NSRS ne odustaje: Još jedan pokušaj otimanja državne imovine

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) danas će na posebnoj sjednici (početak u 10 sati) glasati o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Podsjetimo, ranije usvojeni zakon u aprilu suspendovao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u septembru ga stavio van snage. Inače, pitanje državne imovine jedan je od ključnih uvjeta koje država mora ispuniti da bi se približila Evropskoj uniji, prenosi Federalna.ba.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, nastavlja po starom. Ponovo ignoriše državu BiH i odluke Ustavnog suda BiH.

Posebna sjednica NSRS-a zakazana je za danas. Na stolu će se naći Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini. To je još jedan u nizu pokušaja otimanja državne imovine i izjednačavanje entiteta s državom.

“Nastavit ćemo politiku očuvanja Ustavne pozicije RS. Ona podrazumijeva očuvanje i prestanak prijenosa bilo kakve nadležnosti i vraćanje nadležnosti koje su nelegitimno oduzete RS”, poručio je Dodik.

Preoblikovan zakon se već jednom našao na stolu Ustavnog suda BiH i dobio negativnu ocjenu. Za Dodika, čini se, to nije prepreka već nova prilika.

Ukoliko bi zakon bio usvojen, već iduće srijede stupio bi na snagu. Unatoč činjenici da je potpisan koalicioni sporazum za novu državnu vlast u kojem bi kompromis trebao biti vodilja, Dodik od stare politike ne odustaje.

“Antiustavni pokušaj da se nepostojeći suverenitet entiteta nadredi suverenitetu države. To nije ništa drugo nego redizajniranje koncepta već sastavljene države.

Da li će reagirati visoki predstavnik jer je ojačao pitanje poštivanja zakona državnom imovinom proglašenjem ništavnosti?”, pita stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero.

Hoće li ovaj put reagovati ukoliko Prijedlog zakona bude usvojen zasad je nepoznanica, Ali, takav potez sigurno nije stran visokom predstavniku.

Podsjećamo, u aprilu ove godine Christian Schmidt poništio je pokušaj vlasti entiteta RS da državnu imovinu prebaci na sebe.

Prvi put je izvukao bonske ovlasti iz ladice i tim potezom stavio van snage Ukaz tadašnje predsjednice RS-a Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI