OTKRIVAMO: Džakula uoči odlaska namješta pozicije, primljena i kćerka prisne saradnice bez dana iskustva!

Odlazeći direktor UIO BiH osebnu pažnju posvetio je uhljebljavanju svoje bliske saradnice Jelene Majstorović (kao i njene tek punoljetne kćerke), čija se sudbina isprepliće sa Džakulinom još otkad je Majstorović bila studentica “profesora Džakule” na privatnom fakultetu “Aperion”

Uoči odlaska sa pozicije direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (državnih carina), na kojoj je punih osam godina u protekla dva mandata suvereno vladao, HDZ-ov čovjek od zadatka Miro Džakula priprema teren za pozicioniranje svojih najodanijih ljudi i saradnica, o čemu je Inforadar ranije pisao (link https://inforadar.ba/kada-zbrinjava-direktor-carina-dzakula-prije-odlaska-namjestio-pozicije-za-odane-saradnice/).

Kako su nam potvrdili iz samog sjedišta UIO, Džakuli mandat ističe 6. juna, o čemu je „obaviješteno Vijeće ministara BiH u cilju raspisivanja konkursne procedure”.

OD DŽAKULINE STUDENTICE DO ŠEFA U UIO

U međuvremenu je Džakula posebnu pažnju posvetio uhljebljavanju svoje bliske saradnice Jelene Majstorović (kao i njene tek punoljetne kćerke), čija se sudbina isprepliće sa Džakulinom još otkad je Majstorović bila studentica “profesora Džakule” na privatnom fakultetu Aperion u Banja Luci, gdje je diplomirala 2015. godine, nakon čega je dobila posao u UIO BiH – kod Džakule.

Foto: Jelena Majstorović

Upravo i ovaj podatak oslikava prisan odnos radnih kolega Džakule i Majstorović, posebno ako se zna da je odmah nakon završetka fakulteta Jelena Majstorović napredovala u službi. Sada prije odlaska Džakula je za svoju najbližu saradnicu namijenio šefovsku poziciju, kao i za drugu svoju odanu saradnicu, Nevenku Šobot.

A sve je pripremljeno tako što je čekano da prođu četiri godine od završetka studija Jelene Majstorović (2015.-2019.), kada je i raspisan konkurs za atraktivne pozicije (od kojih se jedna čuva za Majstorović) jer je jedan od posebnih uslova – „najmanje četiri godine radnog iskustva u struci“.

Samu proceduru namještanja radnog mjesta zaustavilo je pisanje Inforadara, pa onda pandemija Covid-19, no sada je procedura otkočena i u punom jeku te Majstorovićevu čeka vrlo moćna pozicija šefa carinske grupe za sprečavanje krijumčarenja.

Foto: Faksimil konkursa u UIO BiH, označene pozicije koje je Džakula namjestio za svoje bliske saradnice

“Dana 14.02.2020. godine Agencija za državnu službu BiH je objavila Interni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Upravi za indirektno oporezivanje. Zbog pandemije uzrokovane virusom COVID 19, konkurna procedura je bila zaustavljena, ali je postupak ponovo pokrenut i još uvijek nije okončan”, odgovorio je Ratko Kovačević, portoarol UIO BiH, na pitanje Inforadara u kojoj je fazi konkurs.

No, zato je okončana procedura uhljebljavanja tek punoljetne kćerke Jelene Majstorović Jane, koja je bez dana radnog staža i iskustva zaposlena u Carinsku ispostavu Gradiška.

Prema saznanjima Inforadara, za CI Gradiška nije bio ni raspisan konkurs, pa je Jana Majstorović primljena na drugo radno mjesto a onda je rješenjem (odlukom) direktora Džakule prebačena u Gradišku, koja je omiljena ispostava za sve carinike zbog velikog prometa i svega što uz to ide.

KĆERKI NAMJEŠTENA CI GRADIŠKA RJEŠENJEM DIREKTORA

Čak 70-ak ljudi, sa završenim carinskim i državnim ispitom, koji rade na određeno, imali su potrebne kvalifikacije za ovo mjesto, za razliku od Jane Majstorović. Jednako interesantno je i nemušto pojašnjenje iz UIO BiH na pitanje da li je Jana Majstorović primljena bez dana radnog iskustva i bez konkursne procedure.

“Nakon što je komisija izvršila provjeru ispunjenosti svih opštih i posebnih uslova koji su bili traženi u skladu sa raspisanim oglasom, kao i potrebne dokumentacije koja se morala priložiti, u dalju konkursnu procedure pozvani su samo oni kandidati koji su ispunili sve tražene uslove. Nakon potpuno provedene procedure u skladu sa svim važećim propisima, komisija je izvršila bodovanje i utvrdila rang listu uspješnih kandidata, a među njima se nalazilo i lice koje pominjete u svom upitu” odgovorio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Kovačević: Na listi uspješnih kandidata nalazilo se ime koje pominjete u svom upitu

Ovdje se postavlja i pitanje kako komisija može da boduje osobu koja nema dana radnog iskustva, nema carinsku školu ili ispit koji je potreban, možda čak i eliminatoran!

No, ni to nije sve. Posljednji konkurs koji je završen za srednju stručnu spremu – nije javno objavljen, već su o tome kandidati usmeno obavještavani, što, s jedne strane, otvara veliki prostor za manipulacije, a s druge je riječ o kršenju Zakona o državnoj službi, koji članom  27 stav 3 propisuje da Agencija objavljuje rezultate javnog konkursa i pismeno obavještava sve kandidate

“UIO je dana 18.12.2019. godine raspisla JAVNI OGLAS za prijem zaposlenika u radni odnos na neodređeno vrijeme. Konkursna procedura provedena je u toku 2020. godine, a u skladu sa važećim zakonskim propisima koji definišu zaštitu ličnih podataka svaki kandidat koji je bio učesnik pomenutog konkursa obaviješten je o rezultatima koje je postigao na istom”, odgovorio je Kovačević.

Inforadar je već u nekoliko navrata pisao o aferama u UIO BiH koje su postale zaštitni znak Džakulinog direktorovanja. Upravo je Jelena Majstorović bila sudionik nekih od njih, o čemu smo zajedno s još nekim medijima raznije izvještavali.

Sada je takvoj carinskoj službenici namještena vrlo potentna pozicija šefa Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u RKC Banja Luka, dok je njena kćerka već uhljebljena na najpotentnijem graničnom prijelazu u BiH.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI