Konkurs ostaje, Kajganić predložen za glavnog tužioca

Visoki sudski i tužilački savjet BiH nije prihvatio zahtjev Podvijeća VSTS o poništenju konkursa za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, i na tu poziciju predložen je Milanko Kajganić, aktuelni v.d glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Pojedini članovi predlagali su da se Podvijeće povuče i donese novi prijedlog odluke, budući da su, kako su govorili, promijenjene okolnosti.

Naime, kako je kazao predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, jedan od četiri kandidata za glavnog tužioca Tužilastva BiH Miroslav Janjić povukao je svoju kandidaturu, dok Seid Marušić nije ispunio uslove da njegova kandidatura bude podržana.

Budući da je integritet kandidata Diane Kajmaković narušen nakon sto je stavljena na američku crnu listu, kazao je Lagumdžija.

Izbor je pao na samo jednog kandidata, Milanka Kajganića, koji sada obavlja tu funkciju. Lagumdžija, i jos nekolicina članova, bila su za to da se izbor ponovi, odnosno da se glasa na ranije donijetu odluku, te dodao kako nije dobro da se ide sa jednim kandidatom.

Ipak, podvijeće je donijelo oduku da se Milanko Kajganić nominuje te da se na narednoj sjednici raspravlja o njegovom imenovanju.

Izvor: rtvbn.com

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI