NAKON PISANJA INFORADARA: Skaka dobio agremane, ipak postaje njegova ekselencija u Kataru

„Ambasada Države Katar u BiH izražava poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ima čast obavijestiti da su nadležni organi Države Katar prihvatili kandidaturu Nj.E. Abdulaha Skake za opunomoćenog i izvanrednog ambasadore Bosne i Hercegovine, rezidentnog u Državi Katar“, navedeno je, između ostalog, u dopisu iz Ambasade Katara

Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva i zvaničnik SDA blizak predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću, nakon nekoliko mjeseci čekanja konačno je dobio agreman države Katar te od danas počinje procedura za njegov odlazak i početak mandata ambasadora BiH u Kataru.

Inforadar je u posjedu dopisa koji je danas stigao u sjedište Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, u kojem Ambasada Katara u BiH obavještava MVP BiH o prihvatanju Skake za ambasadora.

„Ambasada Države Katar u BiH izražava poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ima čast obavijestiti da su nadležni organi Države Katar prihvatili kandidaturu Nj.E. Abdulaha Skake za opunomoćenog i izvanrednog ambasadore Bosne i Hercegovine, rezidentnog u Državi Katar“, navedeno je, između ostalog, u dopisu iz Ambasade Katara.

Foto: Faksımil dopisa koji je stigao u MVP BiH

Podsjećamo, Inforadar je o Skaki kao novom ambasadoru 27. jula prošle godine objavio vijest koju su prenijeli gotovo svi domaći i mnogi regionalni mediji. U isto vrijeme, kako je u javnosti procurilo Skakino ime kao budućeg ambasadora, šefica diplomatije Bisera Turković na uštrb vlastitog i interesa uskog kruga privilegiranih zvaničnika SDA, poslovima vezanih za namjensku industriju, u tajnosti je otputovala u Katar. Razlog je bio posao prodaje oružja Kataru u poluprivatnom aranžmanu daleko od očiju javnosti.

Skaka za novog ambasadora BiH u Kataru imenovan tek iz nekoliko pokušaja, a sve zbog opstrukcija sjednica Predsjedništva BiH člana Milorada Dodika, te je konapno imenovan 23. decembra prošle godine

Budući da je u međuvremenu došlo do zahlađenja odnosa između šefice diplomatije i bivšeg gradonačelnika Sarajeva, Turković je njegove agremane do zadnjeg roka čuvala u ladici i konačno, svjesno praveći grešku, u Katar ih poslala na bosanskom i engleskom jeziku, iako je kao bivša ambasadorica u ovoj bogatoj zemlji (u kojoj, inače, ima razvijene poslove) znala da katarsko MVP prihvata samo arapsku i englesku verziju.

Prema neslužbenim informacijama, u sve je morao da se umiješa sam predsjednik SDA kako bi disciplinirao Biseru Turković, odnosno, kako bi se ubrzala i završila procedura za Skakino imenovanje.

Nije poznato da li je tome pomogao i iftar koji je Skaka pred sami kraj Ramazana u svojoj kući organizirao za stranačke prvake, članove Islamske zajednice BiH i ostale iz interesnog kruga povezanog sa SDA.

Izetbegović je ranije „završio“ ovu poziciju za Skaku nakon što je on proveo mandat u fotelji prvog čovjeka Grada Sarajeva koju mu je, prema vlastitom audio svjedočenju, „Asim sredio“, pa je ambasadorska fotelja protumačena kao nagrada za očajne rezultate koje je Skaka postigao na prošlim izborima.

Bosna i Hercegovina je ovim činom samo nastavila srozavanje vlastitog ugleda u svijetu budući da je Skaka neko ko ni blizu nema kompetencije za poziciju diplomatskog predstavnika BiH.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI