LAKOĆA POSLOVANJA: BiH na 89. mjestu od 190 zemalja svijeta, zadnja u regiji

Po sveukupnoj lakoći poslovanja, rangiranje ostalih zemalja zapadnog Balkana je sljedeće: BJR Makedonija (10), Kosovo (44), Srbija (48), Crna Gora (50), i Albanija (63)

Ekonomije u regionu Evrope i centralne Azije ubrzale su dinamiku reformi u cilju unapređenja lakoće poslovanja za domaća mala i srednja preduzeća, navedeno je u izvještaju Grupacije Svjetske banke Doing Business 2019: Trening za reformu, koji je objavljen danas.

“Bosna i Hercegovina je u ovogodišnjem izvještaju rangirana tri mjesta niže od prošle godine, na 89. mjestu – dosta iza ostalih zemalja zapadnog Balkana. Ovogodišnje lošije rangiranje ne znači nužno da se poslovno okruženje u BiH pogoršalo. To ustvari naglašava činjenicu da su druge zemlje poboljšale svoje poslovno okruženje putem značajnih reformi, i time su postale konkurentnije, dok u BiH nije došlo do poboljšanja ni u jednoj od oblasti koje se mjere u izvještaju”, navodi u saopštenju Svjetska banka u BiH.

Dalje se navodi da je, po sveukupnoj lakoći poslovanja, BJR Makedonija deseta, Kosovo 44., Srbija 48., Crna Gora 50. te Albanija 63.

U regionu Evrope i centralne Azije, ukupno 54 poslovne reforme su sprovedene tokom protekle godine, u odnosu na 43 reforme prethodne godine. Skoro sve od ukupno 23 zemlje regiona su sprovele reforme koje pomažu otvaranju radnih mjesta i podstiču privatno poduzetništvo.

Ovom regionu pripadaju dvije od 10 najbolje rangiranih ekonomija u ovoj godini, prema procjeni izvještaja Doing Business, pri čemu se Gruzija popela na 6. mjesto, a bivša Jugoslovenska Republika Makedonija popravila plasman za jedno mjesto i zauzela 10. mjesto. Regionu pripadaju i dvije zemlje koje spadaju među one koje su ove godine ostvarile najveće pomake, Azerbejdžan i Turska.

„Ekonomije Evrope i Centralne Azije su ponovo demonstrirale veoma snažnu posvećenost reformskoj agendi, koja ima za cilj promovisanje razvoja privatnog sektora i podsticanje organskog ekonomskog rasta i prosperiteta,” rekao je Santiago Croci Downes, menadžer programa u Odeljenju za Doing Business.

Ekonomije regiona su u protekloj godini generalno usmjerile svoje reformske napore ka unaprjeđenju spoljnotrgovinskog poslovanja i plaćanja poreza, putem devet odnosno osam reformi.

Ekonomije regiona ostvaruju najbolje rezultate u pogledu upisa nepokretnosti i zaštite manjinskih investitora. U prosjeku je potrebno 20 dana da se završe svi postupci neophodni za prenos nepokretnosti, po cijeni od 2,6 odsto vrijednosti nepokretnosti, u odnosu na 4,2 odsto u zemljama OECD-a sa visokim prihodom, uz isto potrebno vrijeme.

Međutim, region nastavlja da bilježi slabije rezultate u pogledu priključivanja na elektromrežu. U prosijeku, 325 odsto dohotka po glavi stanovnika je cijena koju firma treba da plati da bi dobila priključak na elektromrežu, u odnosu na 64 odsto u zemljama OECD-a sa visokim prihodom.

Od kada je 2003. počeo da se objavljuje izvještaj Doing Business, osnivanje firme i plaćanje poreza su oblasti u kojima je sprovedeno najviše reformi u Evropi i centralnoj Aziji. Kao posljedica toga, prosječno vrijeme za osnivanje firme je drastično smanjeno na 14 dana sa 44 dana 2003., a troškovi su značajno smanjeni sa 21 odsto dohotka po glavi stanovnika 2003. na današnijh 3,6%. Vrijeme koje je neophodno da preduzeće pripremi, prijavi i plati poreze je prepolovljeno na 227 sati, sa 483 sata 2005. (kada je Doing Business počeo da prati naplatu poreza).

Ove godine je Doing Business prikupio podatke o obuci osiguranoj kako državnim službenicima tako i korisnicima privrednih registara i katastra. Studija slučaja predstavljana u izvještaju, koja analizira ove podatke, nalazi da je obavezna i godišnja obuka za relevantne službenike povezana sa većom efikasnošću privrednih registara i katastra. U Evropi i centralnoj Aziji, 55 odsto privrednih registara i 41 odsto katastara primjenjuje pilot testiranje. Upotrebom pilot testiranja u cilju uvođenja regulatornih promjena, privredni registri i katastri mogu da identifikuju potencijalne izazove i pozabave se njima prije pune primjene novih procesa.

Druga studija, koja se bavi sprovođenjem ugovora i stečajnih postupaka, ispituje edukaciju i obuku sudija širom svijeta. Ona obuhvata inicijative Evropske unije i Međunarodne organizacije za obuku radnika u pravosuđu. Druge dvije studije slučaja se fokusiraju na prednosti akreditacije električara i obuke carinskih službenika, navadeno je u saopštenju Svjetske banke u BiH.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI