10.21 – Za dva dana 137 litara po metru kvadratnom

Obilne padavine u protekla dva dana na području Bihaća rezultirale su izlijevanjem kanala za oborinske vode i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Vrsta, Klokot, Gata i Vedro Polje.

Prema podacima metorološke stanice Bihać u protekla 24 sata izmjerene su padavine od 53 litre po metru kvadratnom, što ukupno od nedjelje 12. maja iznosi 137 litara po metru kvadratnom.

10.12 – Zaplavljeno 50 domaćinstava

U poplavnom dijelu rijeke Vrbanje zaplavljeno je 50 domaćinstava, najviše u mjesnoj zajednici Vrbanjci i naseljima Čitluk, Novo Selo i Šibovi, a evakuisano je i 15 osoba.

Ekipe Crvenog krsta trenutno dostavljaju prehrambene pakete i vodu za piće najugroženijim domaćinstvima Čitluku i Vrbanjcima.

10.08 – Podzemne vode

Zbog podzemnih voda rijeke Široke, voda u pojedinim domaćinstvima u banjalučkom naselju Lazarevo ušla je u podrume kuća.

10.01 – Najveće padavine iza nas

Najveći talas padavina je iza nas, a već od vikenda stiže ljepše i stabilnije vrijeme. Najveće padavine zabilježene su tokom jučerašnjeg dana i u jutarnjim satima.

09.56 – Prekid puta prema Doboju 

Zbog ogromnih poplava u Tesliću je proglašena vanredna situacija.

Načelnik opštine Milan Milićević rekao je da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

09.53 – U Trnu poplavljena tri objekta

U Laktaškom naselju Trn poplavljena su tri stambena objekta, nakon što se izlio kanal koji se uliva u rječicu Bukovicu. Proglašena je vanredna situacija na čitavom toku rijeke Vrbas kroz opštinu Laktaši, te da se budno prati stanje kada je riječ o opasnostima od poplava. 

09.44 – Vanredno stanje proglašeno i u Prijedoru

U Prijedoru je upravo proglašeno vanredno stanje.

09.41. – Vatrogasci u borbi sa vodom

Cazinski vatrogasci imali su više intervencija zbog poplava na području grada. Intervenisali su u Slatini, Mutniku, Ćoralićima, kao i u JU “Gimnazija”, gdje je i dalje poplavljen parking prostor.

Veća plavljenja nastoje se spriječiti postavljanjem vreća pijeska, a na terenu u Slatini korišten je i skip JKP Vodovod i Čistoća.

09.32 – Besana noć za Sanski Most

Noć iza nas bila je besana za cijeli Sanski Most zbog ozbiljne opasnosti i najava FUCZ-a i Hidrometeorološkog zavoda FBiH da bi se mogla ponoviti kataklizmična 2014. godina kada je riječ o poplavama.

Mnogi građani na desnoj obali grada su juče potpuno iselili donje spratove kuća strahujući od vodene stihije, jer su sjećanja na 2014. još uvijek svježa i bolna za stotine domaćinstava. Takođe je sklonjena i stoka na sigurno.

09.18 – Vanredno stanje u šest banjalučkih naselja

U Banjaluci je i dalje na snazi vanredno stanje u šest mjesnih zajednica: Lazarevo 1, Vrbanja, Ada, Česma Priječani i Zalužanima, procjenjujući dalje padavine.

Prema zvaničnim podacima, zabilježeno je preko 100 litara padavina po metru kvadratnom, što je kako kažu nadležni “nesumnjivo moralo izazvati porast bujičnih vodotokova”.

Gradonačelnik Igor Radojičić u jutrošnjem obraćanju je rekao da je evdientirana šteta u čak 21 mjesnoj zajednici, gdje se voda izlila u dvorišta, pomoćne objekte, te pojedina domaćinstva.

09.04 – U Novom Gradu se izlila Japra

Naselje Suhača u Novom Gradu gotovo je u potpunosti poplavilo uslijed izlijevanja rijeke Japre zbog obilnih kiša u BiH.

08.58 – Čelinac

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković kaže da je jutros situacija u centru opštine stabilizovana.

08.48 – Blokada puta Banjaluka – Prijedor

Put Banjaluka – Prijedor, u naselju Tunjice, blokiran je od jutros, kada se pokrenulo klizište.

08.25 – Radojičić: Stanje se smiruje

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je jutros gostujući na RTRS da se stanje u Banjaluci smiruje.

08.13 – Premještanje stvari

Iza mještana banjalučkog naselja Česma je neprospavana noć.

Stanovnici donjih djelova naselja su noć proveli podižući stvari na više spratove kuća, a mještani su svoja vozila parkirali u više djelove naselja.

08.05 – Vodostaj Bosne u Doboju opada

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 6 sati iznosio je 413 centimetara i opada, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS.

08.02 – Kotor Varoš bez vode

Stanovnici Kotor Varoša, koji se snabdijevaju iz gradskog vodovoda, od jutros su bez vode. Riječ je o hiljadama korisnika, koji su bez vode ostali nakon što je ispražnjen rezervoar u naselju Kotorište.

07.53 – Una

Rijeka Una se u dijelu Mrakodola, Grdanovca i Petrinje te u Kostajnici izlila iz korita i poplavila dio poljoprivrednih parcela, a u ulici Ranka Šipke je došla u neposrednu bliznu stambenih objekata.

07.45 – Blokade

Više putnih pravaca je blokirano zbog poplava i odrona.

07.40 – Otkazana nastava

U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine stanje s poplavama znatno se pogoršalo tokom noćnih sati. U dijelovima Doboja naređena je evakuacija, u dijelovima Banjaluke proglašeno je vanredno stanje, a u nekim mjestima je otkazana školska nastava.

07.30 – Prijedor

Prijedorčani se spremaju za najgore. Vodostaj Sane noćas je prešao kritičnu tačku još 10-tak centimetara je ostalo do izlijevanja Sane u mjestu Tukovi.

07.20 – Laktaši

U Laktašima je i dalje kritična situacija sa izlivanjem rijeke Vrbas. Vodostaj se ne povećava, ali se i ne smanjuje. Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović kaže za da se svi bore, ali da se plaše porasta vodostaja.

Izvor: Srpskainfo/BN TV

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime