Novalić i ostali: Dokazi o hronologiji postupanja Fikreta Hodžića

Haris Rovčanin/ Detektor.ba
Državno tužilaštvo je, na suđenju federalnom premijeru i ostalima za zloupotrebu položaja, predočilo dokaze i komunikaciju sa društvenih mreža kojom se pokazuje hronologija postupanja optuženog Fikreta Hodžića i osoba s kojima je bio u kontaktu, a sve radnje su, kako je pojašnjeno, bile sinhronizovane uz znanje Fadila Novalića i Fahrudina Solaka.

 

Tužilac Džermin Pašić je pojasnio da dio prezentirane komunikacije vođene 14. aprila 2020. dokazuje da je Solak bio upoznat sa svime što je preduzimao Hodžić. U sudnici je prezentovan i dio komunikacije u kojem tadašnji savjetnik federalnog premijera Hasan Ganibegović piše: “Odakle dolaze respiratori, iz Kine? Šangaj. Provjeri pliz”, a Solak odgovara da će se “znati tek sutra”.

Predočen je i Ugovor o kupoprodaji medicinskih uređaja između kupca “BTL Medical Montenegro” i kineskog prodavca “Shangai ChangQi Medical Centar”, u kojem je navedeno da je isporuka 21. april 2020. i da garancija iznosi 12 mjeseci.

Veći dio ročišta je protekao u raspravi oko dokaza, odnosno fotografije na kojoj je uslikana Viber komunikacija koju su, kako je naveo tužilac, vodili Novalić i Hodžić, na šta je Odbrana prigovarala zbog zakonitosti i autentičnosti, kao i da se na fotografiji ne vide niti kontakti niti iz čijeg je telefona izvučena.

“Tužilac nije bio prisutan kada sam vršila uvid u spis, a ovaj dokaz nam nije dostavljen uz optužnicu. Da se fotografija nalazila u Hodžićevom telefonu, kako tvrdi Tužilaštvo, to bi bilo utvrđeno vještačenjem”, rekla je Hodžićeva braniteljica Mirna Avdibegović.

Fotografija se, kako je odgovorio tužilac Pašić, nalazila u telefonu optuženog, što je pokazala analiza, te je naveo da razgovori nisu pronađeni jer su brisani, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović je kazala da će Sud u konačnici cijeniti da li je dokaz autentičan ili nije.

Tužilac Pašić je zatim predočio fotografiju i pročitao dio komunikacije, koju je, prema njegovim riječima, Hodžić uputio Novaliću sa sadržajem: “Premijeru, trebao bi mi Solak dati aneks ugovora zbog ove situacije oko promjene proizvođača, (…) da budemo poslije čisti, a vjerujem da ima onih koji ne žele da ovo bude ok.”

Nakon što osoba za koju tužilac tvrdi da je Novalić piše: “Kako se ono odvija viteže”, s druge strane dolazi odgovor: “Dobro, nemojte se brinuti, ja sam obećao, gotovo smo sve priveli kraju, pisao sam samo da riješimo aneks”, dok osoba za koju se tvrdi da je premijer Vlade FBiH navodi: “To je urađeno.”

Tužilaštvo je prezentovalo i komunikaciju vođenu na WhatsAppu između Hodžića i osobe K.M. u kojoj se optuženi obavještava da je Sanja Lekić potpisala s Kinezima ugovor da rezervira respiratore, te navodi: “Ali ti plaćaš direktno za njih, zato treba aneks jer si krajnji kupac.”

Osoba K.M. u razmjeni poruka traži pismo namjere od premijera i Ambasade BiH u Kini, a Hodžić odgovara da je to završeno i traži od sagovornika da pita može li se poslati video respiratora i da se navede da su to respiratori za BiH, dok mu sagovornik piše: “Kad se ugovor potpiše, i od Fadila da dobijem što prije ovjereno.”

U nastavku komunikacije K.M. piše da mu nije dostavljeno pismo namjere, Hodžić odgovara da čeka samo Fadila da potpiše, da još nije stigao u kancelariju i da će brzo stići.

Tužilac je predočio i profakturu i ankes ugovora za nabavku 100 respiratora u ukupnoj vrijednosti od 3,9 miliona, potom nalog za izvršenje doznake od 30 miliona kineskih jena dostavljen iz banke.

Hodžićeva braniteljica je rekla kako tužilac navodi da je Hodžić zaključio aneks ugovora, ali da ništa od toga nije prezentirano, te da se na ovaj način dezavuiše i Sudsko vijeće i javnost.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, osim premijera Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Solaka i direktora firme “F.H. Srebrena malina” Hodžića, optužena je i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Tužilaštvo je predočilo dokaze na okolnosti ispitivanja stvarne cijene respiratora, odnosno o navodima da se radilo o uvećavanju cijene, te je u tom kontekstu uloženo nekoliko kupoprodajnih ugovora iz marta 2020. između kupca “BTL Medical Montenegro” i prodavca “Exotrade” Rijeka u kojima je navedena ukupna cijena od 3,9 miliona eura za 200 respiratora, a pojedinačna cijena je bila 19.500 eura.

U narednom ugovoru između ove dvije firme, cijena po komadu je bila 25.000 eura, te je za 200 respiratora bilo predviđeno pet miliona eura, dok “Exotrade” 31. marta 2020., prema riječima tužioca, zaključuje ugovor kojim se vrši plaćanje od 1,7 miliona dolara prema kineskim dobavljačima.

Odbrana je prigovorila da ovi ugovori nikada nisu realizovani jer je cijena respiratora rasla.

Nastavak suđenja je 16. jula.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI