Stoltenberg: Sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu i dalje je krhka

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u petak u Bruxellesu da NATO smatra da je sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu i dalje veoma krhka te da na Kosovu i Bosni i Hercegovini postoji potencijal za tenzije.

Stoltenberg je to izjavio u sjedištu NATO-a na zajedničkoj konferenciji za novinstvo s crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem tijekom koje je ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tijekom prošle godine na sjeveru Kosova zbog čega je NATO pojačao prisustvo za dodatnih 1.000 vojnika.

Stoltenberg je također potvrdio da NATO nastavlja procjenjivati potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

“Poruka je da se sve strane trebaju suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo surađivali s Europskom unijom, i u BiH, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali također podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU  jedini je način da se pronađe trajno rešenje”, izjavio je glavni tajnik NATO-a.

Do novih tenzija na sjeveru Kosova došlo je u rujnu prošle godine kada je paravojna skupina naoružanih Srba napala kosovsku policiju a tijekom napada poginuo je jedan policajaca tre tri napadača, a više napadača je ranjeno. Nakon tog napada NATO je pojačao svoju nazočnost u tom dijelu zemlje slanjem dodatnih trupa.

Stoltenberg je također potvrdio da će sljedeći tjedan 31 veleposlanik Stalnog vijeća NATO-a posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi  pružili snažnu potporu teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Prema njegovim riječima, izaslanstvo NATO-a tijekom ovog posjeta poručit će da svi politički čelnici moraju raditi na očuvanju jedinstva jer je to “ključno za stabilnost BiH i regije“.

Tijekom konferencije za novinstvo premijer Crne Gore Milojko Spajić je naglasio kako je u crnogorskom nacionalnom interesu da zapadni Balkan bude miran i stabilan.

“U našem dubokom nacionalnom interesu je da održimo mir na Kosovu. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Naša nepokolebljiva posvećenost teritorijalnom integritetu BiH je od najveće važnosti za Crnu Goru”, istaknuo je Spajić.

Također Stoltenberg je zahvalio Crnoj Gori na njenom doprinosu kroz NATO-ov Sveobuhvatni paket pomoći (CAP)  te je pozvao saveznike da nastave pojačavati potporu Ukrajini u ovom kritičnom trenutku.

Stoltenberg je istaknuo da Crna Gora ima ključnu ulogu za stabilnosti na zapadnom Balkanu te je pozdravio njezinu posvećenost reformama, kao i put Crne Gore ka euroatlantskim integracijama.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI