Istraživački tim Inforadara

Prošlo je čak 12 godina od otvaranja istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo o nezakonitim radnjama u stečajnom postupku i privatizaciji nekadašnjeg privrednog giganta, a danas potpuno uništene Tvornice čokolade Sarabon Sarajevo.

U ovih 12 godina ne samo da još nije podignuta ni optužica za uništenje fabrike i tjeranje radnika na ulicu, već je, kako saznaje Inforadar, u međuvremenu obustavljena istraga protiv Šefkije Okerića, tajkuna SDA, koji je u vrijeme privatizacije Sarabona obnašao fukciju direktora kantonalne Agencije za privatizaciju.

Kako nam je potvrđeno, postupajuća tužiteljica Nermina Kulenović donijela je odluku da se nakon 12 godina obustavi istraga protiv 12 lica, među kojima je i Okerić, a, interesantno, nastavi protiv tri administrativna radnika.

IMOVINA RASPRODANA, RADNICI NA ULICI

U međuvremenu je imovina Sarabona rasprodana, a bivših 111 uposlenika naknadu štete potražuju apelacijom od Kantona Sarajevo po utvrđenoj povredi prava na pravično suđenje i prava na imovinu.

Po odluci Ustavnog suda, naime, na ime naknade nematerijalne štete radnicima Sarabona Kanton Sarajevo je isplatio do sada oko 200.000 maraka. Vrlo je izvjesno da će i isplata glavnice po osnovu neisplaćenih plaća radnicima, u iznosu od oko 4,5 miliona maraka, ići na teret budžeta KS.

I “istraga” koja traje 12 godina, kao i potraživanja radnika – plaćaju se novcem poreskih obveznika.

Vrijedi podsjetiti da je nekada regionalno poznaza sarajevska Tvornica čokolade i kandita Zora, a kasnije Sarabon, nakon rata ponovo započela s proizvodnjom, firma je čak počela uspješno za izvozi. Tako su tokom 1999. godine proizveli 911.000 tona slatkiša i ostvarili bruto prihod od oko osam miliona maraka.

 

Sa osam miliona maraka prometa, tri miliona izvoza u deset zemalja svijeta, sve je ličilo na oporavak. Prema modelu Markovićeve privatizacije, radnici su bili vlasnici 51 posto udjela u fabrici. No, 2000. godine uslijedila je privatizacija te su vlasnici preostalog dijela državnog kapitala postali braća Vahidin i Bahrudin Čomor.

Početna cijena iznosila je 3,1 milion KM, a Čomori su za 45,9 posto fabrike platili 2,8 miliona – u gotovini 980.000, a 1.820.000 maraka u certifikatima, prenijeli su tada mediji. Prema privatizacijskom ugovoru, bili su dužni uložiti još milion maraka.

KO ŠTITI OKERIĆA

Međutim, tada su prestale uplate doprinosa i plaćanje radnicima po ugovoru,. Kreditni dug Tvornice, koja do tada nije imala nikakavih zaduženja, pa ni kreditinih, nakon privatizacije je dosegao 18 miliona KM.

Odgovornom se ispostavila Agencija za privatizaciju KS, koja nije nadgledala proces privatizacije i stečaja, odnosno tadašnji direktor Šefkija Okerić.

Foto: Šefkija Okerić, uz Aliju Budnju i Husu Ćesira jedan od najmoćnijih tajkuna SDA

U vezi sa informacijom o obustavi istrage zatražili smo stav i od samog Tužilaštva KS.

“Protiv lica Š.O. je donijeta naredba o neprovođenju istrage, a dio upita da li se nastavlja istraga protiv tri lica koja su bila administrativni radnici je neprecizan i na njega nije moguće dati odgovor”, odgovorili su nam iz Tužilaštva KS.

Na pitanje u kojoj je fazi predmet, odgovorili su da je predmet “u fazi donošenja konačne tužilačke odluke”, iako je od otvaranja istrage prošlo punih 12 godina.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić kaže da je na zvaničnom sastanku prijašnje rukovodstvo Kantonalnog tužilaštva pitala da li se čeka zastara kako bi se neko zaštitio.

Foto: Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave KS

“Drugo i drugačije objašnjenje ne vidim. Dvanaest godina voditi istragu bez tužilačke odluke u predmetu je suludo. Već sam u nekoliko navrata pisala urgencije tužilaštvu i VSTV povodom ovog predmeta. Od Kantonalnog tužilaštva nikada nisam dobila odgovor. Odgovorili su VSTV-u da su u finalnoj fazi. Međutim, ne treba zaboraviti da su iz tužilaštva 2012. i 2014. godine javnosti zvanično date informacije da je istraga u finalnoj fazi, a evo 2019. godine još nemamo tužilačku odluku”, ističe Brčić.

Foto: Faksimil urgencije Tužilaštvu Kantona Sarajevo

Bitno je naglasiti da, uprkos svemu, nema još nikakve reakcija ni iz VSTV, odnosno Ureda disciplinskog tužioca, odakle su za Inforadar kazali kako jesu zaprimili pritužbu u avgustu ove godine zbog dužine trajanja postupka u predemtu Sarabon, međutim, “postupak je u toku te odluka još nije donesena.”

Foto: Faksimil dopisa VSTV-u BiH

Podsjećamo, proizvodnja u Sarabonu je stala 2006. godine, a 2007. firma je otišla pod stečaj s dugom od oko 18 miliona KM. I kao iz udžbenika tranzicijskog lopovluka, u aprilu te godine u požaru koji je zahvatio zgradu Sarabona, izgorjela je kompletna dokumentacija. Iako je s njim raskinut ugovor, Čomor je 2011. dobio spor protiv Kantonalne agencije za privatizaciju, te mu je presudom Općinskog suda Sarajevo imovina vraćena.

Obespravljeni i poniženi radnici jednog od najuspješnijih bh. kolektiva zbog nerada Kantonalnog tužilaštva danas svoja potraživanja naplaćuju od Kantona. Kanton, pak, urgencijom od Tužilaštva KS zahtjeva postupanje po predmetu – ali odgovora nema.

Pitanje za milion dolara jeste da li dosadašnje oklijevanje Kantonalnog tužilaštva imalo veze s osumnjičenim u ovom predmetu Šefkijom Okerićem protiv kojeg je na kraju, kako je utvrđeno, istraga najzad i obustavljena.

O kakvom se „značajnom“ funkcioneru SDA radi potvrđuje i pisanje kolega iz CIN-a, prema kojem je upravo Šefkija Okerić, zajedno sa Bakirom i Sebijom Izetbegović, suvlasnik zemljišta na Poljinama, dok je firma OKI (jedan od “kućnih upravitelja” u Sarajevu, koja se vodi kao vlasništvo Edhema Okerića, Šefkijinog brata) gradila i apartmane na Bjelašnici, gdje jedan posjeduje i Sebija Izetbegović.

“Uglednom” Okeriću je, odnosno firmi OKI, prema pisanju kolega iz Žurnala, i načelnik Opštine Novi Grad i stranački kolega Semir Efendić prije dvije godine “propustio” naplatiti 280.000 KM naplate posebne rente. Za taj iznos je oštećen kantonalni budžet.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime