Film govori o dugogodišnjoj pravnoj i političkoj borbi grupe preživjelih Srebreničana koji su zajedno s predstavnicima majki Srebrenice odbili da formalno mjesto obilježavanja srebreničke tragedije, kao i sami ukop 8372 ubijenih Srebreničanina, bude izvan mjesta zločina.

Obilježavanje srebreničke tragedije počelo je 11. jula 1997. godine u Ravnama kod Kladnja. Tada je za sve ubijene, uz prisustvo više od 3.000 ljudi klanjan prvi dženaza-namaz.

Sljedeće godine, srebrenička tragedija po drugi put je obilježena u sali Sportskog centra Mejdan u Tuzli. Na tom skupu, upućena je osuda i međunarodnoj zajednici u Bosni i Hercegovini i tadašnjim domaćim vlastima. Od tada se u proces dobijanja pravnog statusa za mezarje u Potočarima i ozloglašenu Fabriku akumulutora gdje je počinjen genocid, formalno uključila američka administracija i OHR.

Tek 31.marta 2003.godina, u Potočarima je obavljena prva dženaza i ukop. Tog dana, bivši američki predsjednik Bill Clinton, otvorio je Memorijalni centar.

U ovom dokumentarnom filmu, podsjećamo na svu arhivsku građu koja dokumentuje poznatu tragediju, ali i upornu i tešku borbu da bi se ovaj Centar u  konačnici priznao i od institucija države.

Autorica filma je Arijana Saračević Helać, reditelj Amer Kulovac, snimatelji: Igor Ciković i Faruk Avdović, montaža: Dževad Skenderović.

Film pogledajte na linku Federalne televizije:

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari

Izvor: federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime