Od 1,2 miliona maraka, koliko je Vlada Republike Srpske u vidu finansijske pomoći odobrila za jedanaest sportskih klubova u Republici Srpskoj, čak milion maraka odobreno je Rukometnom klubu Borac M:tel iz Banjaluke. Istim zaključkom Vlade ostalih 200.000 KM je raspoređeno na jedanaest sportskih klubova u RS. Ti klubovi dobili su po dvadeset, odnosno deset hiljada maraka.

Zanimljivo, Vlada je ovih 1,2 miliona izdvojila iz donatorskih sredstava koje je Republici Srpskoj uplatila Vlada Srbije za potpuno druge namjene, odnosno “prevazilaženje problema u Republici Srpskoj i realizaciju različitih projekata lokalnom i republičkom nivou”.

PITANJA BEZ ODGOVORA

Zaključak kojim je RK Borac odobrena finansijska injekcija vrijedna milion maraka 17. septembra potpisao je predsjednik Vlade Radovan Višković. Usvajanje odluke o odobravanju donatorskih sredstava za pomoć Borcu Vladi je predložila ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Zaključak je u posjedu Inforadara, međutim, od usvajanja zaključka nigdje nije pojašnjeno na osnovu čega je Rukometnom klubu Borac odobreno milion maraka. Nezvanično saznajemo da je tom klubu do sada uplaćena jedna tranša u iznosu od 200.000 KM.

Foto: Faksimil zaključka Vlade RS

Zora Vidović nije odgovarala na naše telefonske pozive, a na pitanja u vezi sa odobravanjem donatorskih sredstava Vlade Srbije Rukometnom klubu Borac nisu odgovorili ni iz kabineta predsjednika Vlade Radovana Viškovića koji je potpisao zaključak o odobravanju donatorskih sredstava.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, koje je zaduženo za realizaciju zaključka, tvrde da Vlada RS u kontinuitetu pomaže sportskim kolektivima koji postižu dobre rezultate “i koji predstavljaju Republiku Srpsku na evropskoj sportskoj sceni”.

“S obzirom na situaciju izazvanu pojavom virusa korona u kojoj se kompletno društvo našlo, a čije posljedice su osjetili i sportski kolektivi, Vlada je pružila finansijsku podršku R.K. Borac kao klubu koji ima izuzetnu tradiciju, koji je simbol rukometa u Republici Srpskoj i koji posljednjih godina ostvaruje napredak u smislu stvaranja novih generacija, omasovljenja sporta i stvaranja dobre osnove za razvoj kluba i rukometa zasnovane na domaćim igračima“, pojašnjavaju u Ministarstvu sporta RS.

Navode kako sportska javnost zna “da bez ulaganja nema ni rezultata a da se odobravanjem milionske pomoći Borcu nastoji finansijski stabilizovati klub kao i stvoriti kvalitetan tim za evropsku scenu”.

Tako u Vladi Republike Srpske, očito, ne vide ništa sporno u tome da finansijski milionskim iznosima pomažu funkcionisanje profesionalnih sportskih ekipa čijim funkcionerima je jedan od zadataka i da obezbijede budžete klubova kojima rukovode. Umjesto toga, pred svaku sezone ponavlja se isti princip. Borac traži podršku nadležnih, prijeti se gašenjem kluba, a onda se pojavljuju spasioci. Pri tome, većina bivših rukometaša se distancirala od kluba. O tome svedoči i da u Upravnom odboru – osim direktora Brankovića – nema bivših rukometaša.

Nezvanično, Borcu je ovaj milion odobren jer su iz ovog kluba od Vlade tražili pomoć kako bi mogli da nastupe u regionalnoj SEHA rukometnoj ligi. Vlada je uslišila molbe čelnika tog kluba, iako banjalučki klub nijednog momenta nije imao bilo kakve garancije da će uopšte da se takmičiti u ovoj ligi. U Borcu su isticali da im je novac potreban kako bi napravili konkurentan tim i da ne bi “uništavali slavnu tradiciju slabim rezultatima”. Međutim, pojačanja koja su dovedena na početku sezone su daleko od nivoa koji traži regionalno takmičenje.

Iz ove regionalne lige su do sada u više navrata ponovili kako imena svih učesnika još nisu poznata, a da je banjalučki Borac kao šampion Bosne i Hercegovine svakako jedan od kandidata za učešće u ligi. Posljednje informacije su da SEHA liga možda krene početkom decembra.

VEZA SOCIJALISTIČKA PARTIJA-SNSD

Iz RK Borac, koji će ove sezone igrati EHF Evropa kup (bivši Čelendž kup), nisu odgovorili na pitanja u vezi sa milionom koji im je odobren. Bez odgovora su ostala pitanja i o stanju duga ovog kluba i o eventualnom učešću kluba u SEHA ligi. Klub je prije nekoliko godina veći dio dugovanja prema igračima riješio podizanjem kredita kod Nove banke, a koji je na osnovu zakupa prostorija u vlasništvu Borca plaćao Mac tyre pub.

Direktor kluba Vladimir Branković nije se javio na naše pozive, kao ni predsjednik kluba Saša Kondić. Kondić je nakon poziva porukom tražio da mu se u poruci napiše o čemu se radi, a nakon što mu je napisano šta nas zanima – nije odgovorio. Zanimljivo, Saša Kondić je član Socijalističke partije RS Gorana Selaka, kao i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović.

Klub godinama, iz budžeta grada ali i kroz donatorske večere koje organizuje, dobija finansijsku pomoć od najviših institucija Republike Srpske. Tako su pomoć nakon donatorske večeri 2018. godine uplatili tada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović, sve u cilju kako bi se klub riješio dugovanja. No, nakon dvije godine Borac i dalje ima neplaćenih obaveza prema igračima ali i dobavljačima. Takođe u septembru 2018. godine Vlada je takođe za nastup u Evropi uplatila 100.000 maraka.

Foto: Željka Cvijanović i Milorad Dodik i do sada izdašni prema “RK Borac”

Direktor kluba Vladimir Branković u više navrata je napominjao da bez te pomoći klub ne bi mogao da funkcioniše. Inače, potpredsjednik kluba je Marinko Umićević, član SNSD-a i odbornik te stranke u Skupštini grada Banjaluka, te jedan od većih finansijera Borca.

Borac m:tel je i na kraju prošle sezone dobio značajna sredstva. Odlukom Vlade Republike Srpske Banjalučanima je na kraju 2019 . godine uplaćeno 150.000 maraka, što je najveći iznos koji su, osim ovog kluba, dobili još samo u Fudbalskom klubu Radnik.

Rukovodstvo ovog kluba tvrdilo je i da su svi dugovi napravljeni za vrijeme prethodnog rukovodstva a da je aktuelna uprava vratila 1,5 miliona duga od 2013. godine. Na naša pitanja o tome kome je sve i na koji način vraćen pomenuti dug, takođe nije stigao odgovor.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime