NASILNO ODUZIMANJE DVA MLADA ŽIVOTA : Tužilaštvo BiH otvorilo istragu za ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića

Osnovni zahtjev porodica Memić i Dragičević jeste da se vodi i paralelna istraga za zloupotrebe protiv svih tužilaca koji su bili uključeni u ove dvije istrage pred sarajevskim Kantonalnim i banjalučkim Okružnim tužilaštvom. To bi značilo pokretanje istrage protiv Dalide Burzić, Seada Kreštalice, Želimira Lepira, Dalibora Vreće i svih drugih koji su učestvovali u istragama koje su tvrdile da se radi o saobraćajnoj nesreći, odnosno utapanju

Tužilaštvo BiH pokrenut će istrage za ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića, potvrdio je novinarima pravni punomoćnik ove dvije porodice Ifet Feraget, a nakon sastanka sa v.d. glavnim tužiteljem Milankom Kajganićem.

Istraga se, kaže, otvara kada postoji osnov sumnje: nema više saobraćajnih nesreća, nema više utapanja niti pljačke kuće, ovdje se radi o nasilnom oduzimanju dva mlada života i to je pravac u kojem će ići Tužilaštvo BiH.

Ko je ili će biti u fokusu ove dvije istrage za sada nije poznato.

“Idemo ka ubicama Dženana i Davida. Ovih šest godina nije potrošeno uzalud. Dobili smo garanciju da su ova dva predmeta prioritet”, kazao je Feraget.

Paralelna istraga za zloupotrebe protiv tužilaca

Osnovni zahtjev jeste, dodao je, da u oba ova predmeta paralelno teče i istraga za zloupotrebe protiv svih tužilaca koji su bili uključeni u ove dvije istrage pred Tužilaštvom KS, ali i Okružnim tužilaštvom u Banjoj Luci. Ova istraga bi se trebala odnositi na nekadašnju glavnu tužiteljicu i aktuelnu sutkinju Suda BiH Dalidu Burzić, tužitelje Seada Kreštalicu i Ivanu Petković, bivšeg tužitelja i današnjeg advokata Merisa Ćatu, ali i druge tužitelje Tužilaštva KS koji su učestvovali u istrazi i optužnici prema kojoj je Dženan Memić bio žrtva saobraćajne nesreće.

Isti zahtjev se odnosi i na banjalučke tužitelje koji su zastupali tezu da je smrt kod Davida Dragičevića nastupila utapanjem, a radi se o bivšem glavnom tužitelju koji je u međuvremenu otišao u penziju Želimiru Lepiru i tužitelju Daliboru Vreći.

“Nemoguće je razdvojiti istraživanja ubistava od zloupotreba u oba slučaja”, naglasio je advokat.

U saopćenju iz Tužilaštva BiH nisu konkretno naveli da pokreću istragu o ubistvima Dženana i Davida, već samo da su “na sastanku oštećene upoznali da su navedeni predmeti definisani kao prioritet u radu”, te da su im prezentovali koje će korake poduzeti.

Žurnal je još u augustu prošle godine pisao da je oslobađajućom presudom Ljubi i Bekriji Seferoviću pala i optužnica Tužilaštva KS o načinu stradanja Dženana Memića u Velikoj Aleji na Ilidži 8. februara 2016. godine, te da bi Tužilaštvo BiH trebalo pokrenuti novu istragu.

“Nijedan od nalaza nije potvrdio van razumne sumnje da se događaj dogodio onako kako je to opisano u optužnici”, stoji u presudi Vrhovnog suda FBiH od 27. jula 2021. godine, a kojom su Seferovići pravomoćno oslobođeni optužbe za saobraćajnu nesreću koja je za posljedicu imala Dženanovu smrt.

U Sudu BiH se trenutno sudi Alisi Ramić, njenom ocu Zijadu Mutapu, policajcima Senadu Dupovcu i Josipu Bariću, te recepcioneru hotela Crystal Muameru Ožegoviću zbog prikrivanja dokaza u ovom slučaju. Suđenje im je počelo u oktobru prošle godine, a još tada su se mogle čuti informacije da Tužilaštvo BiH paralelno radi na prikupljanju dokaza i činjenica o načinu stradanja Dženana Memića.

Davor odlazi kući 

Davor Dragičević je posljednja dva mjeseca živio ispred Tužilaštva BiH kako bi izvršio dodatni pritisak da se ubrza istraga. Nakon današnjeg sastanka najavio je da odlazi kući. Njegov sin David nestao je u noći 18. marta 2018., a tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci.

Ispred Tužilaštva BiH danas se moglo čuti da se za ova dva predmeta zainteresirao i visoki predstavnik Christian Schmidt koji bi se uskoro trebao sastati i sa advokatom Feragetom.

Dragičević tvrdi da od tog sastanka ovise njihovi dalji koraci.

Podsjetimo da je Schmidt posjetio Tužilaštvo BiH u utorak 24. maja, a zvanično je saopćeno da je razgovarano o zajedničkim aktivnostima i naporima ove dvije institucije u procesu jačanja vladavine prava. Nezvanično, visokog predstavnika su navodno posebno zanimala i slučajevi Memić i Dragičević.

Činjenica je da je nakon tog sastanka, ubrzo uslijedio i ovaj današnji.

Izvor: zurnal.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI