NAKON TEKSTOVA INFORADARA: Tužilaštvo KS formiralo predmet o spornom konkursu u FUP-u, počela saslušanja

Akademija za provedbu školovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja samo jednog kandidata za šest mjeseci potroši oko 5.000 KM. Uz sve drugo, jasno je i kolika bi finansijska šteta bila načinjena budžetu FBiH u slučaju da konkurs bude oboren u fazi akademskog dijela konkursne procedure

Istraživački tim Inforadara

Nakon što je krajem prošle i početkom ove Inforadar objavio čak sedam priča o namještenom konkursu u Federalnoj upravi policije (FUP) za prijem 88 novih policajaca i mlađih inspektora, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu formiralo je predmet broj: T090 0 KTAK 0172970 21.

Naša saznanja potvrđena su i direktno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje je u međuvremenu počelo da saslušava policijske službenike na okolnosti raspisivanja konkursa i prijema kandidata.

Foto: Odgovor iz Tužilaštva KS

I dok Tužilaštvo poziva svjedoke i radi na istrazi, u FUP-u i dalje odbacuju svaku vrstu odgovornosti za krivično djelo koje će se dokazivati. Tako su i nas uputili na Tužilaštvo KS iz kojeg su nam, međutim i kako smo naveli, danima prije potvrdili ovu informaciju.

Podsjećamo, u pitanju je konkurs za prijem novih policajaca koji je trajao gotovo godinu i po i konačno finaliziran na neslavan način jer je konkursom manipulirano kako bi bila primljena djeca zvaničnika policije i razne veze nauštrb kandidata s boljim rezultatima.

SINOVI I ROĐACI, VEZE I VEZICE

U pitanju je zapošljavanje 80 policajaca u početnim činovima, i to 40 za Sektor uniformisane policije, 40 za Specijalnu policijsku jedinicu te još osam mlađih inspektora. Odluku je 15. oktobra prošle godine potpisao v.d. direktora FUP-a Ensad Korman. Imena primljenih kandidata nisu objavljena, već su 88 odabranih predstavljeni šiframa, iako zakon pripisuje transparentnost. Takođe, spiskovi sa imenima i prezimenima morali su, osim na web-u, biti vidljivi i na Oglasnoj ploči u FUP-u, te biti dostavljeni svim organizacionim jedinicama, što se nije desilo.

Foto: Odabrani, njih 88, predstavljeni šiframa

Inforadar je već u prvoj priči od 1. novembra 2021., a na osnovu saznanja iz više nezavisnih izvora FUP-a, pojasnio da su nezakonito korigirani spiskovi i da se stalno tražila mogućnost ubacivanja djece pojedinih uposlenika FUP-a bliskih upravi te pojedinih visokorangiranih uposlenika drugih sigurnosnih službi u BiH, pa i djece pojedinih članova Komisije.

Ranije smo pisali da je među primljenim kao mlađi inspektor i drugi sin Mustafe Hujdurovića, načelnika Jedinice za profesionalne standarde FMUP-a, koja upravo treba da kontrolira zakonit radove institucije. Na ranijem konkursu je primljen i drugi, odnosno prvi Hujdurovićev sin i to na poziciju mlađeg inspektora za istraživanje ratnih zločina.

Pod šifrom primljenih se pojavio i Admir Bećirević, favorit SDA. Bećirević je bivši uposlenik Općine Stari Grad koji je zloupotrijebio bolovanje. Naime, tokom kampanje na prošlim Općim izborima Bećirević je 40 dana vozio kombi za potrebe izborne kampanje SDA i ujedno obavljao poslove tjelohranitelja pojedinih kandidata. U isto vrijeme u Općini se vodio na bolovanju zbog diskursa vrata.

Inforadar je, nakon skoro tromjesečnog istraživanja, krajem januara ove godine objavio i da je sve napravljeno na način kako bi, uz ostale, bili primljeni i prvi rođaci visokih funkcionera. Riječ je o bratiću direktora Policijske akademije FMUP-a Damira Veje, te prvom rođaku iz Brezepredsjednika konkursne Komisije Ibre Bešlije, inače i člana Policijskog odbora.

Veju je, podsjećamo, sredinom juna federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara suspendovao na osnovu saznanja o teškoj povredi službene dužnosti (osumnjičen je za postavljanje uređaja za praćenje ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića). U međuvremenu je, kako je potvrđeno Inforadaru, saslušavan u Kantonalnom tužilaštvu na okolnosti prijema bratića na ovom konkursu.

Foto: Damir Vejo (gore) i Ibro Bešlija

Iako je u ovom slučaju Bešlija izuzet u postupanju Policijskog odbora koji je odlučivao o žalbama na ovom konkursu, u startu se javila sumnja u nepristranost Komisije za fizička testiranja kandidata. Naime, članove Komisije birao je sam Bešlija i izabrao svoje prijatelje da vrše testiranje fizičke spreme kandidata te gotov spisak na potpisivanje poslao direktoru Policije FMUP-a Ensadu Kormanu. Osim toga, sljedeći nedopustivi potezi bili su da morfološka mjerenja nije obavljao ljekar, nego članovi Bešlijine komisije. Na ljekarsku provjeru pojedini kandidati su dolazili mimo predviđenog rasporeda, a neki od kandidata naknadno su donosili nalaze ljekarskih pregleda iz privatnih klinika.

Vejo i Bešlija su inače dobri prijatelji i često su zajedno, pa je tim prije čudnija odluka KT Sarajevo da dio istrage o postavljanju uređaja za praćenje ispod Džindićevog vozila, za šta je osumnjičen Vejo, povjeri Federalnoj istražnoj službi kojom rukovodi Bešlija.

TUŽBE NA SUDU BIH

Kao što smo već pisali, bez valjanog pravnog objašnjenja s liste primljenih su izbrisana četiri kandidata koja su prošla sve dotadašnje faze testiranja i ostvarila najbolje rezultate. Kao razlog diskvalifikacije ovim kandidatima je „pravno“ osporeno to što će po konkursu na koji su se prijavili u prvoj polovini 2020., u avgustu 2022. godine, dakle gotovo dvije i po godine kasnije, kada bi nakon obuke trebalo da zasnuju radni odnos, napuniti 35 godina života.

Ovo je postignuto na način da su namjernim odugovlačenjem konkursa doveli pojedine kandidate, pa tako i njih, „u zonu 35 godina“, koliko je prema zakonu dozvoljena starosna dob za prijem u redove federalne policije. U sadržaju konkursa ovo nije precizirano, niti su navedena detaljnija pojašnjenja ili ograničenja koja bi eventualno spriječila devijacije, dvostruka tumačenja i podložnost manipulacijama nakon završene konkursne procedure.

U pitanju su Malik Mustajbašić, Armin Šator, Aldin Imamović i Sanel Krčalo. Krčalo, Imamović i Šator su ranije podnijeli zajedničku tužbu protiv odgovornih u FUP-u.

Foto: Mustajbašić, Šator, Imamović i Krčalo

Interesantno je, međutim, a što nam je nedavno potvrđeno iz više izvora, da na ranijim konkursima 35 godina života nije bila prepreka za prijem kandidata, što opet dovoljno govori o tome da je ovaj konkurs namješten.

Iz FMUP-a smo tada saznali kako je evidentno bilo i nepoštivanje nacionalnog ključa, iako je zakonom jasno propisano da se prilikom odabira kandidata rukovodilac FUP-a mora rukovoditi i odredbama člana 4. Zakona o policijskim službenicima FBiH, kojim je propisano da „struktura policijskih službenika u policijskom organu odražava nacionalnu strukturu stanovništva FBiH prema popisu stanovništva iz 1991. godine“ i člana 11. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH („Službene novine Federacije BiH“, broj 81/14).

U odluci o odabiru kandidata nigdje nije navedeno da se se rukovodili ovim zakonom. Budući da su kandidati na spisku bili predstavljeni samo šiframa, javnost nikako se nije mogla znati da li je ispoštovan nacionalni ključ. Tek kasnije u izjavi Zorana Čegara, predsjednika Policijskog odbora za žalbe Vlade FBiH, saznajemo da je primljeno sedam nebošnjaka. Nejasno, pak, ostaje kako je on znao tu činjenicu ako, kako je rekao, nije imao uvid u imena kandidata, nego samo šifre. Iako i sedam nebošnjaka ne odražava nacionalnu strukturu stanovništva FBiH prema popisu iz 1991.

Iako je za naš portal Čegar rekao da će ovaj Odbor raditi zakonito i da neće podleći pritiscima, naknadno je promijenio mišljenje i rekao kako je sve bilo regularno.

Foto: Indikativno je da je Policijski odbor odbio sve i jednu žalbu

U međuvremenu počela je i obuka primljenih kandidata na Policijskoj akademiji uprkos tome štopostoje izgledne šanse da Sud obori konkurs. Inače, Akademija za provedbu školovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja samo jednog kandidata za šest mjeseci koliko traje potroši oko 5.000 KM. Uz sve drugo, jasno je i kolika bi finansijska šteta bila načinjena budžetu Federacije BiH u slučaju da konkurs bude oboren u fazi akademskog dijela konkursne procedure.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH su se se takođe oglasili i faktički potvrdili da je konkurs neregularan „jer na zvaničnom spisku nije bilo imena već su oni predstavljeni šiframa, dok su iz kabineta ministra MUP-a FBiH Aljoše Čampare otišle tri prijave na adrese državnog i kantonalnog Tužilaštva i Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH.

Između ostalog, Čampara je prijavio i zatražio odgovornost i v.d. direktora FUP-a Ensada Kormana koji je i potpisao odluku o odabiru kandidata za zapošljavanje u FUP-u.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI