Mogherini: Slobodno novinarstvo okosnica je slobodnih društava

FENA
31.10.2018. u 15:54
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima uspostavljenog na temelju Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, odala je počast svim novinarima svijeta koji su izgubili živote i pretrpjeli napade obavljajući svoj posao.

“Odajemo počast i svim hrabrim novinarima koji nastavljaju s radom svojih kolega koji više nisu u mogućnosti obavljati svoja istraživanja. Ubistva istraživačkih novinara Daphne Caruane Galizije i Jana Kuciaka u EU dokaz su da ni jedna regija na svijetu nije imuna na takve zločine”, podvukla je.

Ocijenila je da se ovi zločini moraju temeljito istražiti i kazneno goniti, kao što je slučaj s ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu te je podsjetila da je od Saudijske Arabije zatražena saradnju na temeljitoj, vjerodostojnoj i transparentnoj istrazi.

U mnogim je zemljama narušavanje i smanjenje prostora za slobodno novinarstvo zabrinjavajuća tendencija, smatra visoka predstavnica, čime se, dodaje, često dovodi u pitanje vjerodostojnost medija te diskreditira i slabi njihov rad.

Mišljenja je da novinarima treba biti omogućeno da rade u sigurnom i zaštićenom okruženju, na internetu i drugdje, bez opasnosti od uznemiravanja, političkog pritiska, cenzure ili progona, stoji u izjavi Mogherini koju prenosi Delegacija EU u Bosni i Hercegovini.

Napomenula je i da čvrst pravni sistem mora štititi medijske kuće i novinare u cijelom svijetu da bi mogli obavljati svoj posao nezavisno, a posebno je naglasila da je u doba sve većeg širenja dezinformacija potrebno novinarima zajamčiti sigurnost kako bi mogli i dalje tačno izvještavati.

Najavila je i da će se EU služiti instrumentima vanjske politike i financijskim instrumentima da bi poboljšala kvalitetu novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja te da će nastavit finansirati Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) kao i pružati zaštitu putem programa za branitelje ljudskih prava.

Sve države u EU i izvan nje dužne su ispuniti svoje obaveze zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara tako što će im omogućiti prikladno pravno okruženje, ozbiljno reagirati na prijetnje novinarima i aktivno progoniti stvarne napade, podvukla je Mogherini.

Izrazila je očekivanje i da će sve države ojačati preventivne mjere, mobilizirati sve sudionike i uspostaviti nacionalne sigurnosne mehanizme u skladu s Akcionim planom Ujedinjenih nacija za sigurnost novinara i problem nekažnjavanja.

“Slobodno novinarstvo okosnica je slobodnih društava. Narušavajući ga ugrožavamo vlastitu slobodu”, zaključila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI