KONFERENCIJA ZA NOVINARE PREDSJEDNIKA VSTV-a: Tegeltija naredne sedmice podnosi ostavku

U vrijeme današnjeg Tegeltijinog obraćanja javnosti, njega je ispred suda dočekalo nekoliko desetina članova grupe Pravda za Davida, noseći parole Pravda za Davida, Pravda za Dženana i Tegeltija, na robiji ćeš se osječati sigurnije.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci najavio da će tokom naredne sedmice podnijeti ostavku na funkciju koju obnaša posljednjih šest godina.

U svom obraćanju javnosti Tegeltija je iznio svoje viđenje posljendnjih događaja, navodeći da je trpio pritiske te da su oni s političkom pozadinom, za šta je optužio SDA. Ponovio je da mu je sigurnost ugrožena te da ga institucije države ne štite, te poručio da nema povjerenje u VSTV.

Tegeltijina ostavka je uslijedila nakon pritiska javnosti, međunarodnih institucija i javnosti, a nakon afere potkivanje 2 čiji je akter upravo Tegeltija.

Posjećamo, Milan Tegeltija kao predsjednik Osnovnog suda u Banjaluci u VSTV imenovan je 2014. godine, kada je u drugom krugu tijesnim rezultatom izabran za predsjednika tog tijela. Četiri godine kasnije, u reizboru sa 13 glasova za i samo jednim protiv mu je obnovljen mandat.

Tokom njegovog mandata nevladine organizacije, ali i šira javnost u BiH, ukazivali su na neefikasnost rada pravosuđa, političke utjecaje, što se ogledalo u imenovanjima sudija i tužilaca uglavnom po političkoj podobnosti a ne profesionalnim kvalitetima dokazanim kroz rad.

U žižu javnosti Tegeltija je dospio nakon što je portal Žurnal objavio video snimak na kojem se vidi trgovina krivičnim istragama (afera potkivanje). Ipak članovi VSTV-a nisu zatražili njegovu smjenu, te mu umjesto toga poklonili „puno povjerenje“.

Nakon kritika međunarodnih organizacija, ambasada, javnosti i dijela pravosudne zajednice četiri člana VSTV-a su promijenila mišljenje. Naknadno su tražili da se raspravi pitanje eventualne odgovornosti predsjednika, ali to se nije desilo.

Nova afera u čijem se središtu našao predsjednik VSTV-a desila se u novembru ove godine, kada su objavljen audio snimak u kojem Tegeltija obećava bivšoj članici VSTV-a Milijani Buha da će „srediti“ imenovanje njene sestre u neku od pravosudnih institucija, te joj tako osigurati prostor za imenovanje u VSTV-u.

Tegeltija je i nakon izbijanja ove afere kategorički odbacio svaku odgovornost, navodeći da mu je sve montirano te da je nezakonito prisluškivan od strane paraobavještajnih krugova unutar OSA BiH. Raspravu o korupciji u pravosuđu Predsjednik VSTV-a je uz pomoć svojih političkih pokrovitelja, Milorada Dodika i Željke Cvijanović, pokušao preokrenuti u „napade obavještajne službe na ustavni poredak i ugrožavanje sigirnosti srpskih funkcionera u Sarajevu“, što je taktika poricanja viđena već više puta u prošlosti.

U vrijeme današnjeg Tegeltijinog obraćanja javnosti, njega je ispred suda dočekalo nekoliko desetina članova grupe Pravda za Davida, noseći parole Pravda za Davida, Pravda za Dženana i Tegeltija, na robiji ćeš se osječati sigurnije.

 

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI