Ustavni sud BiH ukinuo dijelove zaključaka Narodne skupštine RS-a o prijenosu nadležnosti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na 126. plenarnoj sjednici donio je odluku da pojedine odredbe Deklaracije i Zaključaka usvojenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka od strane Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja”, navodi se u saopćenju Suda.

Sud je utvrdio da pojedine odredbe pojedinih osporenih akata nisu u skladu sa (članom I/2. i III/3.b) Ustavom Bosne i Hercegovine, zbog čega je pojedine odredbe navedenih akata Ustavni sud ukinuo.

Odluka se odnosi na:

  • Deklaraciju o ustavnim principima,
  • Zaključak u vezi informacije o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine,
  • Zaključak u vezi informacije o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti,
  • Zaključak u vezi informacije o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja i -Zaključak u vezi informacije o prijenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH koji su usvojeni 10. decembra 2021. godine u Narodnoj skupštini RS-a.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI