OSNOVCI IZLOŽENI RELIGIOZNOM FANATIZMU: Za nastavnika iz Modriče nošenje maski „pokoravanje satanskom ludilu“

Spasojević i istomišljenici sve koji se odgovorno ponašaju u pandemiji i poštuju upute stručnjaka proglašavaju đavolovim slugama i satanistima

Priča o nastavniku iz Modriče koji je odbio nositi masku u učionici ustalasala je javnost u Republici Srpskoj žešće nego brojni ozbiljni problemi koji realno muče njene građane. Ali ovaj, naoko banalan slučaj, izbacio je u prvi plan mnogo dublja pitanja nad kojima se svi mi dobro trebamo zamisliti.

Jedno od suštinskih jeste ko to predaje našoj djeci i u kakvom okruženju ona odrastaju.

„SATANIZAM“ OLIČEN U MASKI

„Draga moja braćo i sestre u Gospodu našem Isusu Hristu, koji ste mi u ova poslednja 24 časa iskazali veliku i nesebičnu podršku, od koje su povremeno navirale suze na oči, u borbi protiv ovih simbola ropstva i pokoravanja satanskom ludilu i psihozi koju svuda siju, HVALA VAM DO NEBA“, kaže nastavnik Slaviša Spasojević, oduševljen podrškom koju je dobio na mrežama nakon što je odbio nositi masku u učionici.

Iako vokabular upućuje na to, Spasojević čak nije ni nastavnik vjeronauke, već matematike i fizike, koliko god i to nevjerovatno zvučalo. A ovaj nastavnik je i nakon upozorenja direktora o obaveznom nošenju maske to odbio i najavio da će na nastavu dolaziti – bez maske. Nešto kasnije na svom Facebook profilu, na kojem dominiraju fotografije ikona i duhovnih vođa, pohvalio se da je situacija „omekšala“.

„Nema šanse da odustanem. Jer sada znam da ste pored Gospoda i vi uz mene. Gospod ne dozvoljava da me se tako lako riješe, iako su naumili da to izvedu na lakši način – putem lukavstva… Jutros sam, kako sam juče i obećao direktoru, došao u školu bez ‚maske‘ da održim časove“, napisao je Slaviša u statusu koji je (u momentu pisanja teksta) imao 1.700 lajkova i više od 700 šerova.

Na dan kada je ovaj nastavnik fizike i matematike krenuo u borbu protiv „satanizma“ oličenog u maski, u Republici Srpskoj testirano je 470 uzoraka, a virus SARS-CoV-2  potvrđen je kod 77 osoba (oko 16 odsto). Do tog dana, u Republici Srpskoj potvrđeno je 7.584 slučajeva virusa korona, a preminulo je 255 osoba.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS pozvalo je rukovodstvo škole u kojoj Spasojević radi da utvrdi njegovu odgovornost i povredu radne obaveze.

Ali priča se tu ne završava. Spasojević je na svom profilu dobio veliku podršku javnosti, a nju mu je, navodno, svesrdno pružila i Tamara Bradić, školski psiholog u beogradskoj osnovnoj školi Boško Buha. Bradićeva je, kako se jasno vidi iz njenog Facebook profila, takođe protivnica maski i neko ko smatra da su mjere protiv Covid 19 – represivne, neustavne i protiv prava djeteta.

Foto: Spasojević i psiholog Tamara Bradić

Stotine pozitivnih komentara i sličnih stavova jasna su potvrda kako se veliki dio naroda odlučio okrenuti leđa medicini, već se opredjelio za teorije zavjere, često povezane s ekstremnom religioznošću. Tako se dešava da u 21. vijeku sve one koji se odgovorno ponašaju u pandemiji i poštuju upute stručnjaka proglašavaju đavolovim slugama, satanistima, sektašima…

Otprilike u isto vrijeme kada se dešava slučaj u Modriči, učiteljica u jednoj novosadskoj osnovnoj školi predložila je roditeljima na viber grupi da prije početka nastave okadi učionicu tamjanom, a da se učenici pomole kako bi se zaštitili od koronavirusa. Mediji su objavili da je veliki broj roditelja prihvatio tu ideju, a da je majka koja se usprotivila (uz objašnjenje da je Srbija sekularna država, da u razredu ima i djece drugih vjeroispovijesti i da se ne vaspitavaju sva u religioznom duhu) izložena verbalnom linču u ovoj grupi.

Ekstremnih slučajeva po raznim pitanjima, svakako, bilo je i ranije, ali utisak je da je pandemija na površinu izvukla sve ljudske psihotične poremećaje, čiji su sastavni dio teorije zavjere, nepovjerenje u struku i zdrav razum te vjerski ekstremizam.

„Nema šanse da odustanem. Jer sada znam da ste pored Gospoda i vi uz mene.“, kaže Slaviša Spasojević u jednom od svojih „popularnih“ statusa.

I ne samo to. Ovaj „pedagog“ pohvalio se i činjenicom da djeci, doslovno, ispira mozgove na temu pandemije i nošenja maski.

HVALIO SE KAKO JE IZBJEGAO SISTEMATSKE PREGLEDE

Ono što ipak uliva nadu je informacija da se Spasojevićeve radne kolege ograđuju od njegovih stavova. Objašnjavaju da je završio prekvalifikaciju na osnovu čega u školi predaje matematiku i fiziku, a zbog nedostatka kadra.

Jedna prosvjetna radnica iz Osnovne škole Sveti Sava kaže da slučaj s maskama nije prvi incident ovog nastavnika. Spasojević nije pristao da drži online nastavu u vrijeme korone. Planove i pripreme nije imao urađene, a ponedeljkom i petkom uopšte nije dolazio na nastavu. Pred kolegama se ranije pohvalio kako je izbjegao obavezne sistematske preglede – što, kako rekokoše, objašnjava dosta stvari.

Sve ovo, nažalost, ukazuje da je kontrola nastavnog kadra po školama skoro pa nikakva. I prosvjetnim radnicima iz škole Sveti Sava, s kojima smo razgovarali, mučno je što medijsku pažnju dobijaju zbog Slaviše Spasojevića.

„Mi od početka pandemije intenzivno radimo sa našim đacima i roditeljima na edukaciji u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze od virusa. Ove školske godine nabavili smo 100 besplatnih maski i toplomjer da u slučaju pojave temperature kod djece možemo blagovremeno djelovati. Mi smo jedna od rijetkih škola koja je imala niz samoicijativnih projekata i humanitarnih akcija. Imamo odličnu saradnju sa epidemiološkom službom koji su nas posjećivali i prije epidemije kako bi edukovali đake i roditelje“, navela je jedna prosvjetna radnica, iskatavši da se kolektiv ograđuje od Spasojevićevog ponašanja i da očekuju da će slučaj ubrzo biti riješen..

Foto: FB profil Slaviše Spasojevića

Ipak, koliko god ovi slučajevi bili u manjini, otvara se nekoliko pitanja i zahtjeva upućenih nadležnim institucijama, a prvenstveno Ministarstvu prosvjete RS:

– Kako će se sankcionisati nastavnik koji je prekršio upute vlade o nošenju maske na času i time ugrozio javno zdravlje i zdravlje djece?

– Kako će se ovakvi i slični slučajevi spriječiti u budućnosti?

– Da li su škole u Republici Srpskoj (koja je dio sekularne države Bosne i Hercegovine) postale mjesta gdje caruje primitivizam, praznovjerje i nametanje ekstremne religioznosti?

– Da li se uopšte vrše provjere šta nastavni kadar predaje u osnovnim školama (izuzevši časove vjeronauke), kako bi se izbjeglo religiozno indoktriniranje najmlađih?

Iz Ministarstva prosvjete RS očekuje se promptna reakcija.

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI