U viralnom satiričnom uratku planetarno popularnog Tik tok turbo folk hita Helikopter poput svjetskih zvijezda ni manje ni više „leti“ i prvi čovjek MUP-a Zeničko-Dobojskog (Ze-Do) kantona, ministar Dario Pekić. Pekić je inače zvaničnik A-SDA, stranke koja vlada kantonalnim MUP-om u ZDK. Osim ministra, na snimku su i njegov savjetnik Fadil Jaganjac te novoizabrani komesar kantonalne policije Rusmir Šišić, kao i predsjedavajuća Nezavisnog policijskog odbora Melisa Ahmić, funkcionerka o čijem će derogiranju institucija sistema i pravilnika Inforadar tek izvještavati.

Snimak je nastao nakon što je prošlog ponedjeljka organizovana praktična prezentacija i letovi helikoptera Delfin iznad Zenice i Visokog, odakle je ministar Pekić. Društvo su mu pravili nezakonito izabrani policijski komesar Šišić (o čemu je Inforadar pisao, slijedi link: https://inforadar.ba/inforadar-otkriva-kako-je-a-sda-kupovinom-pozicija-inspektora-sehovica-eliminirala-iz-utrke-za-komesara-policije-zdk/), te aktuelni savjetnik ministra Fadil Jaganjac koji je, podsjećamo, ranije pravosnažno presuđen zbog krivičnog djela i zlopotrebe ovlasti a u vezi s oružanom pljačkom 2007. u Kargo centru Sarajevskog aerodroma.

Kao što je Inforadar izvijestio u više navrata, od samog početka proces izbora komesara u ZDK koji je, podsjećamo, na američkoj crnoj listi, diktirala je A-SDA, uz podršku SDA, Stranke za BiH i samog ministra Pekića. Vladajuća koalicija, koju upravo čine SDA, HDZ i A-SDA (sada NES), formirala je i sedmočlani „nezavisni“ odbor Ze-Do kantona sa zadatkom da objave konkurs za imenovanje policijskog komesara – i izaberu komesara.

Foto: “Nezavisni” odbor

MUP Ze-Do kantona sada treba da bude prvi kanton u Federaciji koji će dobiti helikopter – i to prije uspostavljanja helikopterske jedinice. Heliodrom već postoji u novoj bazi Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK. Prema pravilniku, helikopter se, osim za spašavanje, može koristiti i u komercijalne svrhe, pa zato i ne čudi da je u sistematizaciji predviđeno upošljavanje svega četiri osobe pa je nejasno ko ih i kako mijenja u vrijeme godišnjih odmora ili bolovanja.

Mišljenje stručnjaka je da lokalne kantonalne vlasti u Zenici, koja ima neuporedivo manji budžet od sarajevskog kantonalnog (koji također kupuje helikopter – na kredit) ulaze u avanturu nesvjesne koliko košta egzistiranje ovakve organizacije jedinice, posebno kada se uzme u obzir činjenica da se letjelice moraju upotrebljavati i kada nema potrebe za angažovanjem jer piloti, kako bi očuvali licencu, moraju imati sate leta dok se letjelice servisiraju i kada miruju.

Sam proces nabavke za potrebe policije ZDK prati netransparentnost, jer su nepoznati detalji i cijena helikoptera koji treba da bude kupljen.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime