NAKON TEKSTA INFORADARA: Agencija za bankarstvo FBiH poništila konkurs u kojem su tražili IT stručnjaka koji nije završio informatiku

Nakon pisanja Inforadara o konkursu Agencije za bankarstvo FBiH za zaposlenje na neodređeno IT eksperta koji ne smije da bude informatičar te burne reakcije javnosti, Agencija je konkurs promptno poništila.

“Imajući u vidu da je Agencija zaprimila više upita od strane potencijalnih kandidata u vezi s uslovima propisanim tekstom javnog oglasa za popunu naprijed navedenog radnog mjesta, uočena je potreba za preispitivanjem teksta javnog oglasa radi jasnijeg formulisanja uslova propisanih istim, a u cilju omogućavanja prijave kandidata sa adekvatnom stručnom spremom, usljed čega je odlučeno kao u dispozitivu”, navodi se u obrazloženju koje je potpisao direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

Podsjećamo, u uslovima konkursa raspisanog 16. septembra navedeno je da Agencija za bankarstvo FBiH želi da za potrebe podružnice u Mostaru na neodređeno vrijeme zaposli stručnjaka za IT, ali uz uslov da nije završio informatiku.

Preciznije, Agencija kojom od februara 2017. u drugom mandatu rukovodi Jasmin Mahmuzić, navela je u uslovima konkursa da je kandidatu neophodan završeni fakultet društvenog smjera, odnosno da su poželjni pisci, sociolozi, učitelji, pravnici, historičari, novinari, logopedi ili nešto slično, ali nikako IT stručnjaci/informatičari.

Iz Agencije su Inforadaru ranije poslali opširan i nekonkretan odgovor na pitanja kako je moguće da se konkurs s takvim uslovima pojavi, odnosno, da li je mjesto unaprijed rezervirano za nekoga.

“Uzimajući u obzir tržište rada s jedne strane, te činjenicu da se kadar sa završenom visokom stručnom spremom elektrotehničkog ili informatičkog smjera smatra deficitarnim, a time i više plaćenim, a sa druge strane opis predmetnog radnog mjesta koji nije tehničkog profila, utvrđeno je da kandidati sa završenom visokom stručnom spremom društvenog smjera, a koji imaju iskustvo na istim ili sličnim poslovima (npr. učešće u projektima razvoja i implementacije informacionog sistema ili dijela informacionog sistema sa poslovnog/ekonomskog/pravnog aspekta i dr.), zadovoljavaju uslove za obavljanje poslova navedenog radnog mjesta”, odgovorili su tada iz Agencije.

Nakon teksta Inforadara, glavnom uredniku isti dan se javio direktor Agencije, rekavši da je on u putu, da ga je stid i da osjeća nelagodu zbog ovakvog konkursa te da je odmah naredio da se konkurs poništi, što se na kraju i obistinilo.

Ono što jeste nepoznato je da li direktor Agencije uistinu nije imao nikakve veze s ovim konkursom, ili je njegova reakcija uslijedila tek nakon teksta Inforadara u kojem smo otkrili o kakvom se javnom natječaju radi, no to je na kraju namjanje bitno.

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI