KAMENI ZIDOVI NA DRINI: Uprkos odluci Parlamenta FBiH i pečatima inspekcije izvođači nastavljaju radove a gradonačelnik šuti (VIDEO)

Postavlja se pitanje je li moguće da Vlada FBiH toliko ne funkcioniše te da li će iko odgovarati za kršenje zakona, bahatost, uništavanje prirode, smanjenje kvalitete života gradjana FBiH. Vlada FBiH ne štiti građane nego interese pojedinaca, kaže federalna zastupnica Sanela Klarić

Fotografije koje gledate napravljene su u četvrtak, 6. maja 2021. godine. Federalna inspekcija zapečatila je nelegalne radove na goraždanskom izletištu. Čim su inspektori sjeli u auto i vratili se u bazu – radovi su nastavljeni.

 

Podsjećamo, nakon što je naš portal objavio priču o Obalautvrdi, projektu gradnje zida s obje strane Drine usred Goražda, što podrazumijeva i otimačinu privatnog vlasništva, uništavanje endemskog drveća i nestajanje jednog cijelog gradskog izletišta na Drini, krajem aprila ove godine Predstavnički dom Parlamenta FBiH naložio je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da na osnovu inspekcijskog nadzora utvrdi zašto se nastavilo sa gradnjom, i ko je dopustio da se rješenje Ministarstva ne poštuje.

RASPAŠOJ U NOVALIĆEVOJ VLADI

Osim toga, naloženo je i da se ispitaju sve okolnosti te ispitaju sve finansijske transakcije nakon 4. augusta 2020., kada su zabranjeni daljnji radovi na Obaloutvrdi u Goraždu.

Podsjećamo, nakon što su Federalno ministarstvo prostornog uređenja i federalna inspekcija proglasili ništavnim rješenje o gradnji velikih betonskih zidova na Drini, usred Goražda, ta su rješenje hladno izignorirali Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iz iste, Novalićeve vlade, nastavljajući uz podršku Svjetske banke započete radove.

Foto: Faksimil Rješenja Ministarstva za prostorno uređenje FBiH

Projekat je započet kao zaštita Goražda od poplava, međutim, pokrenut je bez obavezne javne rasprave i eksproprijacije zemljišta. Prema odluci Federalnog parlamenta prošlog četvrtka, federalna inspekcija je zapečatila radove, ali je po njihovom odlasku izvođač radova – radove nastavio.

Faderalna uprava za inspekcijske poslove ranije je izvšila inspekcijski nadzor u Upravi Grada Goražda te je dokumentacija dostavljena Ministarstvu na nadležno postupanje. Ministarstvo je svojim rješenjem od 4.8.2020. proglasilo ništavim odobrenje Općine Goražde, tadašnjeg gradonačelnika i Službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica, a u vezi sa građenjem Obaloutvrde u Goraždu. U pitanju je rješenje protiv kojeg nije dopuštena žalba niti je u međuvremenu pokrenut upravni spor. Međutim, ne samo da radovi nisu zaustavljeni, već su intenzivno nastavljeni.

A sve je počelo 2010. godine, nakon poplava u goraždanskom području izazvanih ljudskim faktorom. Naime, iz HE Mratinje u Crnoj Gori ispuštena je voda iz Pivskog jezera, koja je nizvodno došla do Goražda i ostalih gradova drinskog sliva kojem pripada i Višegrad i HE u ovom gradu.

HE Višegrad je na takozvanoj „nultoj tački“ i ne može se „pomjeriti“ uzvodno. Četiri godine kasnije, došlo se na ideju da se grad osigura od poplava i uredi korito Drine u Goraždu, odnosno da se istim projektom riješi i problem Višegradskog jezera. Urađena je analiza na osnovu stogodišnjih padavina i počela je izgradnja Obalautvrde (projekta gradnje betonskih zidova koji je tako nazvan, op.a.), međutim bez prethodne obavezne javne rasprave. Izgradnja se odvijala od mosta Žrtava genocida u Srebrenici do Novog Goražda.

Foto: Delegacije Vlade FBiH i Svjetske banke sa bivšim gradonačelnikom Ramovićem u Goraždu

Vrijednost projekta je 10 miliona KM, a kreditiran je iz sredstava Svjetske banke. Međutim, odbrano rješenje izazvalo je proteste građana koji nisu bili protiv gradnje po svjetskim standardama, ali su bili protiv otimačine privatnog vlasništva građana Goražda, te uništavanja endemskog drveća, poput raritetnih platana i gubljenja jedinog gradskog izletišta.

ZAŠTO ŠUTI GRADONAČELNIK IMAMOVIĆ

Građani su u više navrata protestitali i zahtijevali obustavu radova. Tako je bilo i krajem prošlog mjeseca kada je u Goraždu obilježena godišnjica borbe protiv Zida na Drini, odnosno protiv netransparentnog, od građana nepodržanog a i sumnjama u korupciju opterećenog projekta Obaloutvrda sada već bivše administracije na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem, protiv koga je neformalna grupa građana Spasimo Drinu podnijela i krivičnu prijavu.

Ibrahim Delić, zastupnik i Skupštini BPK za Inforadar ističe da je nastavkom radova poslana jasna poruka građana da su pojedinci važniji od zakona i institucija.

„Od samog početka izgradnje ‘Obaloutvrde’ u gradu Goraždu smo ukazivali na nepravilnosti i neregularnosti. Sve smo poduzeli, ali neke stvari ne funkcionišu“, upozorava Delić.

Jedna od inicijatora zahtjeva za djelovanje federalne inspekcije je i Sanela Klarić, zastupnica u Federalnom parlamentu.

„Osim toga što je većina kolega iz SDA i HDZ-a bila suzdržana, sa 51 odgovornim glasom smo uspjeli podržati inicijativu za provođenje hitnog inspekcijskog nadzora poštivanja Rješenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja broj UPII/05-19-2-19/20 od 04.08.2020. god. koje se tiče zabrane daljnjih radova na obaloutvrdi Goražde. Federalna inspekcija je je izašla na lice mjesta i zapečatila gradilište i dok je bila na terenu gradilište je zatvoreno, ali već idući dan radovi su nastavljeni. Bez obzira na zahtjeve građana i zastupnika u Parlamentu koji čekaju izvještaj Federalne inspekcije, izvođači radova, Jedinica za implementaciju projekata PIU u sklopu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz podršku Svjetske banke ne poštuju nikoga i nastavljaju kršiti zakone. Postavlja se pitanje je li moguće da Vlada FBiH toliko ne funkcioniše te da li će iko odgovarati za kršenje zakona, bahatost, uništavanje prirode, smanjenje kvalitete života gradjana FBiH. Vlada FBiH ne štiti gradjane nego interese pojedinaca“, poručuje Klarić.

Foto: Zašto šuti gradonačelnik Goražda Ernest Imamović?

Zanimljivo je da se nova administracija, kao i gradonačelnik Goražda Erenest Imamović, ne oglašavaju po ovom pitanju. Imamović je neposredno nakon dobijanja mandata obećao građanima da če uraditi kompletnu reviziju dokumentacije o izgradnji Obalautvrde.

Putem viber poruke od gradonačelnika Imamovića još u prošli petak tražili smo odgovor po pitanju nelegalne gradnje, no do izlaska ovog teksta odgovor i ovaj put nije stigao. Umjesto njega, građani Goražda podnose krivične prijave.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI