Novi udarac za Putina: „Ruski Gugl“ bježi iz Rusije

Matična kompanija najjače ruske tehnološke kompanije Jandeks želi da prekine sve veze sa zemljom kako bi zaštitila svoje nove kompanije od posledica rata u Ukrajini. To bi moglo da omete Putinove planove da razvije domaće zamene za robu visoke tehnologije koja dolazi sa Zapada.

Jandeks, holandska kompanija koja se često naziva „ruski Gugl“, izneće svoje najperspektivnije nove tehnologije na tržišta van Rusije i prodati postojeće poslovne operacije u zemlji, uključujući popularni internet pretraživač, firme za isporuku hrane i aplikacije za pozivanje taksija, rekli su izvori uključeni u prodaju kompanije, piše Njujork Tajms.

Prema njihovim rečima, plan kompzapadne sankcije

anije je da se zaštiti od domaćeg ruskog tržišta i pogubnog efekta zapadnih sankcija, koje bi se mogle preliti i na kompanije van Rusije. Dodali su da je nakon invazije na Ukrajinu razvoj novih tehnologija, kao što su samovozeći automobili, veštačka inteligencija i usluge „clouda“, postao nemoguć. Takve operacije koje zahtevaju pristup zapadnom tržištu jednostavno bi propale.

Prodaju mora da odobri Kremlj

Jandeksova ruska podružnica nastaviće da nudi iste proizvode u zemlji pod novim vlasnicima, rekao je drugi izvor upoznat sa tim, ali je nejasno da li će prodaja ići. Naime, kompanija mora da dobije odobrenje Kremlja za prenos tehnoloških licenci registrovanih u Rusiji van zemlje.

Takođe bi trebalo da pronađe kupce, najverovatnije u Rusiji, za prenos poslovanja, a celokupni plan restrukturiranja bi trebalo da odobre Jandeksovi akcionari. Jandeksov plan trenutno podržava Aleksej Kudrin, generalni revizor ruske vlade i Putinov čovek od poverenja.

Kudrin, jedan od retkih istaknutih ekonomskih liberala koji su ostali u ruskoj vladi, radi neformalno za kompaniju, ali se očekuje da će u budućnosti preuzeti menadžersku ulogu. Očekuje se da će se Kudrin ove nedelje sastati sa Putinom kako bi razgovarali o budućnosti Jandeksa i drugim temama, rekao je jedan izvor Tajmsu.

Izgubljene milijarde

Zapadne sankcije su već uspele da nanesu veliku štetu nekada uspešnoj kompaniji. Cena Jandeksovih akcija kojima se trguje u Moskvi pala je za 62 odsto u protekloj godini. Akcije kompanije izgubile su na njujorškoj berzi  više od 20 milijardi dolara na vrednosti pre nego što je Nasdak berza obustavila trgovanje nakon ruske invazije.

Izvor: nova.rs

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI