Zvaničnici Evropske unije obećali su da će Ukrajini osigurati 18 milijardi eura finansijske pomoći nakon što je Mađarska stavila veto na dodjeljivanje tih sredstava.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je novinarima da EU mora održati svoja obećanja Ukrajini.

“Ukrajina je u ratu. Očajnički treba našu podršku. Jednostavno ne možemo dopustiti da jedna država članica ukine ili odgodi ovu finansijsku podršku”, kazao je Dombrovskis.

Mađarska: Pokušava izboriti sredstva

Podsjetimo, EU je obećala osigurati 18 milijardi eura zajmova Kijevu. No, Mađarska je danas na sastanku ministara finansija država članica EU to blokirala.

Pokušavaju time isposlovati da joj se odobre sredstva iz kohezijskih fondova i mehanizma za oporavak od pandemije.

Nakon što je Mađarska odbila dati saglasnost za makroekonomsku pomoć Ukrajini, češko predsjedništvo je odlučilo skinuti s dnevnog reda cijeli paket.

“Nismo mogli usvojiti paket u cjelini. Ali, nismo obeshrabreni. Naša je ambicija i dalje da u januaru počnemo isplaćivati pomoć Ukrajini”, izjavio je češki ministar finansija Zbynek Stanjura.

Europarlamentarac Daniel Freund, česti kritičar mađarske vlade, optužio je premijera Mađarske Viktora Orbana da je kao niko do sada zloupotrijebio pravo veta.

Više vremena i truda

“EU će naći načina da podupre Ukrajinu čak i bez Mađarske. Ali, to znači više vremena, više truda, više troškova. Orban danas nije mogao Putinu dati ljepši poklon”, kazao je Freund.

Sada se razmatra mogućnost sazivanja vanrednog sastanka ministara finansija. Neki spominju sljedeći ponedjeljak, 12. decembar.

Ako situacija eskalira, ne isključuje se mogućnost ni da se to pitanje nađe na dnevnom redu summita čelnika EU 15. i 16. decembra, prenosi Index.

Izvori: Index, Raport

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime