Drugi ovogodišnji rebalans budžeta Republike Srpske, kojim će se izvršiti potrebne korekcije na određenim budžetskim stavkama „s ciljem uspostavljanja ravnoteže između prihoda i rashoda koja je narušena“, bit će završen do konca novembra, potvrđeno je za InfoRadar iz Ministarstva finansija RS.

Hoće li to istovremeno značiti i smanjenje plata za nešto više od 32.000 zaposlenih u javnoj upravi, policiji i obrazovanju, pitanje je koje se posljednjih dana u više navrata otvorilo u javnosti.

Naime, prema informacijama iz same Vlade RS do kojih je došao naš portal, tekuća likvidnost budžeta se jedva osigurava pa bi smanjenje plata od 20 do 25 posto za državne službenike i nosioce funkcija u javnom sektoru, odnosno do pet posto za policiju, moglo da bude sasvim izvjesno već u decembru, odmah nakon lokalnih izbora.

IZ MINISTARSTVA TVRDE DA JE SVE U REDU

U odgovoru Ministarstva finansija RS je navedeno kako će rebalans budžeta u Narodnu skupštinu „biti upućen nakon okončanja lokalnih izbora koji će se održati 15. novembra“, a sve kako, logična je pretpostavka, bilo kakvi rezovi vezani za smanjivanje ličnih primanja ne bi imali utjecaj na sam izborni rezultat vladajućih stranaka u ovom bh entitetu.

„Aktuelna pandemija korona virusa je dovela do promjene u strukturi i iznosu budžetskih sredstava i izdataka, zbog čega je Ministarstvo finansija pokrenulo proceduru izrade i donošenja drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, koja će se završiti do kraja tekućeg mjeseca. Rebalansom će biti izvršene potrebne korekcije na određenim budžetskim stavkama s ciljem uspostavljanja ravnoteže između prihoda i rashoda koja je narušena. Naime, mjere Vlade RS za ublažavanje štetnih posljedica na privredu izazvanih korona virusom, imale su pozitivan uticaj na kretanje prihoda od doprinosa, tako da će isti biti ostvareni u značajno višem iznosu u odnosu na plan. Međutim, prihodi od indirektnih poreza, kao i prihodi od dividende, učešća u kapitalu i sličnih prava biće ostvareni u nižem iznosu u odnosu na provobitni plan. Zbog pandemije su se rashodi ka privredi i zdravstvu povećali, zbog čega je takođe rebalans neophodan kako bismo se adekvatno organizovali za naredni period i nastavili redovno ispunjavati budžetske obaveze“, navedeno je u obrazloženju Ministarstva finansija RS.

Vidović: Ministrica finansija RS pod velikim pritiskom

Iz ministarstvo tvrde kako „ne razmatraju smanjenje plata budžetskih korisnicima u 2021. godini, jer bi se to negativno odrazilo na nivo potrošnje, pa samim tim na nivo privredne aktivnosti“, ali je bez odgovora ostalo pitanje hoće li postojeći nivo plata biti održan do konca ove godine.

Ministrica finansija RS Zora Vidović, najavljujući novi rebalans budžeta, saopštila da će se budžetski okvir kretati u iznosu od 3,4 do 3,5 milijardi KM. No, treba podsjetiti da je budžet RS za 2020. godinu iznosio 3,425 milijardi KM, a prvim rebalansom povećan je 188 miliona KM, te je iznosio 3,613 milijardi KM. Dakle, ako sada budžetski okvir, kako tvrdi Vidović, neće preći 3,5 milijardi maraka, evidentno je da rebalans donosi smanjenje budžeta.

Ekonomski analitičar Aleksa Milojević smatra da Vlada RS neće posegnuti za radikalnim mjerama odnosno smanjenjem plata u javnoj upravi, policiji, obrazovanju.

„Sudeći po svim dosadašnjim kretanjima, ja mislim da će u cilju održavanja likvidnosti budžeta Vlada RS ići ka novim većim zaduženjima, iako je to već sada problematično jer ako u RS-u zaradimo 300 miliona, vraćamo 900 miliona KM. Odnosno, uz nova zaduženja, zarađivat ćemo 200 miliona maraka, a vraćati 1,2 milijarde KM. To će biti jedno nemoguće fInansijsko stanje“, smatra Milojević.

ŠTA ĆE ZNAČITI REBALANS BUDŽETA

Istovremno naglašava da RS „funkcioniše na dugu“ i da ne postoji mogućnost da se ta spirala zaustavi, „jer imamo sistem koji nije stvorio osnovu da prihodi dolaze iz privrede“. Prema njegovim riječima, imaju li se u vidu posljedice koje je izazvala pandemija korona virusa, svako smanjenje ličnih prihoda građana doveo bi do kolapsa i mogućeg vala socijalnog nezadovoljstva.

Milojević: Uz nova zaduženja doći ćemo u nemoguće finansijsko stanje

„Hoće li sebi to vlast dozvoliti, jer svaka velika ekonomska kriza je kriza vlasti. Zato je izvjesnije da nas čeka vrijeme novih zaduženja, ne pitajući za cijenu, kako bi se oni na vlasti održali“, kaže Milojević.

I predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da najavljeni rebalans budžeta neće dovesti do smanjivanja plata u javnoj upravi, policiji i obrazovanju. Prema njenim riječima, najavljeni rebalans budžeta je otvoreno pitanje.

„Korisnici budžeta pokušavaju sa svojim resornim ministrima da dođu do projekcija i kada je u pitanju rebalans i još važnije budžet za 2021. godinu. Ono što je jasan stav sindikata jeste da nema nikakve pogodbe da ne smije doći do smanjenja plata“, kaže Mišić. Prema njenim riječima, to bi bilo katastrofalno iz ugla radnika i sindikata, jer njihove plate ni sada ne mogu odgovoriti realnim potrebama, a istovremeno smanjenje plata u bilo kojem sektoru dovelo bi do smanjenja javne potrošnje i značilo bi kolaps BDP-a.

„Zato niko ne smije razmišljati u tom pravcu, niti Savez sindikata želi da vodi razgovore na temu smanjenja plata“, kategorična je Mišić. Razgovori sindikata i Vlade, odnosno resornih ministarstva, navela je Mišić, u normalnim uslovima već bi se vodili i oko rebalansa budžeta i izrade budžeta za 2021. godinu.

Mišić: Jasan stav sindikata jeste da nema nikakve pogodbe i da ne smije doći do smanjenja plata

„Sada imamo dva remetilačka faktora. To su COVID i predstojeći lokalni izbori. Tako da u drugoj polovini novembra očekujemo da se pregovori otvore“, dodala je predsjednica SSRS.

I Milojević i Mišić podsjećaju da je zbog posljedica pandemije korona virusa već došlo do pada javne potrošnje koja u značajnoj mjeri učestvuje u BDP-u RS-a te su zato „uvjereni da nikome ni ne pada na pamet da smanjuje plate“.

Iz Ministarstva finansija naveli su da će se prilikom izrade budžeta za 2021. godinu „svi nosioci budžetskih jedinica konsultovati o potrebama na prihodovnoj i rashodovnoj strani, te je shodno tome sugerisano da se budžetu za 2021. godinu pristupi krajnje restriktivno, imajući prije svega u vidu materijalne troškove, kao i stavke koje su planirane u narednoj godini, a koje nisu prioritetne, prolongiraju dok se ne stabilizuje situacija sa pandemijom“.

Hoće li se u konačnici uštede zasnivati na odustajanju od kupovine novih službenih vozila, opremanja kancelarija, reprezentacija, ili će ipak ići preko leđa zaposlenih u javnom sektoru – znat će se do konca ove godine. Posljednje informacije koje smo dobili govore da je jedva prikupljen nedostajući dio za isplate oktobarskih plaća uposlenicima.

Rasplet situacije umnogome će zavisti i od toga hoće li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ispoštovati dato obećanje i RS prije kraja ove godine uputiti „pomoć“ od 70 miliona eura kako bi na vlasti očuvao Milorada Dodika i oko njega okupljenu vladajuću koaliciju.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime