SDP: CIK je dodijelio mandat osobi koja nije na listi te pogrešno utvrdio broj izabranih Srba

Iz SDP-a u žalbi poručuju da je CIK izvršio povredu pravila postupka dodjele mandata te da je nepotpuno i nepravilno utvrdio činjenično stanje te pogrešno primijenio materijalno pravo.

SDP je uputio žalbu na povredu pravila postupka jer, kako navode, CIK nije primijenio zakonom propisanu proceduru dodjele kompenzacijskih mandata za Predstavnički dom Parlamenta FBiH te je dodijelio mandat osobi koja se nije nalazila na kompenzacijskoj listi Naše stranke.

Izborni zakon nalaže da se sve osobe koje su kandidati na redovnim listama mogu nalaziti na kompenzacijskoj listi političkog subjekta za taj nivo vlasti, ali da kompenzacijski mandat može biti dodijeljen samo kandidatima koji se nalaze na ovjerenoj kompenzacijskoj listi.

CIK se pri donošenju sporne odluke pozvao na član 10.1(3) koji propisuje da će najmanje četiri člana jednog konstitutivnog naroda biti zastupljena u Predstavničkom domu.

Ipak, CIK nije bio dosljedan u primjeni člana 10.6 (2) kojim je propisano: Ukoliko svaki od konstitutivnih naroda ne osvoji minimalan broj od četiri mandata, naknadni kompenzacijski mandat se dodjeljuje kandidatu relevantnog naroda s kompenzacijske liste političke stranke koja je osvojila najveći broj glasova i koja na listi ima kvalificiranih kandidata iz reda relevantnog konstitutivnog naroda.

Prevedeno u praksu, s obzirom na to da Naša stranka na kompenzacijskoj listi nije imala kandidata iz reda srpskog naroda, taj kompenzacijski mandat je trebao biti dodijeljen SDA, koja je osvojila najveći broj glasova. Međutim, s obzirom na to da ni SDA nema kandidata na komenzacijskoj listi iz reda srpskog naroda, taj mandat je trebao pripasti SDP-u kao drugoj stranci po broju osvojenih glasova.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI