Više od 20 godina najpopularnija američka liga NFL, ona u američkom fudbalu, nije imala tim na drugom najvećem tržištu, u Los Angelesu. Razloga je bilo više, a nedostatak modernog stadiona najveći.

Ramsi i Chargeri vratili su NFL u Hollywood, a podstanarstvo će biti okončano na ljeto naredne godine kad se u Inglewoodu otvori SoFi, novi, nevjerovatni i izuzetno skupi stadion.


Stadion gradi Stan Kroenke, vlasnik LA Ramsa, ali i londonskog Arsenala, ali i niza drugih sportskih timova kao što su Denver Nuggets u NBA ligi, Colorado Avalanche u NHL-u…

Ovo nevjerovatno zdanje gradilo se iz privatnih izvora, ali je investitor tražio i dobio značajne poreske olakšice od lokalne samouprave. Troškovi projekta stadiona prvotno su procijenjeni na oko 2,66 milijardi dolara. Međutim, interni dokumenti lige koje je NFL izradio u martu 2018. godine ukazali su na potrebu povećanja gornjeg ograničenja duga za stadion na ukupno 4,963 milijarde dolara, što ga čini jednim od najskupljih sportskih i zabavnih objekata ikad izgrađenih.

Stadion će za NFL utakmice primati nešto više od 70 hiljada gledatelja, ali je predviđena mogućnost da za druge događaje primi i više od 100 hiljada posjetitelja.

Stadion će osim lokalna dva NFL tima biti korišten i za brojne druge sportske i
kulturne događaje, a već je zakazan koncert Taylor Swift za 25. i 26. juli 2020. godine. Na SoFi-ju će se održati i NFL Super Bowl LVI 2022. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime