PETA BH. POVORKA PONOSA: Bez incidenata, sa porukama mira i ljubavi

Bez incidenata i sa porukama mira i ljubavi završena je i ovogodišnja bh. Povorka Ponosa. Učesnici “Bh. povorka ponosa 2024.” nakon šetnje ulicama Sarajeva uputili su su na Trg Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta gdje je izveden dvosatni program.

Učesnici povorke, koja se održava pod sloganom “Volim da se ne bojim”, počeli su se  kod Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, odakle su i krenuli u šetnju. Na transparentima koje su nosili mogle su se vidjeti poruke: “Sila nije snaga”,”Naša ljubav nije grijeh”, “Mir”, “Volim da se ne bojim” i “Queers for Palestine”.

– Bh. povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu – poručili su organizatori uoči manifestacije.

Iz organizacionog odbora ističu da se ovogodišnji moto odnosi na nasilje i da žele približiti široj društvenoj zajednici ono što pripadnici LGBT zajednice trpe u svakodnevnom životu usljed diskriminacije zbog različite seksualne orijentacije. Ističu da su oni opredijeljeni protiv svake vrste nasilja.

– Pridružujemo se svim prajdovima koji su stali u solidarnost sa palestinskim otporom i šaljemo jasnu poruku protiv rata i opresije. Među ključnim principima našeg kolektiva i pokreta su solidarnost, antifašizam i antimilitarizam – poručili su organizatori.

Pojedinci iz vladinog i civilnog sektora su ličnim prisustvom manifestaciji podržali poruke o toleranciji i poštivanju ljudskih prava za sve.

Zbog pete po redu „Bh. povorke ponosa“, u Sarajevu je  izmijenjen režim saobraćaja, kao i javnog gradskog prijevoza, a pojačano je i prisustvo policije.

Inforadar/Fena/Povorkaponosa.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI