SVE VIŠE KONTROVERZI: U natječaju za rekonstrukciju fudbalskih terena N/FS BiH prekršio Zakon o javnim nabavkama

Prilikom odabira izvođača radova Savez odbio ponudu kompanije SIS Pitches Eastern Europe, koja je, izgradila čak sedam od osam terena na stadionima u Kataru za potrebe tekućeg SP u fudbalu, ali i šest od osam terena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

U postupku raspisivanja javnog međunarodnog natječaja za rekonstruiranje 12 fudbalskih terena na stadionima u Bosni i Hercegovini, Fudbalski/Nogometni savez BiH prekršio je Zakon o javnim nabavkama jer je za prijem ponuda odredio rok kraći od najkraćeg predviđenog zakonom.

Naime, F/NSBiH je objavio obavještenje o nabavci 24. marta 2022. godine, sa naznačenim rokom za prijem ponuda do 11. aprila 2022. (period 18 dana), što je kraće od najkraćeg propisanog u otvorenom postupku i u standardnoj i u skraćenoj proceduri.

Zašto je tako i zašto se i kome u strukturama Saveza toliko žurilo – možemo samo da nagađamo, jer nam iz Saveza nisu odgovorili na davno postavljena pitanja. No, budući da rekonstrukcija svih terena (osim Borčevog i donekle Slobodinog) već dobro kasni i da premijerligaši trpe gubitke, kulminacija ove priče koja upućuje na velike nepravilnosti i moguću korupciju tek slijedi.

KAKO JE ODBIJENA REFERENTNA KOMPANIJA

Naime, prema članu 40 Zakona o javnim nabavkama BiH, ugovorni organ dužan je da u otvorenom postupku za vrijednosni razred iz člana 14. st. (2) i (3) utvrdi minimalni rok za prijem ponuda od 45 dana od dana slanja na objavu obavještenja o nabavci na portalu javnih nabavki.

U slučaju skraćenog otvorenog postupka, potrebno je objaviti posebno obavještenje (što u ovom slučaju nije učinjeno), a utvrđeni minimalni rok ne smije biti kraći od 25 dana (član 41).

Zakon, dakle, nije ispoštovan niti u jednoj od mogućih predviđenih procedura.

Probijanje rokova završetka radova, ogromni troškovi i gubici i kršenje samog zakona ipak nisu jedini problem u postupku javne nabavke. Naime, NSBiH je za izvođače radova izabrao Konzorcij ponuđača koji čine: Wickr Group a.s., Hellasod SA i Tarkett sports B.V.

Na zvaničnoj stranici su objavili da je ovaj Konzorcij izabran „u skladu sa tenderskim pozivom koje je pripremila Komisija za izbor najboljeg ponuđača“.

„Na raspisani međunarodni javni poziv su dostavljene dvije ponude. Prva je ponuda konzorcija: ‘Support in Sport (SiS) Eastern Europe Insaat Ve Spor Hizmetleri Anonim Sikreti i “Bucomerc” d.o.o.’, a druga ponuda je bila od konzorcija: ‘Wickr Group a.s. Češka, Hellasod Sa Grčka i Tarkett Sports B.V’. Nakon analize dostavljene dokumentacije, Komisija je utvrdila da obje ponude ispunjavanju zadane kriterijume. Međutim, sagledavanjem svih bitnih elemenata iz ponude, poštujući sve zadane parametre i propisane procedure, Komisija je donijela jednoglasnu odluku kojom se kao najbolja ponuda i to zbog ponuđene bolje cijene i kraćeg roka za realizaciju projekta, prihvata ponuda konzorcija Wickr Group a.s. Češka, Hellasod Sa Grčka i Tarkett Sports B.V“, stoji u zvaničnom saopćenju NS BiH.

Iz ovoga proizilazi da je prilikom odabira izvođača radova naš Savez odbio ponudu kompanije SIS Pitches Eastern Europe koja je, da bi sve bilo interesantnije, izgradila čak sedam od osam terena na stadionima u Kataru za potrebe tekućeg Svjetskog prvenstva u fudbalu, ali i šest od osam terena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Kompanija je poznata i po tome što je ostvarila rekord u postavljanju travnjaka (na stadionu Khalifa), a to su uspjeli za samo 13,5 sati.

Sve suprotno od onoga kako u ovom trenutku izgleda većina fudbalskih terena u BiH čija je rekonstrukcija trebalo da bude završena još prije gotovo 30 dana (10. novembra)

Foto: Trenutni izgled Stadiona “Asim Ferhatović” u Sarajevu

Podsjećamo da je krajem prošle godine krovna evropska fudbalska organizacija (UEFA) odobrila projekat rekonstrukcije 12 glavnih terena na stadionima fudbalskih klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Projekat je naznačen kao jedan od najznačajnijih za razvoj bh. fudbala od samog nastanka Saveza. Nakon završetka radova planirano je da bh. klubovi u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli i ostalim gradovima posjeduju najsavremenije hibridne terene. Projekat je većinski finansiran iz UEFA fondova, dok će manjinskim dijelom učestvovati klubovi i lokalne zajednice.

NEZADOVOLJSTVO U KLUBOVIMA, SVE MIRIŠE NA AFERU

Međutim, do danas je u potpunosti završen samo jedan teren – Gradski stadion u Banja Luci na kojem igra FK Borac a koji, slučajno ili ne, ima neku vrstu pokroviteljstva predsjednika Saveza Vice Zeljkovića. Ostali klubovi čiji se stadioni rekonstruiraju već su u finansijskim gubicima jer igraju na tuđim terenima te je sve veće nezadovoljstvo u pojedinim upravama ali i među fudbalskim navijačima.

Primjera radi, ekipa FK Sarajevo u prvom dijelu sezone na svom stadionu odigrala je samo dvije utakmice, pobijedivši Slogu i Posušje. Nakon ovih utakmica, ostale utakmice kao domaćini igrali su u Zenici. Završetak radova na stadionu Asim Ferhatović Hase očekuje se početkom proljeća, kada je planirano odigravanje odgođenog gradskog derbija između Sarajeva i Željezničara na novom travnjaku (8. marta 2023. godine).

Iako je u Ugovoru kraj ove godine preciziran kao rok za završetak radova, jasno je da će rok biti probijen. Za Inforadar iz Uprave FK Sarajevo sve obrazlažu riječima da su, bez obzira što su u kontaktu sa Savezom i izvođačem radova, kao Klub u ovom slučaju nemoćni. 

„Zadnja informacija koju mi imamo od N/FSBiH je da su izvođaču radova dali rok da radove na svim stadionima moraju završiti do 10. novembra, tako da je sigurno da ćemo ovu polusezonu završiti utakmicama u Zenici, a od početka iduće polusezone se sigurno vraćamo na Koševo. Mi nismo zadovoljni zbog toga“, navode iz FK Sarajevo te dodaju da je Klub je izgubio prihode kroz manju prodaju ulaznica, dodatne troškove iznajmljivanja Bilinog polja, troškove karantina.

„Naši navijači su sigurno bili oštećeni za prevoz koji su morali imati do Bilinog polja. Jako nam je žao, ali je ovo projekat koji se radi jednom u 20 godina i strateški nam je bitno da teren na Koševu bude dobar kako bi utakmice bili što atraktivnije i kako bi fudbal bio što ljepši za gledanje“, naveli su iz FK Sarajevo.

Kada će i na koji način biti rekonstruisani tereni na stadionima premierligaša – niko u ovom trenutku ne zna, no sve miriše na novu u nizu koruptivnih afera u režiji čelnika Saveza od kojih većina ima političku zaštitu ili pokroviteljstvo.

Kao što je poznato, trenutni predsjednik Nogometnog saveza BiH je Vico Zeljković, setrić Milorada Dodika, koji je reprezentaciji BiH dosad nanio više štete nego koristi. Jedna od njegovih posljednjih kontroverznih odluka je lobiranje za odigravanju utakmice sa Rusijom, koja je na kraju usljed pritiska javnosti odgođena.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI