Njemačka, Francuska i Britanija pokreću mehanizam trgovine s Iranom

EU je pripremila sistem, koji bi u praksi značio izbjegavanje dolarskih transfera u trgovini između EU i Irana u višemjesečnom periodu, iako je malo vjerovatno da će postati operativan za nekoliko mjeseci zbog tehničkih detalja.

Njemački javni emiter programa NDR javio je da će evropski Mehanizam za posebnu namjenu (IPV) biti preimenovan u INSTEX-Instrument podrške u trgovinskoj razmjeni.

Namjera je da IPV sačuva ekonomske benefite za Iran obećane u zamjenu za limitiranja koja je uveo u svoj nuklearni program u okviru sporazuma sa svjetskim silama iz 2015.

Evropa nastoji da pokaže dobru volju prema Iranu otkako se američki predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma u prošloj godini.

Novi mehanizam vjerovatno neće oživjeti trgovinu s Iranom, jer je prvenstveno usmjeren na hranu, lijekove i humanitarnu pomoć s malim obimom transakcija. Neće biti korišten za transakcije s naftom koje su teško pogođene američkim sankcijama.

“To neće dramatično promjeniti stvari, ali je to važna politička poruka Iranu da smo spremni da zaštitimo nuklearni sporazum, i također Sjedinjenim Državama da smo spremni da branimo naše interese uprkos njihovim eksteritorijalnim sankcijama”, izjavio je jedan evropski diplomat.

Odnosi između Teherana i EU ipak su se pogoršali, a EU je u ovom mesecu uvela prve sankcije Iranu od sporazuma iz 2015. godine, u reakciji na iranske raketne probe i planiranja ubistva na evropskom tlu.

U simboličnom potezu, EU je uvrstila dvojicu iranskih pojedinaca i jedinicu iranske obavještajne službe na terorističku listu bloka.

Države članice EU također finaliziraju zajedničko saopćenje o Iranu u kome naglašavaju brige oko iranske regionalne politike i programa balističkih projektila, ai također iskazuju želju da održe iranski nuklearni sporazum iz 2015.

Francuska i Njemačka preuzele su zajedničku odgovornost za SPV. Njemački bankar predvodio bi mehanizam sa sjedištem u Francuskoj. Njemačka, Francuska i Britanija bili bi dioničari mehanizma i nadaju se da će im se pridružiti i druge zemlje, prenosi Reuters.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI