Mađarskom premijeru u Banjaluci uručeno odlikovanje RS, povodom neustavnog dana tog bh. entiteta

Odlikovanje Orden Republike Srpske na ogrlici uručeno je 5. aprila u Banjaluci premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, koji je dan ranije doputovao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Orbanu je odlikovanje na svečanosti u Banjaluci uručio predsjednik RS Milorad Dodik, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog djelovanja u BiH.

Mađarski premijer, koji je jedan od ključnih saveznika proruski orijentisanog predsjednika RS-a, odlikovan je na ovogodišnjoj proslavi 9. januara, kao neustavnog Dana RS-a, kojoj tada nije prisustvovao. Dodik je ovim ordenom odlikovao Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, 8. januara prošle godine u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

Dodik je kazao da se Orden RS uručuje “velikim i pravim prijateljima”, te da se Orbanu dodjeljuje za doprinos dobroj suradnji između tog bh. entiteta i Mađarske.

“Srbi i Mađari treba da sarađuju na najvišem mogućem nivou i to nikad nije usmjereno protiv nekog trećeg. To je zbog naših interesa i želje da učinimo dobro, ali i da odbranimo naše vrijednosti, a Mađarska je primjer u tome, kako održati porodicu i tradicionalno društvo”, kazao je Dodik.

Mađarski premijer je izjavio kako odlikovanje ne smatra kao običan državni akt, “već ima tu ljubavi, povjerenja”.

“Ja sam u međunarodnoj politici uvijek podržavao Srbe, jer sam stekao uvjerenje da je međunarodna politika nepravedna, nije fer politika. U Evropi ne prepoznaju da su Srbi Evropi potrebni. Bez Srba nema evropske bezbjednosti”, rekao je Orban.

On je najavio “češće dolaske” u Bosnu i Hercegovinu nakon što Mađarska preuzme predsjedavanje Evropskom unijom, početkom jula.

“Ja imam poseban tim koji će se baviti Zapadnim Balkanom, čak tim unutar toga koji će se baviti Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Orban.

On je ponovio i ranije poznat stav da podržava Milorada Dodika.

Uručenju ordena Orbanu, prethodili su sastanci predstavnika vlasti entiteta RS i delegacije Mađarske, u kojoj je, pored ostalih, ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Mađarskog premijera Viktora Orbana u Banjaluci je dočekao predsjednik RS Milorad Dodik, 5. april 2024.
Mađarskog premijera Viktora Orbana u Banjaluci je dočekao predsjednik RS Milorad Dodik, 5. april 2024.

Premijer Mađarske otputovao je u Banjaluku nakon što se, prvog dana posjete BiH, u Sarajevu sastao sa članovima Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH, a kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, zaključeno je da postoji potreba za povećanjem robne razmjene između dvije države.

RSE

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI