Vlada Federacije FBiH planira izdvajanje čak 146 miliona KM za izgradnju više puta obaranog i propalog projekta izgradnje Hidroelektrane Vranduk. Prema pregledu kapitalnih projekata za 2021. godinu, koji je u posjedu Inforadara, Novalićeva Vlada ponovo pokreće projekat gradnje ove HE na rijeci Bosni.

Od ukupne cifre, 137 miliona KM osigurano je posredstvom javnih preduzeća, odnosno „vlastitim učešćem“, a ostatak međunarodnim kreditima.

Također, za HE Janjići na rijeci Bosni Vlada FBiH planira potrošiti oko 110 miliona KM, od čega su skoro 60 miliona međunarodni krediti, a za rekonstrukciju i proširenje HE Una Kostela dodatnih 32,7 miliona KM.

Foto: Faksimil Pregleda kapitalnih projekata FBiH za period 2021.-2023. godina

Tako će u vrijeme teške ekonomske krize izazvane pandemijom, kada je i dalje neizvjesna nabavka vakcina protiv koronavirusa za građane, Novalićeva Vlada samo za tri projekta izgradnje novih ili rekonstrukcije postojećih HE potrošiti oko 289 miliona KM!

Istovremeno, planirana je i gradnja Vjetroelektrane Podveležje 1, koja će koštati dodatnih 162,7 miliona KM.

Podsjećamo da su „izgradnju“ HE Vranduk od početka pratili problemi i kontroverze. Magazin Žurnal je još prije četiri godine, a nakon trećeg „svečanog i zvaničnog“ početka radova, ukazao na probleme nepostojanja projekta i građevinske dozvole te prekoračenja troškova.

U međuvremenu je sud u Beču presudio da kompanija Strabag mora platiti oko 11 miliona maraka Elektroprivredi BiH jer je neopravdano prekinula radove, tražeći više novca od ugovorenog. Potom je Strabag pokrenuo spor pred Međunarodnim sudom za arbitražu Mađunarodne trgovačke komore.

Kako nam je potvrđeno, slijedećeg utorka poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvajaće i budžet FBiH za 2021. godinu u iznosu oko 5,5 milijardi KM, a sjednica će ovoga puta biti uz fizičko prisustvo poslanika u Hotelu Terme na Ilidiži. Više poslanika je već upozorilo da je u startu budžet nerealan i preambicozan. To dokazuje i činjenica da nije bilo rasprave o njemu i da će se on tako, kao vruć krompir, u utorak naći pred poslanicima.

Razlog je, navodno, pandemija.

Indikativno je i to da je u budžet od 5,5 milijardi, u kapitalne investicije, „uglavljen“ i kredit MMF u vrijednosti oko 428 miliona KM. Također, unaprijed se zna da prihodi od PDV-a neće zadovoljiti potrebe ovog iznosa jer zbog pamdemije te uplate se neće moći realizirati.

Sve je urađeno na način da će Vlada imati jedina utjecaj na raspodjelu i da ona neće biti transparentna.

Jedan od primjera netransparentnosti jeste i da je planirano oko 38,8 miliona KM za, kako je navedeno, „hitni projekat Covid-19 za BiH“, no nepoznato je šta to podrazumijeva, jer nisu navedeni detalji.

Istovremeno, saznajemo da su u novom budžetu stavke za kulturu i sport na prošlogodišnjem nivou. No, zato je čak oko 2,8 miliona KM planirano za putne troškove u vrijeme pandemije kad se ne putuje.

Također, planirana su povećanja za plate u kabinetima dva potpredsjednika FBiH Melike Mahumtbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF), sa 389.000 na 520.000 KM, odnosno sa 381.000 na 518.000 KM, dok će plate u kabinetu predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ) ostati na najvišem nivou – 586.000 KM, sve u skladu sa ekonomskom krizom i pandemijom.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime