Kao visoka funkcionerka SDATurković je samo provodila strateške politike ove stranke, koja je već tad zbog gubitka podrške kući velike nade na općim izborima 2022. polagala u dijasporu, o čemu svjedoće mnogobrojne stranačke turneje, kao i ona sa Fadilom Novalićem upravo Kataru gdje Turković, prema više nezavisnih izvora, razvija lične poslove u okviru namjenske industrije.

Foto: Turković u Kataru u društvu odlazećeg premijera FBiH u drugom tehničkom mandatu Fadila Novalića

Samo mjesec prije Katara Turković je boravila u neobično dugoj posjeti Australiji te u povratku u jednako čudnoj posjeti Bangoku, gdje je boravila samo noć i odatle se vratila u Sarajevo.

U izvještajima Ministarstva, Turković je navela kako je riječ „o bilateralnoj posjeti Australiji“.

„Tom prilikom, shodno izvještaju ministrica Bisera Turković susrela se sa ministricom vanjskih poslova Australije, ministrom industrije i nauke Australije, posjetila je Ambasadu BiH, susrela se sa predstavnicima dijaspore, te je dala intervju za SBS radio televiziju koja djeluje na bosanskom jeziku. Potom su se zaputili za Bangkok gdje se ministrica, prema izvještaju, susrela sa predstavnicima trgovinske komore Bangkoka“, navodi se u odgovoru MVP-a BiH našem portalu. Na twitteru se, međutim, pohvalila tek susretom sa ministricom vanjskih poslova Australije Penny Wong.

Na posjetu Austrtaliji, od koje BiH kao i bilo koji građanin BiH nisu i neće imati nikakve koristi, MVP BiH je Turković na ime avionskih karata isplatilo 37.009 KM!

Turković je letila u pratnji Maka Selimovića, a let je bio na relaciji Sarajevo-Istanbul-Tokio-Sidnej-Bangkok-IstanbulSarajevo. Posjeta je bila u periodu od 7. do 19. oktobra 2022. Na ime hotelskog smještaja sa biznis kartice skrhano je oko 8.000 KM, na ime troškova reprezentacije oko 2.300 KM, za rentanja vozila 188 KM, a na ime dnevnica isplaćeno joj je 1.281 KM.

U odgovoru našem portalu iz MVP BiH su potvrdili da je u pratnji ministrice Turković „putovao i Mak Selimović, angažovanom po ugovoru o radu na tri mjeseca uz prethodnu saglasnost ADS BiH, a na zahtjev tadašnje ministrice vanjskih poslova“.

Kao što smo već izvještavali, Selimoviću je produžavan angažman u više navrata za mandata ministrice Turković. Sam Selimović je na ime dnevnica, troškova smještaja i taksija potrošio 5.381 KM, dok je MVP BiH ovu avanturu Bisere Turković i njegog pratioca platilo 54.099 KM, a što je potvrđeno u odgovoru našem portalu.

U međuvremenu desila su se još neka putovanja, poput njene posjete egzotičnim Maldivima u finišu mandata, kako bi u pratnji mezimca Alija (koji ni po kojem osnovu nije smio da prati ministricu vanjskih poslova na jednom službenom putovanju) sa predsjednikom Maldiva Ibrahimom Mohamedom Solihom proslavila 25 godina uspostavljenih diplomatskih odnosa dvije zemlje. Negdje tu je bio i kraj sramnom mandatu koji su obilježili rastrošnost, bahatost i nepotizam.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI