Banjalučanin Jovan Jošilo uhapšen u Hrvatskoj: Označen kao “veoma opasna osoba” koja se dovodi u vezu s ubistvima

Jovan Jošilo je povezivan sa izuzetno teškim krivičnim djelima, a dovodio se u vezu i sa ubistvima.

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH u kontaktu je sa kolegama iz R Hrvatske, u vezi sa daljim aktivnostima na izručenju osumnjičenog Jovana Jošila, koji je pod istragom zbog organizovanog kriminala i teških krivičnih djela u okviru predmeta Transporter, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

– Pravosuđe Bosne i Hercegovine, za navedenim osumnjičenim traga više mjeseci, nakon čega je u saradnji Tužilaštva BiH i MUP-a RS sa partnerskim institucijama zemalja regiona, lociran i lišen slobode na području Istre u Hrvatskoj.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa Sudom BiH, Ministarstvom pravde BiH i ostalim nadležnim instuticijama, preduzeće sve potrebne aktivnosti da se što prije realizuje izručenje osumnjičenog u Bosnu i Hercegovinu, radi njegovog daljeg krivičnog procesuiranja.

Takođe, Tužilaštvo se zahvaljuje partnerskim institucijama R Hrvatske, na saradnji i pomoći u ovom predmetu, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Banjalučanin Jovan Jošilo, za kojim je MUP RS-a prije nekoliko mjeseci raspisao centralnu potjernicu u okviru istrage u predmetu Storage, kako smo već objavili uhapšen je u Hrvatskoj. Pripadnici MUP-a Hrvatske su, naime, kontrolisali i legitimisali muškarca koji im je pokazao ličnu kartu Slovenije, u čiju vjerodostojnost su posumnjali, te su od nadležnih organa Slovenije i MUP-a RS-a zatražili dodatne provjere.

Tako je i utvrđeno je da se radi o bjeguncu koji je više puta osuđivan zbog teških krivičnih djela. Potjernica za njim je bila raspisana zbog sumnje da je umiješan u organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

On je u policijskim evidencijama označen kao veoma opasna osoba koja je povezivana sa izuzetno teškim krivičnim djelima, a dovodio se u vezu i sa ubistvima. Jošilo je oslobođen krivice za ubistvo Nedeljka Ćuluma koje se dogodilo 24. aprila 2010. godine tokom vatrenog obračuna sa grupom Slaviše Ćuluma. Hapšen je i zbog posjedovanja pištolja M-57, te je osuđivan zbog trgovine narkoticima.

Izvor: Oslobođenje

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI