Marija Vidaković, pobjednica na konkursu za posao u konkurenciji sebe same, koja je primljena kao pripravnica u Ministarstvo za evropske integracije u Vladi RS te je za samo tri sedmice napredovala do šefice kabineta ministra, postavljena je na ovu prestižnu poziciju tako što je s njom najprije raskinut „pripravnički“ radni odnos a onda zasnovan novi!

Naime, otprilike ovako izgleda obrazloženje iz ovog Ministarstva na pitanje ministru Zlatan Klokiću u skadu s kojim je odredbama Zakona o državnim službenicima („Sl. glasnik RS“, br. 118/2008, 117/2011, 37/2012 i 57/2016), ili internim aktima resornog ministarstva, Marija Vidaković za samo tri sedmice od zasnivanja radnog odnosa postavljena za šeficu njegovog kabineta.

Pozivajući se na javno dostupne podatke o izboru kandidata za radno mjesto pripravnik–diplomirani politikolog u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade RS, a po konkursu objavljenom 12. septembra 2019., Inforadar je ranije objavio informaciju da je kao (jedini) kandidat s najviše osvojenih bodova primljena Marija Vidaković, koja je radni odnos zasnovala 8. oktobra 2019. godine te je potom za tri sedmice strelovitom brzinom napredovala do ministrove desne ruke.

Foto: Zlatan Klokić

U kratkoj telefonskoj izjavi za naš portal resorni ministar je, podsjećamo, tada rekao da će nam „odgovor biti dostavljen u zakonskom roku“, te kratko dodao da „ministar ima pravo da imenuje šefa kabineta i dva savjetnika po svom nahođenju“, navodeći kako nije prekšio nijedan zakon.

Tekst o nesvakidašnjem napredovanju Marije Vidaković od pripravnice do šefice kabineta objavili smo 20. novembra, a sedam dana kasnije stigao je i službeni odgovor na naš upit koji prenosimo u cjelosti.

Imenovanje Marije Vidaković, nakon zasnivanja radnog odnosa u svojstvu pripravnika, na mjesto šefa Кabineta ministra, propisano je sljedećim zakonskim i podzakonskim aktima: Zakon o republičkoj upravi („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 115/18); Zakon o radu („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 1/16 i 66/18); Uredba o načelima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta u republičkim organima uprave Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 18/09 i 105/11) i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 1/16 i 66/18)“, navedeno je u prvom dijelu odgovora, a potom je uslijedio šokantno obrazloženje:

Nakon što je na javnom konkursu izabrana na mjesto pripravnika, ne kršeći navedene zakonske i podzakonske akte, sa njom je sporazumno raskinut radni odnos u svojstvu pripravnika zbog prelaska na drugo radno mjesto i zaključen je ugovor o zasnivanju radnog odnosa na određeno vrijeme

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju propisano je u članu 7. stav 1. da se u Кabinetu ministra poslovi obavljaju neposredno od strane izvršilaca angažovanih u mandatu ministra (šef Кabineta i savjetnici), a član 16. definiše opis poslova šefa Кabineta ministra, kao i da za svoj rad odgovara ministru. Angažuje se u mandatu ministra. Uslovi da bi neko mogao biti šef Кabineta ministra su: VII stepen stručne spreme, poznavanje rada na računaru i poznavanje jednog stranog jezika. Pored svih navedenih zakonskih i podzakonskih uslova koje ispunjava, želimo da Vas obavijestimo da je riječ o osobi koja je u Škotskoj završila prestižni fakultet University of Edinburgh, kao i to da priča engleski i francuski jezik“, navedeno je u odgovoru Ministarstva za evropske integracije i regionalnu saradnju.

Foto: Faksimil odgovora iz Ministarstva

Kao što je iz dostavljenog odgovora vidljivo, osim konkretnog pozivanja na član 7. stav 2 i član 16 Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu, ponuđeno nam je na uvid pozivanje na niz Zakona i Uredbi bez navođenja konkretnih poglavlja ili članova istih.

Ne sporeći formalno obrazovanje Marije Vidaković koja je, kako nam je saopšteno,“u Škotskoj završila prestižni fakultet University of Edinubrgh, kao i to da priča engleski i francuski jezik“, ne možemo se oteti dojmu da je riječ o jednom u nizu klijentelističkih poslova i uhljebljenja, namijenjenih samo za probrane/podobne članove društva.

Ministar nije odgovorio na pitanje da li je „pričanje“ engleskog i francuskog i diploma edinburškog Univerziteta dovoljna kvalifikacija da se osoba bez ikakvog radnog iskustva postavi na tako odgovorno radno mjesto? Odnosno, zašto bi jedna mlada osoba sa takvim završenim „prestižnim univerzitetom“ uopšte poželjela da se vrati u BiH i konkuriše za posao sa „neizvjesnim“ ishodom?

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime