Prije dva dana na adresi Ambasade BiH, koja je locirana u elitnom dijelu Rima, na lokaciji Piazzale Clodio na broju 12, pojavila se talijanska policija.

Razlog – uručivanje zapisnika koji je policija sačinila na osnovu prijava građana Rima koje je prije nekoliko dana ranije vrijeđao prvi sekretar bh. ambasade Aleksandar Budiša. Budiša je otkriven nakon što su svjedoci događaja zapisali broj diplomatskih automobilskih tablica i prijavili rimskoj policiji.

Prema našim izvorima, skandal se desio na jednoj od benzinskih pumpi u Rimu nakon njegovog sukoba sa nepoznatom grupom Talijana, nakon čega je Budiša, prema zapisniku, sav bijes iskalio na samim svjedocima događaja. Tom prilikom prvi sekretar bh. ambasade u Rimu je uzvikivao:

„Znate li vi ko sam ja, ja sam konzul, diplomata!“

Osim samog diplomatskog skandala te lažnog predstavljanja – jer je u pitanu prvi sekretar Ambasade a ne konzul ili ambasador, samo nekoliko dana ranije Budiša je, koristeći službeni automobil u privatne svrhe, odlazeći na more izazvao saobraćajni udes.

Zanimljivo je da o svemu nije obavješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH jer ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović sve skriva unutar ambasade. Skriva i to da su se građani BiH kojima je bila potrebna konzularna pomoć na istog Budišu žalili više puta zbog drskog ponašanja, ali, kako nam je potvrđeno, i diskriminatornog odnosa prema građanima romske nacionalnosti kojih je u Italiji mnogo.

Foto: Budiša (krajnje lijevo) i Matanović (do njega) prilikom predaje akreditiva kapetanima regentima Republike San Marino

Inače, Aleksandra Budišu je na konkursu u MVP BiH primio bivši ministar Igor Crnadak, a na insistitanje bivšeg ministra prometa i telekomunikacija BiH Branka Dokića. Nije uspio napredovati pa ga je uoči isteka mandata Crnadak poslao u Rim.

Vlastito ponašanje vjerovatno opravdava diplomatskim imunitetom, no izvjesno je da je talijanska policija o ovom skandalu obavijestila i MVP Italije, koje diplomatskom notom može zatražiti Budišinu deportaciju u BiH, ali je isto tako izvjesna reakcija i MVP-a BiH nakon što saznaju za ove incidente.

Inforadar je jutros od 9.00 sati, otkada bi trebalo da bude radno vrijeme Ambasade u Rimu, u više navrata pokušao telefonski da uspostavi kontakt sa sekretaricom i ambasadorom Matanovićem kako bismo čuli i stranu Ambasade te ga upitali šta će poduzeti nakon ovog diplomatskog skandala i više prekršaja, ali niko nije odgovarao na naše pozive jer u Ambasadi, prema infomacijama koje smo dobili, na posao često dolaze tek iza 10.30.

Na kraju smo nešto prije 11.00 konačno uspjeli da stupimo u kontakt sa sekretaricom, preko koje nam je nakon kratkih konsulatacija ambasador Matanović poručio kako „nije upoznat“ sa skandalom (iako je osobno primio zapisnik!) te da ne može da razgovara telefonom prije nego ga mailom upoznamo sa time šta se desilo.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime