U banjalučkoj Osnovnoj školi Branko Ćopić registrovan je slučaj zaraze virusom H1N1, takozvane svinjske gripe, od kojeg je oboljela učenica ove škole, potvrdila je za Inforadar Branislava Pejašinović, direktorica škole.

Tragom informacija koje smo dobili u prethodna dva dana, pokušali smo da dobijemo informaciju više, kao i zvaničnu potvrdu zaraze ovim virusom. Naša saznanja danas je potvrdila direktorica Pejašinović.

„Nakon što je ljekarskim nalazom potvrđen ovaj slučaj, o svemu smo obavijestili higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja Banja Luka. U skladu s njihovim preporukama proveli smo i i dalje provodimo pojačane higijensko-sanitarne mjere kako ne bi došlo do širenja virusa među ostalim učenicima”, navela je Pejašinović.

Pejašinović: Provodimo pojačane higijensko-sanitarne mjere

Dodala je da se u ponedjeljak, 3. februara, još nekoliko učenika nije pojavilo na nastavi, ali da nema saznanja koji su razlozi njihovog nedolaska u školu.

“Kao što sam rekla, za sada je potvrđen samo jedan slučaj svinjske gripe. Ali sezona gripe je u toku pa je moguće da su ostala djeca eventualno zaražena nekim drugim virusom. U svakom slučaju, nadam se da u školi neće izbiti epidemija svinjske gripe”, dodala je Pejašinović.

Iz Doma zdravlja Banja Luka potvrdili su da je 3. februara „sekretarica Osnovne škole Branko Ćopić prijavila telefonom Higijensko-epidemiološkoj službi jedan slučaj oboljenja kod učenika škole od gripa. Ekipa Higijensko-epidemiološke službe je obavila sanitarno-higijenski nadzor OŠ Branko Ćopić“.

Prilikom nadzoru, navodi se u u odgovoru HE službe Doma zdravlja, „uočeno je da u prvoj smjeni nije bilo povećanog odsustvovanja učenika sa nastave, te da je higijensko stanje u školi bilo zadovoljavajuće“.

Foto: Dom zdravlja Banja Luka

Dodaju da su i predložene mjere prevencije respiratornih infekcija: pranje ruku toplom vodom i sapunom, kihanje i kašljanje u lakat i nadlakticu, ili u papirni ubrus koji se potom propisno odlaže, češće provjetravanje prostorija, pojačano održavanja higijene i dezinfekcije prostorija (radne površine, kvaka, sanitarne prostorije), a u slučaju pojave respiratornih simptoma preporuka je „da se učenici jave svom porodičnom doktoru i ne dolaze na nastavu“.

Na prve informacije o pojavi virusa H1N1, od kojeg je, prema našim saznanjima, oboljela učenica 7. razreda, kontaktirali smo i Institut za javno zdravstvo RS-a. Glasnogovornica Milka Mrđa je kazala kako Institut nije zaprimio od UKC Banjaluka informacije o pojavi virusa H1N1.

Foto: Institut za javno zdravstvo RS

“Ako dobijemo tu informaciju ona će biti objavljena na našoj web stranici koja se ažurira jednom sedmično o stanju oboljelih od gripe u RS“, kazala je Mrđa. Dodala je da se sada virus N1H1 tretira kao “obična, standardna gripa, koja cirkuliše među stanovništvom“.

Ipak, roditelji jednog djeteta koje pohađa isti razred s oboljelom učenicom, nakon što mu je konstatovana povišena temperatura, naveli su da je dijete dobilo uputnicu za Kliniku za infektologiju UKC Banjaluka, kako bi se izvršile dodatne pretrage i utvrdilo kojim je virusom zaraženo.

Upravo iz namjere da ne stvaramo paniku među roditeljima čija djeca pohađaju OŠ Branko Ćopić, ali i ostalim građanima, informaciju nismo željeli da objavimo bez zvanične potvrde, no ona je sada apsolutni javni interes. Također, pokušali smo dobiti stručno mišljenje ljekara epidemiologa o virusu N1H1, načinu širenja zaraze i potencijalnim posljedicama koje može izazvati po oboljele.

Iz samo njima znanih razloga, umjesto konkretnih odgovora, uslijedila je tek konstatacija da “ne smiju govoriti za javnost”.

“Praksa je da mi kao ljekari ne dajemo te vrste informacija”, izjavila je za Inforadar dr Miljana Miljković, načelnica higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

Podsjećamo da su, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prvi slučajevi pojave virusa H1N1 zabilježeni 2009. godine.

Foto: H1N1 influenca virus

“Virus se prenosi od osobe do osobe, i to na jednostavan način kao i normalna sezonska gripa: izlaganjem inficiranim kapljicama koje iskašlje ili iskiše oboljela osoba (putem udisanja ili kontaminiranjem ruku i površina). Da bi se spriječilo širenje, osobe koje su bolesne trebaju pokriti usta i nos kada kašlju ili kišu, ostati kući kada se osjećaju bolesno, redovno prati ruke i držati se, koliko god je to moguće, na udaljenosti od zdravih ljudi. Ne postoje zabilježeni slučajevi zaraze putem kontakta sa svinjama ili drugim životinjama.

Znakovi zaraze virusom gripe A (H1N1) su, poput znakova obične gripe, uključujući temperaturu, kašalj, bol u mišićima i zglobovima, bol u grlu i hunjavicu, a ponekad i povraćanje i proljev.

Gripa A (H1N1) zarazna u istoj mjeri kao i sezonska gripa, navode iz WHO, te dodaju da se “širi posebno brzo među mlađom populacijom (od 10 do 45 godina života). Intenzitet bolesti varira od veoma blagih simptoma to teškog oboljenja koje može rezultirati smrću. Većina osoba koje se zaraze ovim virusom iskuse blaži oblik bolesti i oporave se bez korištenja antiviralnih lijekova ili medicinske pomoći. Kada su u pitanju ozbiljni slučajevi, više od pola hospitaliziranih osoba imalo je neki temeljni zdravstveni problem, ili slab imuni sistem.

„Osoba treba potražiti medicinsku pomoć ako iskusi nedostatak zraka ili poteškoće sa disanjem, ili ako temperatura potraje duže od tri dana. Roditelji koji imaju malo dijete koje je bolesno trebaju se obratiti ljekaru ako primijete da dijete diše ubrzano ili sa naporom, ako temperatura potraje duže ili dijete dobije napad (konvulzije).

Njega u kući – odmaranje, uzimanje dovoljno tečnosti i korištenje odgovarajućeg lijeka protiv bolova – sasvim je dovoljna za oporavak u većini slučajeva (mala djeca i mlađe odrasle osobe ne trebaju uzimati aspirin zbog rizika od Reyevog sindroma).

“Rizik od teškog i fatalnog oboljenja najveći u tri grupe: trudnice (posebno u trećem tromjesečju trudnoće), djeca mlađa od 2 godine, i osobe sa hroničnim oboljenjem pluća, uključujući astmu. Neurološki poremećaji mogu povećati rizik od teškog obolijevanja kod djece“, stoji u zaključcima WHO.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime