Prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija potvrđena je od Suda BiH.

Saopćilo je to Tužilaštvo BiH. Radi se o optužnici protiv Dalibora Railića i dr.. To je predmet koji se vodi zbog ubistva načelnika policije Radenka Bašića u Prijedoru.

“Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju da je prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija u predmetu  i dr. u potpunosti potvrđena.”, saopćeno je.

Tužilaštvo BiH ističe da je podizanje i potvrđivanje optužnice u ovom predmetu značajan korak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U objavljenoj optužnoci se navodi da su pored Railića optuženi i Aleksandar Miljatović, Igor Repajić, Haris Gredelja, Mirjana Vuković, Željko Simić, Aleksandar Ivković te Gordan Gvozden.

Kako se navodi, ova grupa je koristila Sky aplikaciju i organizirala više krivičnih djela. Railić zvani Dugi, je bio šef grupe.

Kako se navodi, oni su se bavili prodajom marihuana i kokaina. U optužnici se detaljno navodi kako i koliko droge su naručivali i kako su je prevozili.

Što se tičke tačke koja se odnosi na ubistvo načelnika policije Radenka Bašića, tu se otkrivaju novi detalji. Pa i motiv.

Kako se navodi, Railić je organizorao grupu koja je imala za cilj likvidaciju Bašića. Razloga je taj što im je Bašić otežavao poslove.

Uzeo 5.000 eura kapare za ubistvo

“Pa se tako Dalibor Railić, a nakon što je preko Igora Repajića upoznao Aleksandra Miljatovića, neutvrđenog dana u decembru mjesecu 2021. godine, sredao sa Aleksandrom Miljatovićem u Prijedoru i tražio od njega da liši života Radenka Bašića za iznos od 50.000 eura, a što je Aleksandar Miljatović i prihvatio i za izvršavanje preuzeo kaparu u iznosu od 5.000 eura, nakon čega je od početka januara 2022. godine osumnjičeni Miljatović prikupljao informacije o životnim navikama i kretanjima Radenka Bašića, tako što ga je uhodio i snimao kamerom, koju je kasnije predao Igoru Repajići”, navodi se.

Dalje piše da se u jutarnjim satima 21. marta 2022. godine, Aleksandar Miljatović dovezao u Prijedor.

“Na putu ka radnom mjestu u 6,50 sati, Aleksandar Miljatović pratio i prišao iza leđa Radenku Bašiću… i iz neposredne blizine sa namjerom lišenja života iz pištolja marke “Crvena zastava” kalibra 7,65 mm, koji je držao u PVC kesi koja je služila za zadržavanje čahure, ispalio jedan metak u potilja Radenka Bašića”, piše u optužnici.

Miljatović je nakon toga pobjegao u Gradišku te nazvao Repajića da dođe po njega. Auto kojo je koristio je odvezeno na otpad i uništeno.

Izvor: raport.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime