Foto: Nastradali mladić Alen Šehović

Admir Čorbo, uposlenik Granične policije BiH, osuđen na 16 mjeseci zatvora za izazivanje saobraćajne nesreće u alkoholiziranom stanju u kojoj je usmrtio motocoklistu Alena Šehovića (a kojem je nakon nesreće izbjegao da pruži pomoć), odlukom direktora KPZ-a gdje izdržava kaznu od maja ove godine koristi „vanzavodne aktivnosti“ na slobodi.

Ovu vijest šokirana porodica stradalog Šehovića saznala je tek nedavno te je informaciju potvrdila Inforadaru. Naime, porodica je ogorčena od starta cijelim procesom i samim tretmanom Čorbe, od suđenja i izricanja presude od tek 16 mjeseci za ubistvo, pa do činjenice da u pritvoru nije boravio niti jedan dan.

U dokumentu koji objavljujemo direktor Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo Faruk Zubčević 27. maja ove godine obavještava Drugu policijsku upravu KS, odnosno PS Centar da je Čorbo na izdržavanju kazne od 21. oktobra 2020., sa istekom kazne zatvora 22. februara 2022., te da će nakon već sedam mjeseci u KPZ-u od 28. maja ove godine „početi s korištenjem vanzavodskih aktivnosti“, navodeći da se više ne vodi nijedan krivični postupak protiv njega?!

Foto: Faksimil Zubčevićevog dopisa

Inače, grupa uposlenika Zavoda, na čelu sa šefovima odsjeka, dakle rukovodiocima, tri dana prije Zubčevićevog slanja obavijesti o statusu Čorbe dopisom je zatražila od Vlade FBiH i Ministarstva pravde, odnosno Parlamenta FBiH i šefova klubova u Parlamentu, da razriješe Zubčevića sa funkcije direktora KPZ Sarajevo „zbog starosne penzije“.

U obrazloženju dopisa uposlenici Zavoda ukazuju da je daljnje vršenje funkcije direktora Zubčevića „protuzakonito“ te da omogućava sticanje protupravne imovinske koristi „kroz inkriminaciju zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi“, što navedeni zahtjev, kako zaključuju, čini „hitnim za postupanje“. Međutim, protiv zviždača Zavoda je, kako saznajemo, tek nastupila odmazda.

Foto: Faksimil dopisa uposlenika Zavoda

Samo dvije godine ranije tadašnja glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, danas sutkinja Suda BiH bliska SDA, čijim je radom javnost, blago rečeno, izrazito nezadovljna, pohvalila je Zubčevića dopisom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo pod brojem: A-237/19, što je naročito indikativno.

NASTRADALI MLADIĆ SARAJLIJAMA POZNAT IZ RATA

Nastradali mladić Alen Šehović Sarajlijama koji su preživjelu ratnu opsadu grada poznat je po upečatljivoj fotografiji kada u majici s likom Mikija Mausa i puškom u ruci pozira fotografu Milomiru Kovačeviću Strašnom. U godinama poslije opsade, ova fotografija na kojoj je dječak Alen Šehović  postala je jednim od najprepoznatljivih simbola opsade Sarajeva.

Nažalost, 20-ak godina poslije kasnije, tačnije 5. novembra 2015. Šehovića je u saobraćajnoj nesreći usmrtio ovaj uposlenik Granične policije BiH u alkoholiziranom stanju. Alen Šehović je imao 32 godine.

Podsjećamo, u optužnici koju je podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo navedeno je da se Čorbo tog dana kretao Reljevskom ulicom iz naselja Dobroševići u smjeru Reljeva, brzinom od 55 kilometara na sat, s koncentracijom alkohola u krvi 1,41 promila.

U optužnici se dalje navodi kako brzina „nije bila prilagođena uvjetima i stanju na putu“. Motociklist Alen Šehović, krećući se iz smjera naselja Rajlovac, ušao je u raskrižje i uključivao se na glavnu ulicu te je usljed udara vozilom odbačen na drugu stranu ceste i poginuo. Nakon nesreće, stoji dalje u optužnici, Čorbo je nastavio kretanje vukući motocikl ispod svog vozila gotovo 150 metara, ne zaustavljajući se da bi vidio je li Šehović živ i može li mu se ukazati pomoć. Čorbu je kasnije policija pronašla na osnovu registacijske oznake koja mu je spala s auta.

Foto: S mjesta nesreće

Sama činjenica da Čorbo nije odmah pritvoren, već ga je Kantonalni sud u Sarajevu pustio na slobodu, bez znanja kantonalnog tužilaštva da je donesena takva odluka i da je uopšte održano ročište, skandalozna je sama po sebi. Sud ga je kasnije osudio na „jedinstvenu kaznu zatvora“ u trajanju od svega 16 mjeseci, i to godinu „za izazivanje saobraćajne nesreće u alkoholiziranom stanju“, i četiri mjeseca jer je pobjegao s mjesta nesreće, vukući za sobom je 150 metara Šehovićev motocikl.

Prethodno se nije zaustavio da vidi da li je Šehović živ. Tijelo motoriste je primijetila djevojka koja je slučajno prolazila cestom. Prvo je uočila patiku nastradalog, a zatim i tijelo koje je bilo udaljeno nekoliko metara. S obzirom na to da je Šehović još bio živ, djevojka mu je pokušala pomoći, ali je on preminuo prije dolaska hitne pomoći. 

SVE VRIJEME PRIMAO PLATU U GRANIČNOJ POLICIJI

Sam slučaj je odugovlačen skoro dvije godine. Tek 20. aprila 2017. pred Općinskim sudom u Sarajevu Čorbo se izjasnio da nije kriv. Na zaprepaštenje porodice, ali i cjelokupne javnosti, Čorbo nije dobio ni otkaz na poslu, već tek suspenziju i svo vrijeme je primao platu, koristeći zakonsku odredbu da nije kriv do pravosnažnosti presude.

U Graničnoj policiji su tada pojasnili da tokom suspenzije iz policijskog organa „policijski službenik ima pravo na 55 posto svoje plate, a u posebnim slučajevima, kada ima porodicu koju izdržava, ima pravo na iznos do 65 posto svoje plate“.

Kaznu od 16 mjeseci za izazivanje nesreće u kojoj je smrto stradao čovjek Općinski sud u Sarajevu je donio 11. januara 2018. Sudija Tin Begtašević, izričući presudu, rekao je da su na strani Čorbe bile „otežavajuće ali i olakšavajuće okolnosti“.

Kada su u pitanju olakšavajuće okolnosti, uzeto je u obzir da optuženi do sada nije kažnjavan te da je otac dvoje maloljetne djece. 

Čorbo je tadašnjom presudom oslobođen plaćanja troškova postupka koji se vodio protiv njega obzirom da je suspendovan s radnog mjesta, iako je primao platu do okončanja suđenja. Žalba oštećenih na ovu presudu pred kantonalnim sudom u Sarajevu, u ovom slučaju majke Alena Šehovića Dragice Kunić, sa svojim imovinsko-pravnim zahtjevom upućena je na građansku parnicu.

Presuda Općinskog suda je postala pravosnažna 27. jula 2020.

Admir Čorbo za četiri mjeseca praktično će biti slobodan čovjek, a još od maja ove godine koristi „vanzavodne aktivnosti“ i ostale privilegije, iako je direktno odgovoran za smrt čovjeka.

Bez dana u pritvoru ovaj uposlenik GP BiH od početka je bio privilegovan zahvaljujući korumpiranim sudijama i tužiocima. Po svemu sudeći već od marta iduće godine vratiće se na staro radno mjesto u Graničnu policiju BiH, jer kako je obrazloženo, „ranije nije kažnjavan i nije napravio novo krivično djelo.“

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime