Banjalučki Osnovni sud nije izdao nikakvu naredbu za zadržavanje Stefana Blagića nakon njegovog lišavanja slobode na Trgu Krajine 23. novembra ove godine. To su za Gerila info potvrdili u ovoj pravosudnoj instituciji.

“Dežurni sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci je samo obavješten povodom predmetnog zadržavanja.”-piše u odgovoru iz banjalučkog Osnovnog suda.

Zakon o prekršajima Republike Srpske je, međutim, jasan. Za svako lice koje policija liši slobode nadležni sud mora izdati naredbu za zadržavanjem, tačnije sud ne može biti samo obavješten.

Član 171: U prekršajnom postupku okrivljeni može biti zadržan sudskom naredbom ako postoji neki od razloga iz člana 170. stav 1. ovog zakona, ali ne duže od 12 časova.

Član 172: O zadržavanju okrivljenog sudija koji vodi prekršajni postupak donosi naredbu u kojoj označava dan i čas kada je naređeno zadržavanje, kao i zakonski osnov zadržavanja.

Ovo su dva člana Zakona o prekršajima Republike Srpske koji definišu način na koji lice lišeno slobode može po zakonu biti zadržano u policiji. Jasno je precizirano da o zadržavanju lica lišenog slobode odlučuje, tačnije jasnu naredbu, donosi sudija nadležnog suda a da nadležni sud svakako mora biti i obavješten o zadržavanju.

Iz banjalučke Policijske uprave su na naša pitanja odgovorili da su o Blagićevom zadržavanju obavjestili banjalučki Osnovni sud. To, međutim, po zakonu nije dovoljno.

Stefan Blagić za Gerila info kaže da mu je u policiji, nakon što je lišen slobode, rečeno da je Osnovni sud izdao naredbu za njegovo zadržavanje.

“U policijskoj stanici mi je u razgovoru saopšteno da je Osnovni sud u Banjaluci izdao naredbu o mom dvanaestočasovnom zadržavanju. Međutim, sada kada vidim da su me slagali i protivzakonito držali u pritvorskoj ćeliji, odnosno da nikakve sudske naredbe nije ni bilo, angažovao sam i konsultovao advokate, koji su mi saopštili da postoji osnova ne samo disciplinskog, nego i krivičnog gonjenja policijskih službenika. Jasno je da je došlo do prekoračenja ovlaštenja, stoga ću ja preduzeti sve zakonom predviđene mjere da se oni službenici koji učestvuju u nezakonitim radnjama privedu licu pravde. Vjerujte, istrajaću u tome do zadnjeg atoma snage, štaviše, biće mi zadovoljstvo.”– kaže predsjednik pokreta “Restart Srpska” za naš sajt.

Stefan Blagić lišen je slobode 23. novembra na Trgu Krajine kada je odbio da postupi po naređenju policijskog službenika da se udalji sa trga i prekine organizaciju javnog skupa. Blagić tvrdi da se nije radilo o nikakvom javnom skupu jer je na trg došao sa još nekoliko ljudi zbog performansa na javnoj površini koji je trebalo da prethodi konferenciji za medije na trgu.

Izvor: GERILA.info

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime